«Είστε τελικά λίγοι! Πολύ λίγοι, και ο λαός το έχει αντιληφθεί»

«Είστε τελικά λίγοι. Πολύ λίγοι. Ο λαός το έχει αντιληφθεί ήδη. Και εσείς θα το καταλάβετε στις εκλογές!» Με αυτή τη φράση κατέδειξε χθες στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς ότι η ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει την Ελλάδα θα οδηγήσει σύντομα σε εκλογές. Θέλοντας, μάλιστα, να δείξει ότι ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, ο κ. Σαμαράς παρομοίασε την ενασχόληση του πρωθυπουργού με τα δημοψηφίσματα με το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας. «Εδώ η κοινωνία βράζει κι εσείς διαβουλεύεστε για το πώς θα διοργανώσετε περαιτέρω διαβουλεύσεις; Ο κόσμος φωνάζει για ψωμί κι εσείς διαβουλεύεστε για το παντεσπάνι».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μνημόνιο 2 αν ακολουθήσει την ίδια λάθος πολιτική. «Σε αυτή την περίπτωση και με 180, και με 250, και με 300 να το φέρετε, θα το καταψηφίσουμε. Η Νέα Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι, αν ωστόσο γίνουν αλλαγές που θα επιτρέψουν στην οικονομία της Ελλάδας να αναπνεύσει, η Νέα Δημοκρατία θα το ψηφίσει ακόμα και ως απλό νομοσχέδιο με πλειοψηφία 151. Ενέταξε δε ενδεχόμενη εισαγωγή του 2ου Μνημονίου προς ψήφιση με πλειοψηφία 180 σε οργανωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ να αποδράσει από την εξουσία. «Ενα συμπέρασμα βγάζω ακούγοντας για 180: Οτι ετοιμάζεστε να αποδράσετε μέσα από πρόωρες εκλογές! Γιατί γνωρίζετε άριστα τη θέση μας από ανύποπτο χρόνο: Εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. Μα καλά, τέτοια μανία παραίτησης έχετε;» είπε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην παίζει με θεσμικά θέματα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθώς το πώς ψηφίζονται οι νόμοι το ορίζει το Σύνταγμα και όχι τα κόμματα.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ σκύβει το κεφάλι στην τρόικα, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη που επιμένει να διαπραγματεύεται, με αποτέλεσμα αρκετές από τις θέσεις της να έχουν ήδη γίνει δεκτές. Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι θα δικαιωθεί και στο θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην επαναλαμβάνει την άποψη της τρόικας, αλλά επιτέλους να εκφράσει και τη δική του. «Είναι απογοητευτικό να ταυτίζεστε απόλυτα με ό,τι προτείνουν οι ξένοι και η τρόικα. Να τα δέχεστε χωρίς αντίσταση. Και μετά να επιτίθεστε σ’ εμένα επειδή προσπαθώ, με κάθε τρόπο, να περισώσω ό,τι μπορώ από μια οικονομία που διαλύεται, από μια κοινωνία που απελπίζεται, κι από έναν λαό που το μόνο που το έμεινε να διεκδικεί είναι η αξιοπρέπειά του».

Εκεί που ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέβασε τους τόνους ήταν στο θέμα της συναίνεσης, δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ τορπιλίζει τη συναίνεση με τα παραμύθια του Γ. Παπανδρέου ότι για όλα φταίει η διακυβέρνηση Καραμανλή: «Σας δώσαμε συναίνεση ενώ είμαστε μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Σταματήστε το παραμύθι ότι η Νέα Δημοκρατία αύξησε το χρέος κατά 125 δισεκατομμύρια μέσα σε 5 χρόνια γιατί τα 118 αφορούν παλιά δικά σας χρέη! Αν θέλετε, λοιπόν, κλίμα συναίνεσης ή έστω εθνικής συνεννόησης, σταματήστε αυτό το παραμύθι. Εμείς αποφεύγουμε να σας θυμίζουμε ότι είστε οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές του τεράστιου χρέους τη δεκαετία του ’80. Εσείς εμποδίζατε κάθε προσπάθεια για συμμάζεμα. Εσείς προστατεύατε θρασύτατες συντεχνίες».

Γιώργος Λυκουρέντζος


Ρεσιτάλ διαστρέβλωσης και συκοφαντίας από τον «Μπένι»

Σε δύο ταμπλό παίζει ένα προβοκατόρικο παιχνίδι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Από τη μία, παραποιεί εσκεμμένα τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και προβαίνει σε συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς -χωρίς να έχει το πολιτικό ανάστημα να ζητεί συγγνώμη- και, από την άλλη, επαναφέρει το σχέδιό του με τους 180 βουλευτές για το Μνημόνιο 2, κρατώντας στο… χέρι, με ύπουλο τρόπο, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο βάθος του μυαλού του ο κ. Βενιζέλος έχει, συγκεκριμένα, τις εκλογές που θα οδηγήσουν στην αποκαθήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου και την ανάληψη, την επομένη, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο. Πρόσχημα για την κίνησή του αυτή θα είναι, όπως σχεδιάζει, η μη συγκέντρωση του αριθμού αυτού στην ψήφιση του Μνημονίου 2, οπότε αυτονόητα θα οδηγηθούμε στις κάλπες, μια και κανείς δεν θα τσιμπήσει το δόλωμα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα όταν δεν φαίνεται στον ορίζοντα αλλαγή πορείας.

Η Νέα Δημοκρατία, πάντως, από τη μεριά της δεν πρόκειται να αφήσει τον κ. Βενιζέλο σε χλωρό κλαρί. Χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για σοβαρό ατόπημα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αδυνατώντας να αντικρούσει τις θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. για αντισυνταγματικότητα των προθέσεών του το Μνημόνιο 2 να ψηφιστεί με πλειοψηφία 180 βουλευτών, κατέφυγε σε πρωτοφανή παραποίηση των δηλώσεων του κ. Σαμαρά και σε ανεπίτρεπτους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς».

Από το στόχαστρο της Ν.Δ. δεν ξέφυγε ούτε η κυρία Μπακογιάννη, καθώς ο κ. Μιχελάκης προέβη εξίσου σε συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ., εάν το Μνημόνιο 2 κινείται στην ίδια λογική του Μνημονίου 1, δεν θα το ψηφίσει. Εάν, όμως, το νέο Μνημόνιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι καλό για τη χώρα, το κόμμα του θα το ψηφίσει, χωρίς να σταθεί στο θέμα του αριθμού των απαιτούμενων ψήφων. Ο κ. Μιχελάκης έκλεισε τη δήλωσή του, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση οι προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις διαστρέβλωσης και συκοφάντησης εκθέτουν τον κ. Βενιζέλο ανεπανόρθωτα. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα πόσο υποκριτικές είναι οι αναφορές του σε συναίνεση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα