Παρακράτος εν κράτει με πράσινες κουκούλες

Στα ανώτατα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας μεταφέρθηκε πλέον η «κόλαση» της πλατείας Συντάγματος προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς σε όλο το Σώμα. Από τη μια η φυσική και πολιτική ηγεσία που, ούτε λίγο ούτε πολύ, βρίσκει όσα συνέβησαν το άγριο διήμερο στο κέντρο της πρωτεύουσας εντελώς φυσιολογικά (!) και από την άλλη οι συνδικαλιστές (χαμηλόβαθμοι αλλά και αξιωματικοί), οι οποίοι αφενός ζητούν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα γεγονότα και αφετέρου υπογραμμίζουν την ανάγκη να διερευνηθούν τα θλιβερά συμβάντα από ανεξάρτητη επιτροπή, κρίνοντας προφανώς ότι τα αρμόδια όργανα που ελέγχονται από την ηγεσία δεν θα κάνουν τη δουλειά τους ανεπηρέαστα!

«Ζητάω συγγνώμη από τους πολίτες. Είναι ντροπή» τόνισε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Φωτόπουλος, ενώ ερωτηθείς αν οι άντρες των ΜΑΤ είχαν άνωθεν εντολές για τη βαρβαρότητα που επέδειξαν απέναντι στους πολίτες απάντησε ότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι αστυνομικοί κάνουν ό,τι θέλουν. «Αν είναι έτσι, τότε είμαστε άτακτο σώμα και κάποιος πρέπει να μας βάλει σε τάξη» σημείωσε. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Νίκος Καραδήμας υπογράμμισε: «Εχω την αίσθηση ότι την Τετάρτη η Αστυνομία δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, τουλάχιστον σε επιχειρησιακό επίπεδο. Υπήρχε συντονιστικό κέντρο, υπήρχε κέντρο επιχειρήσεων που, από ό,τι διαπιστώσαμε και εμείς, η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έγινε ήταν κατ’ εντολήν».

Την ίδια στιγμή σε κοινή ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας σημειώνουν: «Είναι ανάγκη να διερευνηθεί, από ανεξάρτητη επιτροπή, το ό,τι έγινε, ποια ήταν η κατεύθυνση και το σκοπούμενο, για να μην υπάρχει καμία σκιά. Αντί να διασφαλιστεί το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να χωροθετηθεί ο ζωτικός προς τούτο χώρος εκ μέρους της Αστυνομίας σε συνεργασία με τους οργανωτές των διαδηλώσεων, όλα δείχνουν την επιχειρησιακή της αδυναμία να ανταποκριθεί στην αποστολή της, καθώς επικράτησαν οι δυνάμεις του χάους και του μπάχαλου. Μήπως υπήρχαν πληροφορίες ότι πλησίαζε η βελούδινη επανάσταση με αποτέλεσμα όσα ιλαροτραγικά συνέβησαν;»

Και ενώ οι απλοί αστυνομικοί αλλά και οι αξιωματικοί «βράζουν» και θυμίζουν ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, στην πολιτική και φυσική ηγεσία εκτιμούν ότι όλα πήγαν μια χαρά. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας (φωτογραφίες και βίντεο με αναίτιους ξυλοδαρμούς και επιθέσεις εις βάρος διαδηλωτών αλλά και ανυποψίαστων πολιτών) δεν έχει διαταχθεί έστω και μία τυπική Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Νίκος Δεμισιώτης


Εσωσαν ένστολο από το λιντσάρισμα

Τα… σπασμένα της «ταραγμένης» Τετάρτης παραλίγο να πληρώσει ένας αστυνομικός, ο οποίος, αν και φορούσε πολιτικά, έγινε αντιληπτός, αργά το βράδυ, και ενώ τα επεισόδια είχαν περιοριστεί, από ομάδα αγνώστων που τον προπηλάκισε. Οπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., ο νεαρός αστυνομικός περπατούσε στη λεωφόρο Αμαλίας, για να αναλάβει υπηρεσία στον περίβολο της Βουλής. Οταν ο αστυνομικός κατάλαβε πως έγινε αντιληπτός και κάποιοι τον κυνηγούν, άρχισε να τρέχει.

Καταδιωκόμενος μπήκε στον υπόγειο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να γλιτώσει. Δυστυχώς, ωστόσο, για τον ίδιο οι διώκτες του τον πρόλαβαν και αφού κάποιοι από αυτούς τον χτύπησαν ελαφρά, κάποιοι άλλοι του άρπαξαν με τη βία το σακ βουαγιάζ του, το οποίο περιείχε το υπηρεσιακό του πουκάμισο και το παντελόνι, το πηλήκιό του, τη ζώνη του, την αστυνομική του ράβδο (κλομπ) και δύο γεμιστήρες των 10 φυσιγγίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στη συνέχεια ο αστυνομικός αναζήτησε ασφαλή χώρο μέσα στο μετρό (στα ιατρεία του Ερυθρού Σταυρού, όπου γιατροί και εθελοντές κράτησαν μακριά όσους ήθελαν να τον λιντσάρουν). Στη συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ για όσα του είχαν συμβεί και παρέμεινε εκεί μέχρι τη στιγμή που τον απεγκλώβισαν συνάδελφοί του.


Φαρμακοποιοί και γιατροί καταγγέλλουν τα χημικά

Πέντε φιαλίδια χημικών, από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν προχθές από τα ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας, απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης. Το γεγονός αυτό γνωστοποίησε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, τον οποίο επισκέφθηκε χθες προκειμένου να του ζητήσει να ερευνηθεί το θέμα της χρήσης χημικών ουσιών από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, χρησιμοποιούν ακόμα και ληγμένα από το 1979. Ο κ. Τέντες ζήτησε από τους γιατρούς να του προσκομίσουν υπόμνημα με περισσότερα στοιχεία για τη χρήση των χημικών ουσιών και τις επιπτώσεις επί του ανθρώπινου οργανισμού. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για τις ενέργειές του, αφού πρώτα λάβει το υπόμνημα που έχει ζητήσει από τον ΙΣΑ.

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε χθες και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος έζησε από την «πρώτη γραμμή» τα θλιβερά γεγονότα στο Σύνταγμα, ζήτησε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, για την ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων και την υπερβολική χρήση χημικών ουσιών. Αργά χθες το απόγευμα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράικου, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Λουράντου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση, στην οποία θα συσχετιστούν και όσες άλλες καταγγελίες προκύψουν σχετικά με τη χρήση χημικών από την Αστυνομία.

Ο κ. Λουράντος έστειλε έγγραφο και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, από τον οποίο ζητεί να ενημερωθεί για τη σύσταση των χημικών, την ημερομηνία λήξεώς τους, τον τρόπο χρήσης των προϊόντων αυτών, τις χώρες προέλευσης και εάν έχει νομιμοποιηθεί η χρήση τους και με ποιον τρόπο.

Την ίδια ώρα η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) σε ανακοίνωσή της για όσα έκτροπα έγιναν προχθές κατά την εισβολή των αστυνομικών στην πλατεία Συντάγματος σημειώνει τα εξής: «Στους πολέμους -ακόμα και στους πιο σκληρούς- παρέχεται προστασία στους υγειονομικούς και υπάρχει σεβασμός των αρρώστων και των τραυματιών. Αυτό όμως έλειπε από προχθές και αποτελεί ντροπή για την Αστυνομία και την πολιτική ηγεσία της». Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ κάλεσε την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Ρίτα Μελά


Εισαγγελέας για το βίντεο με συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ

Με έγγραφό της στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου ζήτησε χθες να της διαβιβαστεί το βίντεο στο οποίο απεικονίζονται εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ, με καλυμμένα πρόσωπα, να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και ακολούθως να συνοδεύονται από άνδρες με πολιτικά στο προαύλιο της Βουλής.

Αφού εξεταστεί το βίντεο, θα αποφασιστεί η διενέργεια ή όχι προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Την ίδια στιγμή η Εισαγγελία, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να εξετάσει και τις καταγγελίες για την υπέρμετρη χρήση βίας από τις δυνάμεις της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των προχθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, εφόσον καταγγελθούν και επίσημα στις δικαστικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, εναντίον 17 ατόμων, τα οποία συνελήφθησαν για τα εκτεταμένα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Συγκεκριμένα, οι 17 συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή και σε βάρος τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του κουκουλονόμου και μη, της αντίστασης κατά της Αρχής, της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του κουκουλονόμου και μη, της προμήθειας και της κατοχής εκρηκτικών και της εξύβρισης.

Επισημαίνεται ότι χθες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προσήχθησαν οι 16 από τους 17 συλληφθέντες. Και αυτό διότι ο 17ος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Κατά την προσαγωγή τους στο κτίριο 16 των δικαστηρίων δημιουργήθηκε ένταση, όταν οι περίπου 50 συγκεντρωμένοι φίλοι και αλληλέγγυοι των συλληφθέντων άρχισαν να πετούν μπουκάλια, καφέδες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Εκείνοι δεν ανταπάντησαν και η ένταση περιορίστηκε σε αυτό το επεισόδιο.

Βάσω Παλαιού


Για εκτροπή πολιτεύματος κάνουν λόγο οι δικηγόροι

«Πυρά» εξαπολύουν οι δικηγόροι σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζουν «μόρφωμα», όσο και για τα προχθεσινά επεισόδια στο Σύνταγμα, τα οποία επισημαίνουν ότι υποκρύπτουν σοβαρούς κινδύνους εκτροπών του πολιτεύματός μας.

Οι πρόεδροι υπογραμμίζουν καταρχάς ότι η Βουλή ψήφισε «εν είδει νόμου, ένα πρωτόγνωρο στα χρονικά της μόρφωμα, στερούμενο κανονιστικών διατάξεων: το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η Βουλή έπραξε αυτό «παρασυρόμενη από την εκτελεστική εκπροσώπηση των Ελλήνων, που παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής εισήγαγε εν είδει «πλαισίου Προϋπολογισμού» μια σειρά από πίνακες αβέβαιης οικονομικής εξέλιξης και οικονομικά μεγέθη που διατίμησαν στα χρηματιστήρια του κόσμου τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και, μάλιστα, σε τιμή μικρότερη του ευρώ».

Οσον αφορά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνουν ότι «αδυνατούμε να πιστέψουμε πως υπήρξε επιχειρησιακή εντολή σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον βάναυσο αυτόν τρόπο, που όλοι διαπιστώσαμε, συμπολίτες μας, οι οποίοι ασκούσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι». Με απερίφραστο τρόπο στην ανακοίνωση της Ολομέλειας καταδικάζεται η αλόγιστη και χωρίς διάκριση χρήση αστυνομικής βίας.

Επιπλέον οι δικηγόροι τονίζουν χαρακτηριστικά ότι τα προχθεσινά θλιβερά γεγονότα «θα πρέπει να ιδωθούν από πολιτική σκοπιά», επισημαίνοντας ότι «κρατικές επιλογές όπως οι προχθεσινές πλήττουν κατ’ αποτέλεσμα το ίδιο το δημοκρατικό μας πολίτευμα». Γι’ αυτόν τον λόγο η Ολομέλεια των δικηγόρων εκφράζει την αγωνία της για ό,τι ακολουθήσει και τις θεσμικές ανησυχίες της για τις συνέπειες που συνεπάγονται γεγονότα όπως τα προχθεσινά.

Βάσω Παλαιού


Ο… λογαριασμός για τον τουρισμό μας!

Με υποβάθμιση… τουριστικής ικανότητας από μεγάλους tour operators κινδυνεύει η χώρα μας, μετά τους τόνους δακρυγόνων που δηλητηρίασαν την Αθήνα και την εικόνα της στο εξωτερικό. Ξένοι τουριστικοί οργανισμοί εκτιμούν ότι θα «χαθεί» ο πολυπόθητος τουρίστας της «τελευταίας στιγμής», ενώ η τιμή των ελληνικών διακοπών έχει ήδη περάσει στην κατηγορία «φθηνότερα πακέτα».

Η (κακή) αρχή έγινε με τη δεύτερη ταξιδιωτική οδηγία της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Ακολούθησε βρετανικός τουριστικός οργανισμός που «βλέπει»… φυγή από τη γειτονιά μας τουριστών που είχαν αρχικά επιλέξει την Ελλάδα. Προβληματισμένοι είναι και οι εκπρόσωποι γερμανικών πρακτορείων.

Το Travelmole.com ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό The Co-operative travel, σε μία εβδομάδα «εξαφανίστηκε» μέρος του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, αν και υπήρχε αύξηση κρατήσεων. Την ίδια εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση για Ισπανία (15%), Πορτογαλία (20%) και Μάλτα (32%). Επισημαίνεται ότι μειώθηκε η μέση τιμή του ελληνικού «πακέτου» στις 530 λίρες (από 600).

Οσο για τους Γερμανούς επισκέπτες, σύμφωνα με τον καθηγητή Αντριαν φον Ντέρνμπεργκ, επηρεάζεται αρνητικά η εικόνα της χώρας μακροπρόθεσμα και «συνέπειες θα υπάρξουν στις last minute κρατήσεις».

Βροχή ανακοινώσεων και από τις ελληνικές ενώσεις του κλάδου: Κίνδυνο να ανατραπεί η αυξητική τάση που έχει διαμορφωθεί «βλέπει» ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Επηρεάζεται η ροή των κρατήσεων τώρα που οι τουρίστες παίρνουν τις τελικές αποφάσεις».

Εκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας ανακοίνωσε ότι «εμπεδώνεται διεθνώς η Ελλάδα ως μη ασφαλής προορισμός, κάτι που την αδικεί παράφορα».

«Ο τουρισμός είναι κομβικό σημείο ανάπτυξης. Δεν πρέπει να αμαυρωθεί» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}41{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα