Οι «σκαφάτοι» μπλέχτηκαν στα δίχτυα της Εφορίας

Στο κυνήγι των «σκαφάτων» έχει βγει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). εχουν εντοπιστεί περίπου 600 ιδιοκτήτες μεγάλων σκαφών αναψυχής που είτε δεν δηλώθηκαν στην Εφορία είτε εμφανίζονται ως επαγγελματικά ενώ είναι ουσιαστικά για προσωπική χρήση.Τις προσεχείς ημέρες θα σταλούν προσκλήσεις ελέγχου στους κατόχους τους. Ηδη είναι έτοιμη η πρώτη λίστα με τις 230 πιο τρανταχτές περιπτώσεις, η οποία περιλαμβάνει δικηγόρους, γιατρούς, καλλιτέχνες, εφοπλιστές, πολιτευτές, που «ξεχάστηκαν» και δεν κατέβαλαν, ως όφειλαν, ΦΠΑ 23% κατά την απόκτηση του σκάφους, αφού το εμφάνισαν να ανήκει εικονικά σε εταιρία, ούτε πλήρωσαν φόρο για το τεκμήριο που προκύπτει από αυτό.

Το ΣΔΟΕ έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 30.000.000 ευρώ από τις πρώτες 100 περιπτώσεις φορολογουμένων που, ενώ διέθεταν σκάφος για την αναψυχή τους, το εμφάνιζαν ως επαγγελματικό. «Ολοι αυτοί δεν πρόκειται να έχουν περαιτέρω συνέπειες γιατί προσήλθαν οικειοθελώς να τακτοποιήσουν τη φορολογική παράβαση και να πληρώσουν τα ανάλογα πρόστιμα, τους φόρους και τις προσαυξήσεις» τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ. «Αυτοί που τώρα πανηγυρίζουν γιατί νομίζουν ότι γλίτωσαν πολύ σύντομα θα λάβουν σχετική ειδοποίηση στο σπίτι, για να προσέλθουν και να πληρώσουν όσα χρωστάνε» λένε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη λίστα των «σκαφάτων» αποκαλύπτει και τον χάρτη της διαμονής τους. Πιο συγκεκριμένα έχουν εντοπιστεί: 45 περιπτώσεις στον Δήμο Βούλας, 41 στην Κηφισιά, εννέα στην Εκάλη, 15 στο Κολωνάκι, 11 στη Βάρη, 20 στη Βουλιαγμένη, 20 στο Ψυχικό, 15 στη Φιλοθέη, 24 στο Μαρούσι, πέντε στην Ερυθραία, πέντε στη Λευκάδα και την Κέρκυρα, οχτώ στη Λαμία και 15 στη Λάρισα. Ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν κάποιες πολύ ιδιαίτερες, όπως γυναικολόγου στη νότια Αττική, που φέρεται να αγόρασε σκάφος 15 μέτρων το 2010 και ο οποίος παρέλειψε να το δηλώσει στις φορολογικές αρχές. Επίσης, υπάρχουν δύο περιπτώσεις εν ενεργεία δημάρχων, ένας στη Στερεά Ελλάδα και ένας σε νησί του Ιονίου, οι οποίοι διαθέτουν πολυτελή γιοτ και τα έξοδα συντήρησής τους ως τώρα φρόντιζαν να τα εμφανίζουν ως έξοδα των δήμων τους!

Το ΣΔΟΕ έχει πετύχει να «δέσει» όσο γίνεται καλύτερα την υπόθεση και για τον λόγο αυτόν έχει ζητήσει από ναυπηγεία του εξωτερικού (π.χ. Cantieri και ΑΒ στην Ιταλία) τα σχετικά παραστατικά ναυπήγησης των παραπάνω σκαφών, αφού εκεί έγιναν οι περισσότερες παραγγελίες. Στόχος της αρμόδιας ομάδας που ασχολείται με το θέμα είναι να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν, ακόμα και αν οι τελευταίοι πάρουν τα σκάφη τους και τα μεταφέρουν σε λιμάνια του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία και την Κροατία.

«Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έως τώρα 50 ιδιοκτήτες σκαφών δήλωσαν ότι μεταφέρουν τα σκάφη τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν τις πληρωμές δασμών. Αφού το γλέντησαν στην Ελλάδα, χωρίς να πληρώσουν φόρο, τώρα φεύγουν. Κάποιοι εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να μεταφέρουν το σκάφος τους στην Κροατία και το έκρυψαν στην Πρέβεζα! Ολοι αυτοί όμως αγνοούν ότι οι κινήσεις τους είναι γνωστές στο ΣΔΟΕ, συνεπώς άδικα προσπαθούν να καλύψουν τα νώτα τους». Η ηγεσία του ΣΔΟΕ θεωρεί ζήτημα απόδοσης δικαιοσύνης να πληρώσουν όλοι όσοι έχουν σκάφος αναψυχής τους φόρους που τους αναλογούν. «Δεν μπορεί να υπάρχουν συνεπείς πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά και άλλοι που κρύβονται, ενώ διαθέτουν τεράστια περιουσία» λένε χαρακτηριστικά.

ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ

Βούλα: 45

Κηφισιά: 41

Μαρούσι: 24

Βουλιαγμένη: 20

Ψυχικό: 20

Κολωνάκι: 15

Φιλοθέη: 15

Λάρισα: 15

Βάρη: 11

Εκάλη: 9

Λαμία: 8

Ερυθραία: 5

Λευκάδα – Κέρκυρα: 5

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα