Σούσι μέσα, «αστακοί» έξω

Μπορεί οι σοσιαλιστές μετά του Γιώργου Παπανδρέου να μην έφαγαν στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης αστακό και να περιορίστηκαν σεμνά και ταπεινά σε ψάρι και… σούσι, αλλά όλη η περιοχή είχε μεταβληθεί σε αστακό από εκατοντάδες αστυνομικούς και Ζητάδες, που ήθελαν να εμποδίσουν τους χιλιάδες Ελληνες «ενθουσιασμένους» από τα σοσιαλιστικά μέτρα του Ελληνα πρωθυπουργού. Η περιοχή είχε αποκλειστεί και τα μέτρα γύρω από το πολυτελές θέρετρο, που κάθε βραδιά κοστίζει έναν μισθό Ελληνα εργαζομένου, ήταν δρακόντεια.

Την… ωραία ατμόσφαιρα του δείπνου του Γιώργου Παπανδρέου με δευτεροκλασάτους ως επί το πλείστον σοσιαλιστές ανά τον κόσμο, μια και οι άλλοι σύντροφοί τους Καντάφι, Μουμπάρακ, Μπεν Αλι ήταν… απασχολημένοι αλλού, χάλασαν 30 «Αγανακτισμένοι» μοτοσικλετιστές, που ξεκίνησαν από το Σύνταγμα, με σκοπό τα κορναρίσματά τους να φτάσουν, ει δυνατόν, στα αυτιά των συμμετεχόντων, στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Την πλάτη στον Γιώργο γύρισε ακόμη μέχρι και η «φίλη» του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που ακύρωσε τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της επικαλούμενη φόρτο εργασίας.

Ο πρωθυπουργός στο κυρίως πιάτο που σέρβιρε στους ομοϊδεάτες του δεν παρέλειψε να έχει τη γνωστή… λάσπη εις βάρος της Ν.Δ. Για τα υπόλοιπα δεινά που έχει επιφέρει στον τόπο η πολιτική του δεν βρήκε να πει λέξη. Ή για να μη στενοχωρήσει τους ομοτράπεζούς του και τους… κόψει την όρεξη ή γιατί όταν τρώνε οι σοσιαλιστές δεν μιλάνε.

Και ενώ όλα αυτά συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης, στην ομιλία του χθες το πρωί ο πρωθυπουργός συνέχισε το προσφιλές του σπορ, να κατηγορεί την Ελλάδα στο εξωτερικό. «Υβρις είναι η απαράδεκτη τακτική του κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνεχίζει να διασύρει και να εκθέτει ανεπανόρθωτα τους Ελληνες και τη χώρα στο εξωτερικό» σημείωνε μεταξύ άλλων αργότερα ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης απαντώντας στα περί «ύβρεως» του κ. Παπανδρέου με τα οποία περιέγραψε «την κακοδιαχείριση του παρελθόντος». Ο κ. Μιχελάκης θύμισε παλιότερες ανάλογες δηλώσεις περί «οικονομίας στην εντατική», «Τιτανικού» κ.λπ. κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «πληγώνει τους Ελληνες πολίτες» την ώρα που υφίστανται αιματηρές θυσίες, βάζοντας την πολιτική του επιβίωση πάνω από το εθνικό συμφέρον. Απαντώντας δε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός περί «χάους» που παρέλαβε από τη «συντηρητική κυβέρνηση», διερωτάτο μήπως εννοεί όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν στο Σύνταγμα τα προηγούμενα 24ωρα, τον οικονομικό μαρασμό, τα σπρεντς που ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, τα λουκέτα κ.ά. για να καταλήξει ότι «τα ίδια τα γεγονότα καταμαρτυρούν πόσο λίγη είναι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου…»

Κατά τα λοιπά οι πάλαι ποτέ φίλοι του Καντάφι και του Μπεν Αλι άκουσαν τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί πολλάκις τους παρευρισκομένους αλλά και τους εταίρους μας για την αλληλεγγύη που δείχνουν στην Ελλάδα επιβάλλοντάς της μέτρα που στραγγαλίζουν την οικονομία της, και για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στα ΜΜΕ γιατί κάνουν προπαγάνδα εις βάρος της.

Βασίλης Θασίτης


Ντόπες στα ΜΑΤ με εντολή Παπουτσή: «Η πατρίδα κινδυνεύει»

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, σχετικά με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού στην αναφορά του υπογραμμίζει ότι «τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τις ακρότητες της 29ης Ιουνίου 2011, στοιχειοθετούν σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας και πρέπει να ελεγχθούν αρμοδίως και αποτελεσματικά». Επίσης ζητά να ερευνηθεί εάν στις αποθήκες της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχουν επικίνδυνα χημικά, και εφόσον εντοπιστούν να κατασχεθούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνασπισμού προσκόμισε στον κ. Τέντε και δύο DVD με 38 βίντεο που δείχνουν, όπως υποστηρίζει, την απρόκλητη βία εις βάρος ανυπεράσπιστων πολιτών και τη συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων με ύποπτους κουκουλοφόρους.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο του Αρείου Πάγου ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη ρήση του Ηλία Ηλιού: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Η αναφορά θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ενσωματωθεί στην προκαταρκτική έρευνα που ήδη διεξάγεται για την υπόθεση.

Παράλληλα τον εσωτερικό εχθρό στο πρόσωπο των χιλιάδων «Αγανακτισμένων», που ένιωσαν στο πετσί τους την αστυνομική βία, φαίνεται ότι βρήκε η καταρρέουσα κυβέρνηση του Μνημονίου. Δεν εξηγείται αλλιώς η πληροφορία που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ότι την παραμονή της μεγαλειώδους κινητοποίησης της Τετάρτης σχεδόν ολόκληρο το επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. επισκέφθηκε στο στρατηγείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή και φόρτισε συναισθηματικά τους άνδρες των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης με πομπώδεις εκφράσεις του τύπου «Η πατρίδα κινδυνεύει! Κάντε ό,τι μπορείτε. Δείξτε μηδενική ανοχή!»

Παρών σε αυτή τη συγκέντρωση στην Καισαριανή ήταν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου, ο υπαρχηγός Γιάννης Ραχωβίτσας, ο επιτελάρχης Νίκος Παπαγιαννόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Γρηγόρης Μπαλάκος και ο αττικάρχης Γιάννης Λιούκας. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν ήταν μια ιδέα των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτροπή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος προφανώς φοβήθηκε το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί (που και οι ίδιοι βιώνουν τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης) να δείξουν ανοχή απέναντι στους «Αγανακτισμένους»!

Την ίδια στιγμή, και έπειτα από τη γενικευμένη κατακραυγή, κάτι φαίνεται πως κινείται στα υψηλά κλιμάκια του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά τις βιαιότητες των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων. Στο «κάδρο» βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ, που επέδειξαν και την πιο σκληρή στάση. Σύμφωνα με όσα ακούγονται, «ίσως είναι καλύτερο για ένα διάστημα να περιορίσουν τις εμφανίσεις τους σε πορείες στις άκρως απαραίτητες»!

Νίκος Δεμισιώτης, Βάσω Παλαιού


Μοίρασε υποσχέσεις στους περιφερειάρχες

Στα λόγια έγινε χθες η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΠΑ και άλλων κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στις 13 περιφέρειες της χώρας. Στην ομιλία του στους περιφερειάρχες και τους γ.γ. των αποκεντρωμένων διοικήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τους χαρακτήρισε «θεμελιωτές μίας μεγάλης μεταρρύθμισης» στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια για ανάπτυξη και απασχόληση. Λησμόνησε, πάντως, να αναφερθεί στην πρακτική αδυναμία των περιφερειών να αντεπεξέλθουν στον νέο τους ρόλο, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και σχετικής εκπαίδευσής του, σε επίπεδο πόρων, ωρίμανσης των έργων του ΕΣΠΑ κ.ά. «Τεχνική υποστήριξη από πλευράς κυβέρνησης» ζήτησε, εξάλλου, αμέσως μετά ο Γ. Σγουρός.


Και κομματικό χαράτσι (από 12 έως 400 ευρώ) ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Ούτε τα μέλη του (όσα του έχουν απομείνει…) σέβεται το ΠΑΣΟΚ, λες και αυτά δεν πλήττονται από τη φοροκαταιγίδα των κυβερνητικών μέτρων. Αναζητώντας λοιπόν λεφτά εναγωνίως από παντού, η ηγεσία του -διά του Μιχ. Καρχιμάκη- απέστειλε εγκύκλιο σε μέλη και φίλους (ακόμη και… πεθαμένους) καλώντας τους να ανανεώσουν τη Μόνιμη Κάρτα Μέλους και Φίλου εν όψει της κομματικής συνδιάσκεψης της 3ης Σεπτεμβρίου.

«Οπως γνωρίζετε, το 2009 εκδόθηκε η νέα Μόνιμη Κάρτα Μέλους και Φίλου του ΠΑΣΟΚ. Κάθε χρόνο η ισχύς της κάρτας ανανεώνεται, αφού το μέλος ή ο φίλος του ΠΑΣΟΚ καταβάλει την ετήσια συνδρομή που του αναλογεί» αναφέρει η εγκύκλιος, υποστηρίζοντας υποκριτικά ότι δεν πρόκειται για οικονομική, αλλά κυρίως για πολιτική διαδικασία. Με το ίδιο θράσος και μακριά από την πραγματικότητα της κοινωνίας, γίνεται μνεία στην προσπάθεια του πρωθυπουργού «να σώσει την οικονομία και να αλλάξει τη χώρα», ενώ υποστηρίζεται ότι «το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, πάντα πρωτοπόρο, συσπειρωμένο και συντεταγμένο, δίνει τον αγώνα για την επιτυχία των στόχων της κυβέρνησης»!

Δηλώνοντας ότι «οικονομικά τακτοποιημένοι» εν όψει της συνδιάσκεψης θα θεωρούνται όσοι έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για τα έτη 2009, 2010 και 2011, ανάλογα με το πότε εξέδωσαν την κάρτα τους, επιχειρούν να εξαπατήσουν τα ίδια τους τα μέλη, δείχνοντας τάχα την κοινωνική τους ευαισθησία στη διακύμανση των ποσών που καλείται να καταβάλει κανείς ανάλογα με την επαγγελματική ιδιότητά του. Ετσι, αγρότες, εργάτες, φοιτητές, συνταξιούχοι και νέοι, για παράδειγμα, καλούνται να πληρώσουν κομματικό χαράτσι 12 ευρώ, εργαζόμενοι και μισθωτοί 24 ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες 36 ευρώ, ενώ σαφώς υψηλότερα είναι τα ποσά για τους έμμισθους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για δημάρχους και περιφερειάρχες το ποσό φτάνει τα 200 ευρώ, για αντιπεριφερειάρχες, αντιδημάρχους και προέδρους περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων τα 100 ευρώ, ενώ για έμμισθα στελέχη του κράτους, όπως γενικοί και ειδικοί γραμματείς, καθώς και γενικοί διευθυντές και σύμβουλοι η ετήσια συνδρομή αγγίζει τα 150 ευρώ, ενώ τυχόν πρόεδροι και διοικητές θα πληρώσουν 200 ευρώ. Υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές θα καταβάλουν 400 ευρώ κατ’ έτος.

Βασίλης Θασίτης


Ο Ρομπόπουλος διαψεύδει πως εξασφάλισε δάνειο (3.000.000 ευρώ) πριν από την κωλοτούμπα

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος έκανε (λίγο πριν από τον Αλ. Αθανασιάδη) τη θεαματική κωλοτούμπα και υπερψήφισε το Μεσοπρόθεσμο. Ο ίδιος για τη μεταστροφή του επικαλέστηκε τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας, αλλά στο Διαδίκτυο οργίασαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι φήμες και οι πληροφορίες ότι είπε το «ναι» αφού προηγουμένως εξασφάλισε -με πρωθυπουργική παρέμβαση- την εξασφάλιση τραπεζικού δανείου μαμούθ για τις επιχειρήσεις του. Με χθεσινή του δήλωση, πάντως, εκείνος το διέψευσε.

Για την ακρίβεια, όπως γράφτηκε, ο κ. Ρομπόπουλος -ο οποίος είναι επιχειρηματίας στον χώρο της αυτοκίνησης και των ξενοδοχείων στη Βόρεια Ελλάδα- εξασφάλισε τη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου καθώς και του (νέου υπουργού Οικονομικών και συντοπίτη του) κ. Βενιζέλου ότι θα λάβει τελικώς το δάνειο ύψους 3.000.000 ευρώ που φέρεται να ζητούσε από τράπεζες, αλλά εκείνες απέρριπταν το αίτημά του. Κατόπιν αυτού, κατά τα σχετικά δημοσιεύματα, εγκατέλειψε την αρνητική στάση του και μεταβλήθηκε σε… λάτρη του Μεσοπρόθεσμου. Από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδας της Θεσσαλονίκης SPNews, ο κ. Ρομπόπουλος χαρακτήρισε «γελοία» αυτά τα δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι «δεν τέθηκε ποτέ και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Δεν έχω πάει σε τράπεζες πρόσφατα. Γνωρίζω πως οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια γιατί δεν έχουν χρήματα».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που κυκλοφορούν αντίστοιχα δημοσιεύματα για τον κ. Ρομπόπουλο στο Διαδίκτυο συνδέοντας τις πολιτικές κινήσεις με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Εν προκειμένω ο βουλευτής ήταν από τους πρώτους στο ΠΑΣΟΚ που για μέρες δήλωνε κατηγορηματικά ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Τελικά, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή -κι ενώ η κυβερνητική ηγεσία είχε κλιμακώσει τις πιέσεις και τις υποσχέσεις προς τους πιθανούς «αντάρτες»-, ο κ. Ρομπόπουλος επισημοποίησε την αναδίπλωσή του με τη δήλωση: «Εγώ πάνω από την εθνική μου αξιοπρέπεια βάζω το δημόσιο συμφέρον».

Βασίλης Θασίτης

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα