Σούπερ φάρμακα για ανθεκτικούς καρκίνους

Στην επιστημονική έρευνα ενίοτε κάποιες πεποιθήσεις αναθεωρούνται και κάποιες θεραπευτικές πρακτικές αλλάζουν, δίνοντας λύση σε αδιέξοδα του παρελθόντος. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό, όταν αφορά την έρευνα για τον καρκίνο και τη χημειοθεραπεία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ανακάλυψη που έκαναν Βρετανοί ερευνητές από την οργάνωση Ovarian Cancer Research ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με τους «ανθεκτικούς» καρκίνους, που επανεμφανίζονται μετά τη χημειοθεραπεία με πλατίνα. Μέχρι σήμερα, δηλαδή, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο καρκίνος επανεμφανίζεται γιατί αναπτύσσει ανοσία στη φαρμακευτική αγωγή. Τώρα αποδεικνύεται πως τα «ανθεκτικά» καρκινώματα βρίσκονται εξαρχής εκεί, εν υπνώσει, και απλά ενεργοποιούνται σε μεταγενέστερο χρόνο.

«Αυτοί οι καρκίνοι έδειχναν ότι ήταν ανθεκτικοί στην πλατίνα, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται εκεί από την αρχή της ασθένειας και απλά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν από τα φάρμακα» εξηγεί ο καθηγητής Χάνι Γκάμπρα, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου της οργάνωσης. Και έτσι, χωρίς φαρμακευτική αντιμετώπιση, είχαν όλο τον χρόνο να αναπτυχθούν και να εμφανιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Οι επιστήμονες βρήκαν όμως και τη λύση στο πρόβλημα, δηλαδή τέσσερα με πέντε διαφορετικά μόρια των καρκινικών κυττάρων, τα οποία αποτελούν κατάλληλους «στόχους» προκειμένου να αναπτυχθούν νέα φάρμακα κατά του καρκίνου. Ενας από τους στόχους αυτούς είναι το γονίδιο STAT1, το οποίο βρέθηκε πως είναι «ιδιαίτερα ενεργό» στα ανθεκτικά στην πλατίνα καρκινικά κύτταρα, ενώ ανακάλυψαν πως ένα ένζυμο με το όνομα HDAC4 είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίησή του.

«Το πιο συναρπαστικό», συνεχίζει ο καθηγητής, «είναι ότι κάποια από τα μόρια αυτά έχουν ήδη μελετηθεί και βρίσκονται ήδη σε ανάπτυξη τα φάρμακα για την αντιμετώπισή τους». Αποτέλεσμα, οι ερευνητές να κερδίζουν πολύτιμο χρόνο, ώστε τα φάρμακα να δοθούν πιο σύντομα στη θεραπεία. Μάλιστα, ο καθηγητής εκτιμά πως οι κλινικές δοκιμές για τα φάρμακα νέας γενιάς, που θα χορηγούνται στο μέλλον παράλληλα με τη χημειοθεραπεία πλατίνας, θα ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα