Η «πληγωμένη» Πλατεία σκουπίζει τα… δάκρυά της

Μετά την «απελευθέρωση» της πλατείας Συντάγματος ή «πλατείας δακρυγόνου», όπως την αποκαλούν πλέον αρκετοί διαδηλωτές, οι «Αγανακτισμένοι» έπιασαν χθες τα λάστιχα, τις σκούπες και τους κουβάδες, έστησαν πάλι τις σκηνές τους στα παρτέρια δίπλα στο μεγάλο σιντριβάνι, «φρεσκάρισαν» τα σκισμένα πανό τους και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν «μέχρι τη νίκη».

Από νωρίς το πρωί οι θαμώνες της πλατείας χωρίστηκαν σε ομάδες και μοίρασαν «αρμοδιότητες» για να καθαρίσουν την πλατεία από τα χημικά, τα σκουπίδια και τις πέτρες. Κάποιοι ανέλαβαν να στερεώσουν καλύτερα τις σκηνές, με… τη βοήθεια των μαρμάρων που εκτόξευαν προχθές οι κουκουλοφόροι εναντίον των ΜΑΤ. Αλλοι ανέλαβαν να συγκεντρώσουν τις προμήθειες σε τρόφιμα και νερό ή να μετρήσουν τα αποθέματα σε γάζες, malox, μάσκες και χειρουργικά γάντια.

Μια ομάδα 20 ατόμων σχημάτισε αλυσίδα ως το κεντρικό σιντριβάνι και γέμιζε κουβάδες με νερό για να καθαριστούν οι πλάκες, τα σκαλοπάτια και τα παγκάκια.

«Παιδιά, αν βάλουμε όλοι ένα χεράκι, το βράδυ θα είμαστε έτοιμοι» έλεγαν μεταξύ τους, ενώ οι τουρίστες που περπατούσαν στην τραυματισμένη πλατεία στέκονταν για να χαζέψουν το θέαμα και απαθανάτιζαν τη σκηνή με φωτογραφικές μηχανές. «Ενα βήμα δεξιά ήρθε κι άλλος να βοηθήσει. Με τα πόδια, ρε φίλε, τον κουβά. Οπως σουτάραμε τα δακρυγόνα. Μην πάει χαμένη τόση προπόνηση». Στο καφέ ζαχαροπλαστείο «Τερκενλής» νεαροί «Αγανακτισμένοι» βοηθούσαν τους υπαλλήλους να «συνεφέρουν» το κατεστραμμένο μαγαζί. «Αλλο ένα σκαμπό, παιδιά. Είχε πέσει κοντά στο μετρό. Ο,τι βρούμε θα το φέρουμε».

Στο πλαϊνό σιντριβάνι δύο άτομα έπλεναν πανιά, πετσέτες και σκηνές. Τρεις τέσσερις κοπέλες μάζευαν τα φύλλα και έτριβαν τις πλάκες με τις σκούπες. «Δεν φεύγει με τίποτα η σκόνη από τα δακρυγόνα. Θέλουμε πολύ νερό, αλλιώς θα τα αναπνέουμε για μήνες». Στην απέναντι πλευρά, προς την Οθωνος, οι «Αγανακτισμένοι» κρέμασαν με σκοινιά κάποια από τα «ίχνη» που άφησαν πίσω τους τα ΜΑΤ. Μια μάσκα και δυο τρία κουτάκια από χημικά. «Αυτό τι είναι, ρε φίλε; Κονσέρβα; Ποιος ξέρει τι μας έριξαν». Ενα εικοσιτετράωρο μετά τον «βομβαρδισμό» της πλατείας η μυρωδιά από τα αποκαΐδια και τα «όπλα» της Αστυνομίας ήταν έντονη σε αρκετά σημεία. Ειδικά το πρωί αρκετοί ήταν οι περαστικοί που κάλυπταν το στόμα τους με μαντίλια και χειρουργικές μάσκες.

Η Ομάδα Επικοινωνίας έπιασε ξανά δουλειά και άρχισε να μεταδίδει τα νέα μηνύματα των διαδηλωτών: «Τι κι αν έκαψαν σκηνές; Τι κι αν έσπασαν τραπέζια και καρέκλες; Τον κόσμο δεν τον λύγισαν. Ολοι Σύνταγμα λοιπόν, όπως κάθε μέρα. Πιασμένοι χέρι χέρι. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας!» Κρίνοντας από την προσέλευση του κόσμου χθες το απόγευμα στη λεωφόρο Αμαλίας, το «προσκλητήριό» της προς τους «Αγανακτισμένους» μάλλον έπιασε τόπο.

Η ομάδα έδωσε χθες στη δημοσιότητα και ένα κείμενο που γράφτηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης, αλλά τελικά δεν ακούστηκε από τα μεγάφωνα. «Υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης αγνοώντας τη λαϊκή βούληση συνέχισαν απτόητοι την ψήφιση μιας μοναδικής στα χρονικά συμφωνίας ξεπουλήματος του μέλλοντός μας και της χώρας. Θεωρούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για τις εικόνες και πράξεις φρίκης, που όλοι βιώσαμε, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Γεράσιμος Κόντος


Λουκάνικος: «Είμαι καλά! Θα μείνω για λίγο εκτός…»

Μέσα από το facebook και το twitter του (!) καθησύχασε τους «συντρόφους» του ο διάσημος Λουκάνικος, ο τετράποδος «εχθρός» των ΜΑΤ που… αγνοούνταν για περίπου δύο 24ωρα. «Είμαι καλά! Θα μείνω εκτός δρόμων για καμιά δυο ημέρες για λόγους ασφαλείας».

Η απουσία του «Λουκ» από το βομβαρδισμένο με χημικά κέντρο της Αθήνας, προχθές, «άναψε» την αγωνία των «συντρόφων» του. Ανέβαζαν διαρκώς στα ιντερνετικά προφίλ του τετράποδου «επαναστάτη» βίντεο και φωτογραφίες από τα επεισόδια, με την ελπίδα ότι… κάπου θα τον «εντόπιζαν».

Τα κειμενάκια που συνόδευαν τις αναρτήσεις μαρτυρούσαν την ανησυχία τους: «Πού είσαι, φίλε; Τόσες ώρες πού μπορεί να είσαι;», «κάντε κάτι, ο σκύλος αγνοείται», «μπορεί να έχει πάθει κάτι σοβαρό». Και ορισμένα αγωνιώδη και συνάμα… αστεία: «Ενόχληση του Λουκ, αιτία πολέμου», «έχω ικανό τον Παπουτσή να ζήλεψε τη διεθνή καριέρα του».

Κατά πληροφορίες, ο σκύλος χρειαζόταν φροντίδα μετά την «εμπλοκή» του στα προηγούμενα επεισόδια (στις 15 και 21 Ιουνίου) και μια ομάδα φιλόζωων, που καθημερινά τον προσέχουν, αποφάσισε να τον… αποσύρει για λίγο από τον «αγώνα». Οπως περιγράφει μία φίλη του, «ησυχάζει στα χέρια του φύλακα-αγγέλου των αδέσποτων. Θα κάνει εξετάσεις αίματος γιατί δέχτηκε πολλά χημικά και θα φάει γιατί έγινε πετσί και κόκαλο. Κινδύνευε από τις ρίψεις των ΜΑΤ, αφού κυνηγάει να πιάσει αυτά που πετούν στους διαδηλωτές».

Ελένη Ευαγγελοδήμου


Διέλυσαν το μανάβικο και έλιωσαν στο ξύλο δύο δασκάλους διαδηλωτές

Η μαρτυρία-σοκ του υπαλλήλου για την επίθεση των ΜΑΤ

«Οχι το μαγαζί, ρε παιδιά», «Γιατί μας χτυπάτε, τι σας κάναμε; Αφήστε τον άνθρωπο» «Γιατί βαράς, ρε φίλε; Δεν το πιστεύω αυτό». Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του υπαλλήλου και δύο δασκάλων οι οποίοι το απόγευμα της Τετάρτης δέχτηκαν επίθεση από τρεις άντρες των ΜΑΤ στο μανάβικο της οδού Νίκης καταγράφηκαν σε ένα από τα σοκαριστικά βίντεο που «κυκλοφορούν» από προχθές στο Διαδίκτυο, με απίστευτες σκηνές απρόκλητης βίας από τους αστυνομικούς.

Ο υπάλληλος του καταστήματος Αγκίμ Τζάφα, που είδε τους άντρες των ΜΑΤ να ψεκάζουν με δακρυγόνα και χημικά τις… ντομάτες και τα κολοκυθάκια του και να χτυπούν με μανία τους διαδηλωτές που αναζήτησαν καταφύγιο στον χώρο εργασίας του, θυμάται με τρόμο την εισβολή των αστυνομικών στο μανάβικο.

«Ολα άρχισαν όταν βγήκαν από το κτίριο της Ομοσπονδίας Δασκάλων περίπου 10 άτομα. Οι άντρες των ΜΑΤ ενοχλήθηκαν επειδή τους έβγαζαν φωτογραφίες, πλησίασαν τους δασκάλους και τους πήραν μια φωτογραφική μηχανή. Αμέσως μαζεύτηκε κόσμος, άρχισαν οι φωνές και ο πετροπόλεμος. Μάζεψα όλα τα πράγματα και τις κλούβες από το πεζοδρόμιο και γύρισα στον πάγκο μου». Η διμοιρία που έκλεινε τον δρόμο προς τη Φιλελλήνων υποχώρησε λίγα μέτρα, οι συγκεντρωμένοι αναθάρρησαν, αλλά ξαφνικά είδαν να βγαίνει στην πλάτη τους δεύτερη διμοιρία, που τους έπνιξε στα χημικά.

«Οι δάσκαλοι έτρεχαν πανικόβλητοι. Ενα δακρυγόνο έπεσε στην πόρτα του μαγαζιού και δύο άτομα μπήκαν μέσα για να γλιτώσουν. Τότε ήρθαν οι αστυνομικοί και άρχισαν να τους χτυπούν με κλομπ. Ο πρώτος έπεσε κάτω γεμάτος αίματα και ο δεύτερος πήγε πιο μέσα και είπε ότι θα καλέσει το 166. Στην πραγματικότητα μάλλον κρύφτηκε για να τραβήξει το βίντεο που ανέβηκε στο Ιντερνετ. Ο πρώτος έφαγε πολύ ξύλο. Παρακαλούσαμε τους αστυνομικούς να σταματήσουν, αλλά εκείνοι συνέχιζαν. Εμένα δεν με άγγιξαν. Μόνο που ζαλίστηκα από τα δακρυγόνα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Βγήκα από το μανάβικο και δεν έβλεπα μπροστά μου από τους καπνούς. Ηταν φοβερό αυτό που έζησα, ξέσπασαν στον κόσμο. Χτυπούσαν χωρίς λόγο».

Γεράσιμος Κόντος



Γυαλιά καρφιά μαγαζιά, τράπεζες, ξενοδοχεία από τους ροπαλοφόρους

Η επόμενη ημέρα της απρόκλητης επίθεσης των ΜΑΤ στους διαδηλωτές του Συντάγματος βρήκε την πλατεία «πληγωμένη», τους καταστηματάρχες της οδού Ερμού να μετρούν ζημιές από τις σπασμένες τζαμαρίες και το πλιάτσικο των κουκουλοφόρων, τους υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων να μαζεύουν από νωρίς το πρωί μπάζα και σκουπίδια, τα ταχυφαγεία και τα ξενοδοχεία του κέντρου να προσπαθούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς.

Εξω από το Ταχυδρομείο, που τυλίχτηκε στις φλόγες το απόγευμα της Τετάρτης, τοποθετήθηκαν πλάκες από αλουμίνιο και δύο μεγάλοι χωματουργικοί κάδοι που γέμισαν καμένα έπιπλα, έγγραφα και μπάζα. Στο διπλανό κτίριο, από τα σπασμένα τζάμια διακρίνονταν γκαζάκια. Και ακριβώς απέναντι, τα γυαλιά που έπεφταν από τον πρώτο όροφο των McDonald’s «απειλούσαν» για αρκετές ώρες να τραυματίσουν τους περαστικούς. Στο κατάστημα υποδημάτων του κ. Γιάννη Μπουρνάζου έμειναν μόνο τα ράφια. «Καταστροφή, τουλάχιστον 200.000 ευρώ ζημιά».

Λίγο πιο κάτω, οι ιδιοκτήτες άλλου καταστήματος υποχρεώθηκαν να περάσουν το βράδυ της Τετάρτης στο μαγαζί τους, επειδή οι κουκουλοφόροι είχαν αφαιρέσει την πόρτα! Μπροστά στη Eurobank, όπου λίγο έλειψε να επαναληφθεί η τραγωδία της Marfin, το «κρεμασμένο» φανάρι της Φιλελλήνων ήταν εκτός λειτουργίας, και στην οδό Γεωργίου Α’ οι πορτιέρηδες, ντυμένοι με τις στολές τους, παρακολουθούσαν τους μαρμαράδες που αντικαθιστούσαν τα «τραυματισμένα» σκαλοπάτια των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, από τα επεισόδια του διημέρου της απεργίας προκλήθηκαν ζημιές σε δύο ξενοδοχεία, οκτώ καταστήματα, ένα περίπτερο, μία εκκλησία και δύο βαν. Ωστόσο, αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους για να καταλάβει πως η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από την επίσημη καταγραφή.

Γεράσιμος Κόντος


Οργή και από τους πρυτάνεις για τη βία των ΜΑΤ

Εγγραφο με το οποίο καταγγέλλει την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου από τις αστυνομικές δυνάμεις έστειλε στον πρωθυπουργό και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Οι πρυτανικές Αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγγέλλουν την είσοδο, την 29η Ιουνίου 2011, των αστυνομικών δυνάμεων στον πανεπιστημιακό χώρο του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Καλαμιώτου 2) και τη χρήση δακρυγόνων και κροτίδων εντός του κτιρίου, η οποία δημιούργησε σοβαρότατους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή φοιτητών και πολιτών που εισήλθαν σε αυτό για να προστατευτούν από τα χημικά και την αστυνομική βία, καταλύοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, χωρίς την άδεια των πρυτανικών Αρχών».

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα