Ούτε οι πολύτεκνοι δεν γλίτωσαν από τη φοροεισπρακτική καταιγίδα της κυβέρνησης. Μεγάλες επιβαρύνσεις σε όσους έχουν παιδιά, παρά τις όποιες διορθώσεις έγιναν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, φέρνει η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Μάλιστα όσο περισσότερα παιδιά έχει κάποιος φορολογούμενος τόσο περισσότερο επιβαρύνεται. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τροποποίησε χθες διατάξεις με τις οποίες ορίζεται ότι το νέο αφορολόγητο όριο τοποθετείται:
- Στα 10.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο. Με το προηγούμενο καθεστώς το αφορολόγητο όριο ήταν 13.500 ευρώ.
- Στα 12.000 ευρώ εάν έχει δύο παιδιά (ενώ ήταν 15.000 ευρώ).
- Στα 20.500 ευρώ για όσους έχουν τρία τέκνα (ενώ ήταν 23.500 ευρώ).
Για καθένα από το τέταρτο παιδί και τα επόμενα το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 2.500 ευρώ (π.χ. ο φορολογούμενος με τέσσερα παιδιά καρπώνεται αφορολόγητο όριο 23.000 ευρώ).
Με βάση τις παραπάνω αλλαγές ο φορολογούμενος με ένα παιδί επιβαρύνεται ετησίως με 470 ευρώ, ο φορολογούμενος με δύο παιδιά επιβαρύνεται με 540 ευρώ και ο φορολογούμενος με τρία παιδιά επιβαρύνεται κατά 750 ευρώ. Ο πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά επιβαρύνεται με 650 ευρώ.
Το αφορολόγητο όριο για τους άγαμους και άτεκνους φορολογούμενους ορίζεται στα 8.000 ευρώ και οδηγεί σε επιβάρυνσή τους κατά 400 ευρώ.
Επίσης ορίστηκε ότι εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά όλες οι αποδοχές (μισθός ή σύνταξη) των τυφλών και των αναπήρων με προβλήματα κινητικής αναπηρίας με ποσοστό άνω του 80%. Για τους αναπήρους των άλλων κατηγοριών δεν υπολογίζεται στο εισόδημά τους και άρα δεν επιβαρύνεται με έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης το αναπηρικό επίδομα. Επίσης ορίστηκε ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος (300 ευρώ για φέτος) όλοι οι μισθωτοί που έχουν και «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών.
Στο μεταξύ, εκτός από τα νέα χαράτσια, τα πιο «καυτά» άρθρα του εφαρμοστικού νόμου είναι αυτά που αφορούν το ξεπούλημα των κρατικών ακινήτων. Τα δέκα πρώτα άρθρα του εφαρμοστικού νόμου προβλέπουν τη μεταβίβαση με συνοπτικές διαδικασίες των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σε έναν νεοσύστατο φορέα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα:
- Στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 τονίζεται ξεκάθαρα ότι «το προϊόν της αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας». Δηλαδή, ευθύς εξαρχής ο νομοθέτης ξεκαθαρίζει ότι τα όποια χρήματα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις θα πηγαίνουν απευθείας στους δανειστές και δεν θα μπαίνει ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία!
- Στο άρθρο 3 παράγραφος 11 τονίζεται ότι θα υπάρχει η μόνιμη παρουσία δύο τοποτηρητών για τον έλεγχο της πορείας ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για δύο ξένους τοποτηρητές που παραπέμπουν με άλλες εποχές, όταν η χώρα βρισκόταν υπό ξένη κατοχή.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Νέο θρίλερ για τον εφαρμοστικό
Στη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή μέσα σε 48 ώρες, αυτή τη φορά για τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, μεταφέρεται τώρα το ενδιαφέρον, μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου χθες.
Και ενώ ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να δείξει ότι τάχα είναι όλα υπό έλεγχο, έχει προγραμματίσει ακόμα και άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα με αντικείμενο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι συνεργάτες του έχουν επιδοθεί σε νέο κύκλο «διαπραγματεύσεων» με βουλευτές που έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις ως προς συγκεκριμένες ρυθμίσεις του εφαρμοστικού, κυρίως δε με εκείνες που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι στον πρώτο εφαρμοστικό περιλαμβάνεται μόνο το πλαίσιο και όχι οι αποκρατικοποιήσεις συγκεκριμένα. Πρόκειται για άλλο ένα τρικ της κυβέρνησης προκειμένου σήμερα να μην έχει και άλλες απώλειες. Περιγράφεται η σύσταση του Ταμείου που θα διαχειριστεί το όλο θέμα, με στελέχη της κυβέρνησης να καλούν την αντιπολίτευση να προτείνει από κοινού άτομα για την επάνδρωσή του, προκειμένου μόλις συσταθεί να ξεκινήσουν αμέσως οι αποκρατικοποιήσεις.
Χθες ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για το πλάνο που ετοιμάζει στο Φαληρικό Δέλτα, και με τον Πέτρο Ευθυμίου, που διεκδικεί τώρα δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.
Παρότι θεωρείται δύσκολο να ρισκάρουν πολλοί βουλευτές να πτωχεύσουν τη χώρα, οι πιέσεις προς τους «υπόπτους» Χρύσα Αράπογλου, Τόνια Αντωνίου, ακόμα και Αλ. Αθανασιάδη κ.ά., δεν πρόκειται να σταματήσουν ως την ώρα που θα ξεκινήσει η ψηφοφορία.
Τα έσοδα ως το τέλος του 2011 δεν φτάνουν ούτε για τόκους
Ούτε για τους τόκους του δευτέρου εξαμήνου του έτους δεν φτάνουν τα έσοδα από τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προβλέπει για φέτος το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πρόκειται για την απόδειξη ότι οι θυσίες των φορολογουμένων και των εργαζομένων πηγαίνουν στο πηγάδι του δημόσιου χρέους, το οποίο δεν έχει πυθμένα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη πληρωμή τόκων εμφανίζεται τον Ιούλιο (3,2 δισ. ευρώ) και ακολουθεί ο Αύγουστος με 2,6 δισ. ευρώ. Από την άλλη μεριά, το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και των μέτρων περικοπής δαπανών που προβλέπεται να ληφθούν φέτος ανέρχεται σε 6,75 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 4 δισ. ευρώ αφορούν μείωση δαπανών και τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω μέτρων όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η επιβολή έκτακτης εισφοράς και η μετάταξη από τον Σεπτέμβριο των προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23%.
Παράλληλα μεγάλος είναι ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει το Δημόσιο για λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο το σύνολο των λήξεων ελληνικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ανέρχεται σε 21,9 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες λήξεις εμφανίζονται τον Ιούλιο (4,4 δισ. ευρώ) και τον Αύγουστο (7,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,6 δισ. ευρώ αφορούν λήξη πενταετούς ομολόγου). Σημειώνεται ότι εκτός από την επιβολή φόρων και μείωση δαπανών το Δημόσιο προχωρεί πολύ συχνά σε εκδόσεις νέων εντόκων γραμματίων, προκειμένου να καλύπτει το πρωτογενές έλλειμμά του (διαφορά εσόδων και πρωτογενών, δηλαδή χωρίς τόκους και χρεολύσια) δαπανών.
Σπύρος Δημητρέλης
Εκαναν μικρές διορθώσεις το βράδυ
Νέες αλλαγές επέφερε χθες το βράδυ στον εφαρμοστικό η κυβέρνηση. Καταρχάς αναστέλλονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις στο Δημόσιο από 1ης Ιουλίου, προκειμένου να επανατοποθετηθούν όταν θεσπιστεί το νέο μισθολόγιο. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι θα εισηγηθεί αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ώστε η Επιτροπή ΔΕΚΟ να έχει διαρκή έλεγχο στο έργο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Προστέθηκε επίσης διάταξη σύμφωνα με την οποία όταν από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση δεν ισχύει το φορολογικό, τραπεζικό, χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό απόρρητο. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες, όπως ρυθμίστηκε η σχέση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα ρυθμιστεί και το αγροτικό πετρέλαιο.
Στάση υπευθυνότητας έδειξε και στον εφαρμοστικό η Ν.Δ., ψηφίζοντας όσα άρθρα του κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Μολονότι εγείρονται ερωτήματα, ψηφίζουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις γιατί είμαστε συνεπείς στην ιδεολογία μας» είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης. Δείχνοντας ότι αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος, η Ν.Δ θα ψηφίσει και τις δαπάνες, παρά το ότι υπάρχει εισφορά 2% στον δημόσιο τομέα για τους ανέργους, ενώ συμφωνεί με τη διευθέτηση της εργασίας και τη σύσταση ταμείου ανέργων αυτοαπασχολουμένων. Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις πολεοδομικές ρυθμίσεις γιατί ανοίγουν παράθυρο σε περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες, ενώ απορρίπτει τα νέα φορολογικά μέτρα εκτός από το 5% στους αιρετούς.