Η Ν.Δ. σκάει τη… φούσκα Βενιζέλου!

Αποδομήστε τον Βενιζέλο – Πάμε σε εκλογές. Αυτή η απόφαση, που ελήφθη σε σύσκεψη επιτελών και συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα οι εσωκομματικές έριδες μέσα στο ΠΑΣΟΚ θα φέρουν τη σύγκρουση των δύο «οπλαρχηγών» και των «στρατοπέδων» τους, με άμεσο αποτέλεσμα εκλογές το φθινόπωρο, αλλά δεν αρκείται σε αυτό. Σχεδιάζει να αναδείξει το ύπουλο σχέδιο Ιπποκράτους – Μαξίμου – Βουκουρεστίου, που στόχο έχει να κερδίσει το σύστημα χρόνο και να περάσει τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές του.

Το σκεπτικό της Νέας Δημοκρατίας είναι απλό: Το ΠΑΣΟΚ αυτήν την ώρα, επειδή το βολεύει, παίζει το γνωστό παιχνίδι του «καλού και του κακού βασανιστή». Από τη μία, ο Βενιζέλος και, από την άλλη, ο Παπανδρέου. Το αποτέλεσμα, εκτιμούν στη Ν.Δ., είναι το ίδιο. Και οι δύο, Βενιζέλος – Παπανδρέου, «βασανίζουν» τον ελληνικό λαό με τις αποφάσεις τους και υπερασπίζονται ο καθένας για τους δικούς του λόγους τη μνημονιακή πολιτική.

Αυτό, όμως, πρέπει να αναδειχθεί με συγκεκριμένα στοιχεία στην κοινωνία, ώστε να μην πέφτει στην μπλόφα που στήνει το ΠΑΣΟΚ.

Μια σε βάθος «ανάγνωση» των δημοσκοπήσεων δείχνει γιατί το κυβερνών κόμμα χρησιμοποιεί αυτήν την ώρα το δίπολο εκτός των λόγων των εσωκομματικών ισορροπιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος χρησιμοποιήθηκε ως… σαμπρέλα για να μην πνιγεί το όλον ΠΑΣΟΚ. Η ψαλίδα που θα είχε μεγαλύτερο άνοιγμα περιορίστηκε.

Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί τρόπος ώστε να «σκάσει» το σωσίβιο για να μη βουλιάξει η Ελλάδα και κυρίως να αποδυναμωθεί ο ρόλος του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, που θέλει να τον παίξει στους κεντρώους ψηφοφόρους σαν να είναι ο νέος Σημίτης.

Αυτό σημαίνει επί τοις πράγμασι ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις όποιες κινήσεις σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ.

Βήμα πρώτον:

– Η αποδόμηση Βενιζέλου σε όλα τα επίπεδα.

Ο αντιπρόεδρος στις απανωτές τοποθετήσεις του υπέπεσε σε σωρεία λαθών. Η γκάφα με τις αποδείξεις (που αναγκάστηκε να πάρει πίσω σε τηλεοπτικό κανάλι), το ψέμα με τα δελτία παροχής υπηρεσιών, το… παραμύθι με το αφορολόγητο είναι μερικά από τα χειροπιαστά στοιχεία.

Σε ηθικό επίπεδο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έβγαλε την εικόνα του «καθηγητή που τα ξέρει όλα» και κανείς άλλος δεν δικαιούται να ομιλεί όταν εκείνος τοποθετείται. Το γνωστό ανέκδοτο ότι ο κ. Βενιζέλος απαντά και ύστερα ακολουθεί ερώτηση έγινε κάτι περισσότερο εμφανές.

Σε πολιτικό επίπεδο εκεί όπου χρειάστηκε να δώσει μάχη (στο Λουξεμβούργο) ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψε στραπατσαρισμένος, καθώς συμφώνησε ακόμη και σε αυτά που έλεγε όχι ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν δίστασε να παραποιήσει τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά για την αντισυνταγματικότητα των 180 ψήφων, δείχνοντας μια αριβιστική συμπεριφορά. Οταν μάλιστα αποκαλύφθηκε, άρχισε να συκοφαντεί, όπως τον κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης.

Βήμα δεύτερον: Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκινά νέο γύρο περιοδειών, ώστε να μη χαλαρώσει το σύστημα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι πιθανόν ο κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει εκλογές στη ΔΕΘ με αποτέλεσμα να πάμε σε κάλπες 9 ή 16 Οκτωβρίου.

Βήμα τρίτον: Η βήμα προς βήμα παρακολούθηση των μέτρων του εφαρμοστικού νόμου που άρθρα του η Ν.Δ. ψήφισε, και κυρίως το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, μια και εκεί θα δοκιμαστούν η διαφάνεια και η αξιοπιστία της χώρας.

Βήμα τέταρτον: Νέος γύρος επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι αρχηγοί των οποίων στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά στη δύσκολη μάχη που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Βήμα πέμπτον: Η επανατοποθέτηση των σχέσεων της Ν.Δ. με το ΕΛΚ. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι, όταν φύγει το προπέτασμα καπνού που έχει ριφθεί, οι ηγέτες της κεντροδεξιάς θα δουν ποιος είναι αξιόπιστος σύμμαχος και ποιος όχι.

Με αυτές τις κινήσεις στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι θα βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα