Με συνταγή Καντάφι

Με συνταγή Καντάφι χτυπάει στο ψαχνό όσους αντιδρούν στο ξεπούλημα της πατρίδας το καθεστώς Παπανδρέου, που καταρρέει. Βαρβαρότητα με εντολή Μάξιμου. Η τρομοκρατία των κλομπ και των δακρυγόνων εις βάρος ειρηνικών διαδηλωτών ακόμα και ανυποψίαστων πολιτών.

Παρακρατικοί «συλλαμβάνονται» από τηλεοπτικές κάμερες να περνούν χαλαρά πίσω από τις γραμμές των ΜΑΤ και στη συνέχεια τα κάγκελα της περίφραξης της Βουλής (!,) με τον εκπρόσωπο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Αθανάσιο Κοκαλάκη να προαναγγέλλει (στο Alter) μία ακόμα ατελέσφορη Ενορκη Διοικητική Εξέταση η οποία -όπως συνηθίζεται- θα προσπαθήσει να κουκουλώσει το προφανές. Οτι κάποιοι προβοκάτορες σε διατεταγμένη υπηρεσία έπαιξαν το δικό τους βρόμικο παιχνίδι στις πλάτες χιλιάδων διαμαρτυρομένων.

Ηταν τέτοιες οι διαταγές που είχαν τα ΜΑΤ που επιχειρούσαν χθες στο Σύνταγμα, που δεν δίστασαν να ρίξουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά μερικά μόνο μέτρα μακριά από την είσοδο του ιατρείου του Ερυθρού Σταυρού στον κλειστό χώρο του μετρό! Και δεν είναι μόνο αυτό: Δακρυγόνα και χημικά, αναίτια και εντελώς απρόκλητα, δέχθηκαν αργά το απόγευμα τουρίστες και αθλητές των Special Olympics στον σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη αλλά και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχαν επεισόδια.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιες ήταν οι οδηγίες που έλαβαν χθες οι αστυνομικοί. Το είπε ξεκάθαρα, έστω και με… γλώσσα λανθάνουσα, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία. «Η Αστυνομία, λοιπόν, έχει μια εντολή από την κυβέρνηση, μία και μόνη εντολή: Να διασφαλίσει και να προστατεύσει την ελεύθερη λειτουργία του Κοινοβουλίου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, όταν κατάλαβε τι ακριβώς είπε, προσπάθησε να το στρογγυλέψει: «Και δεύτερο, να προστατεύσει το δικαίωμα των απλών πολιτών να διαδηλώνουν». Και κάπως έτσι, η «μόνο μία» εντολή που είχε λάβει η Αστυνομία έγινε… δύο.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος καταδίκασε με ανακοίνωσή της την αστυνομική βία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως απρόκλητες επιθέσεις από ΜΑΤ και μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ και της ΔΕΛΤΑ δέχθηκαν ακόμα και «μη αγανακτισμένοι» πολίτες και τουρίστες που έτρωγαν αμέριμνοι σουβλάκια στο Μοναστηράκι. Χημική επίθεση δέχτηκε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος που βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος. Χτυπήματα από γκλομπ στο κεφάλι δέχτηκε ο β’ αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης (με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, μάλιστα, ο άνδρας των ΜΑΤ που τον χτύπησε «επικηρύχτηκε», δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του και ζητούνται πληροφορίες προκειμένου να κατατεθούν σε βάρος του μηνύσεις).

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι χθες το βράδυ είχαν γίνει περισσότερες από 45 προσαγωγές, 17 συλλήψεις ενώ 49 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Νίκος Δεμισιώτης


Στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταγγέλουν Παπουτσή

Επιστολή με την οποία καταγγέλλουν την επιλογή της καταστολής στα επεισόδια απέστειλαν στον Μ. Καρχιμάκη τρία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, οι Δ. Σακελλάρης (μέλος και του Πολιτικού Συμβουλίου), Θ. Τζήμας και Αν. Ελευθεριάδης.

Οι υπογράφοντες δηλώνουν «εξοργισμένοι» από «την άγρια και βάρβαρη κατασταλτική πολιτική που η ΕΛ.ΑΣ. υλοποιεί εις βάρος ειρηνικών στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαδηλωτών, με αφορμή έναν ελάχιστο αριθμό κουκουλοφόρων». Σημειώνοντας ότι η «σκληρή καταστολή» έχει επιλεγεί και έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν, τονίζουν ότι «σήμερα ξεπερνά κάθε όριο και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημοκρατική ομαλότητα», παραβιάζοντας στοιχειώδη δικαιώματα. «Η άγρια καταστολή πρέπει να πάψει άμεσα και η νεοφιλελεύθερη πολιτική να ανατραπεί» γράφουν μιλώντας για «ιστορική ευθύνη» που βαραίνει την κυβέρνηση.


Ασφυξία στο μετρό

Πανικός όταν τουλάχιστον 1.500 πολίτες εγκλωβίστηκαν και τα ΜΑΤ «τούς έπνιξαν» στα χημικά

Εξι το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος τέσσερις δυνατοί κρότοι σκεπάζουν τις φωνές των «Αγανακτισμένων» και προκαλούν τρόμο στους διαδηλωτές που έχουν βρει καταφύγιο στο μετρό. «Μπήκαν στην πλατεία, ρίχνουν δακρυγόνα στις σκηνές». Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που συγκρούονταν με κουκουλοφόρους στη Φιλελλήνων και στη συμβολή της Σταδίου με την Καραγιώργη Σερβίας ανεβαίνουν μέχρι το σιντριβάνι και «πνίγουν» τον κόσμο στα χημικά. Περισσότεροι από 1.500 πολίτες στριμώχνονται στην είσοδο του μετρό και κατεβαίνουν πανικόβλητοι τις σκάλες που οδηγούν στα ακυρωτικά μηχανήματα του σταθμού. Μια ηλικιωμένη σκοντάφτει και μεταφέρεται σε ένα από τα πρόχειρα ιατρεία που έστησαν γιατροί και εθελοντές. Νεαροί ψεκάζουν τους δακρυσμένους διαδηλωτές με malox και riopan. Οι πιο ψύχραιμοι δίνουν συμβουλές και κουράγιο: «Μην τρέχετε, θα ποδοπατηθείτε. Μην τρίβετε τα μάτια σας. Οσοι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν να πάνε αμέσως στα ιατρεία».

Οι διμοιρίες συνεχίζουν να ρίχνουν χημικά στα σκαλοπάτια του μετρό, όπου συνωστίζονται τουλάχιστον 300 διαδηλωτές. Οι καπνοί κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. «Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών…» ξεκινάει μια παρέα και μέσα σε δευτερόλεπτα οι σκάλες και οι διάδρομοι γεμίζουν οργή για «τη χούντα που δεν τελείωσε» και συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας. Μια οικογένεια τουριστών με βαλίτσες καλύπτουν σαστισμένοι τα πρόσωπά τους με μαντίλια και τρέχουν προς τις αποβάθρες. Μέλη των Ομάδων Ψυχραιμίας και Επικοινωνίας πιάνουν τις ντουντούκες και καλούν τον κόσμο να επιστρέψει στην πλατεία. «Δεν θα μας διώξουν με τα δακρυγόνα. Αντέχουμε εδώ και 35 μέρες. Παίρνουμε ανάσα, ξεκουραζόμαστε και γυρίζουμε στη θέση μας».

Στην οδό Γεωργίου Α’ «κουκουλοφόροι» βομβαρδίζουν τα ΜΑΤ με τα σπασμένα μάρμαρα των σιντριβανιών και των ξενοδοχείων. Λίγα μέτρα πιο κάτω νεαροί «κατεβάζουν» την τζαμαρία του καφέ – ζαχαροπλαστείου «Τερκενλής» και σκορπάνε στην πλατεία γλυκά και παγωτά. Το κτίριο του ταχυδρομείου τυλίγεται στις φλόγες, οι συγκρούσεις απλώνονται στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου. Ο σταθμός του μετρό θυμίζει νοσοκομείο, με τους γιατρούς και τους εθελοντές να απευθύνουν έκκληση για οξυγόνο, γάζες, ακόμα και νερό.

Αρκετοί διαδηλωτές βγαίνουν από την έξοδο της Αμαλίας και τρέχουν προς το Ζάππειο, αλλά τουλάχιστον 200 άτομα εγκλωβίζονται για αρκετή ώρα στους διαδρόμους που μοιάζουν με θαλάμους αερίων. Δύο εργαζόμενοι του μετρό τραυματίζονται στο μάτι και στο σαγόνι από κλομπ αστυνομικών και δεκάδες άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα ζητούν βοήθεια από την ιατρική ομάδα των «Αγανακτισμένων». Πανικός! Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να πλησιάσουν την πλατεία… Οι τραυματίες μεταφέρονται με το μετρό στο Μέγαρο Μουσικής και από εκεί σε νοσοκομεία της Αττικής. Ως αργά το βράδυ ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο μετρό διαδηλωτών που χρήζουν νοσηλείας ξεπερνά τους 40.

info: «Είναι 155, εμείς είμαστε εκατομμύρια!» Αυτό είναι το νέο σύνθημα των «Αγανακτισμένων», που καλούν τους πολίτες να παραβρεθούν και σήμερα, από τις 18.00, στην πλατεία Συντάγματος. «Συνεχίζουμε. Δεν μας τρομάζετε. Μας ξεσηκώνετε» λένε καταγγέλλοντας «όργιο βίας και καταστολής» και «οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της πλατείας».

Γεράσιμος Κόντος


Οι δάνειες δυνάμεις χάρηκαν

Τη στιγμή που το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης έπειτα από την απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, οι Ευρωπαίοι δανειστές μας είχαν στήσει «πολιτικά πανηγύρια θριάμβου». Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση «πραγματικά καλή είδηση». Οσο για την υποδοχή της έγκρισης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Μάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο από θερμή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι έκανε λόγο για «ψήφο εθνικής υπευθυνότητας». Το ίδιο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Και οι δύο υποστήριξαν ομόφωνα ότι «η Ελλάδα έκανε ένα καθοριστικό βήμα πίσω από το εξαιρετικά σοβαρό σενάριο χρεοκοπίας».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε με τη σειρά του την έγκριση. «Αυτά είναι καλά νέα» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν έκρυψε την ευφορία και την ανακούφισή του. «Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος» δήλωσε.

Ακόμα και η «αγανακτισμένη Ισπανία», διά στόματος του Ισπανού υπουργού Εργασίας Γκόμεθ, υπογράμμισε τα θετικά οφέλη της έγκρισης τονίζοντας ότι «έτσι θα μειωθούν οι πιέσεις από τις διεθνείς χρηματαγορές».

Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν ήταν πρώτη είδηση μονάχα στα ευρωπαϊκά μέσα αλλά και σε εκείνα της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού. Μονάχα που ο διεθνής Τύπος δεν έδειξε να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο αν η αμφιλεγόμενη έγκριση θα εξασφαλίσει και την «ελληνική σταθερότητα» εκτός από εκείνη των υπόλοιπων κρατών…

Δήμητρα Αθανασοπούλου


Μια… ζωή, ΚΚΕ!

Ετος 1973. Το όγδοο φύλλο της «Πανσπουδαστικής», το συνδικαλιστικό όργανο της Αντιδικτατορικής Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του ΚΚΕ, φιλοξενούσε κείμενο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου. Εκεί γινόταν μνεία για την «προσχεδιασμένη εισβολή στον χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου πραχτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου». Η Ιστορία απέδειξε ότι οι 350 δεν ήταν «πράχτορες». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν εξυπηρέτησε τον Παπαδόπουλο αλλά τον γκρέμισε. Είναι δυνατόν το ΚΚΕ να μη γνώριζε επακριβώς τι συνέβαινε στο Πολυτεχνείο; Αυτό δεν θα το μάθουμε. Μπορούμε, όμως, να ανατρέξουμε στη βιβλιογραφία και να διαβάσουμε ότι, κατά παράδοση, τα κομμουνιστικά κόμματα συνηθίζουν να ακυρώνουν, να υποβαθμίζουν και να συκοφαντούν, αν απαιτείται, ό,τι δεν μπορεί να ελέγξουν.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή αναφορά της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα που «είδε» στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» εθνικιστές, μπράβους νυχτερινών κέντρων και ομάδες φιλάθλων: «Εικόνισμα δεν το κάνουμε – και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βγαίνει σε αντιπαράθεση με το οργανωμένο κίνημα, τις απεργίες και άλλες μορφές πάλης. Εσείς, οι οποίοι ορκίζεστε σ’ αυτό το κίνημα, βγάλατε μπιμπίκια για τα πανό μας με τα σφυροδρέπανα στην Ακρόπολη, αλλά αντέχετε το πανό με την κρεμάλα και τις απειλές για το Γουδή μπροστά στη Βουλή. Δεν σας ανησυχεί η μούντζα στους “300”; Δεν σας ανησυχεί ότι είναι μέσα γνωστοί εθνικιστές, άνθρωποι σε ομάδες φιλάθλων και μπράβοι σε νυχτερινά κέντρα, ή ότι διεισδύουν οι λεγόμενοι κουκουλοφόροι; Ψαρεύετε στα θολά νερά».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν έχει ικανοποιητική πρόσβαση στο κίνημα των «Αγανακτισμένων» ώστε να κατευθύνει τη δράση του. Επίσης, η ηγετική ομάδα του τελευταίου σταλινικού κόμματος στον δυτικό κόσμο φοβάται πιθανό «καπέλωμα» των «Αγανακτισμένων» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό προσπαθεί συστηματικά να μειώσει τη σημασία των πάνδημων κινητοποιήσεων του ελληνικού λαού. Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν…

Παναγιώτης Λιάκος


Ξύλο στην κωλοτούμπα Αθανασιάδη, γιαούρτι στην αντιμνημονική Λιάνα

«Οχι, δεν πήγα να κάνω τον μάγκα ούτε είμαι μάγκας. Περπατούσα μόνος μου και οι δύο που με ακολουθούσαν έγιναν τριάντα». Με τη δήλωση αυτή δικαιολογήθηκε δημόσια για την… έξυπνη ιδέα του να πάει περπατώντας από τη Βουλή μέχρι το ξενοδοχείο όπου διαμένει -την ώρα που καιγόταν η Αθήνα- ο «κωλοτούμπας» (όπως χαρακτηρίστηκε) βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης, με αποτέλεσμα να φάει πολλά χαστούκια και νερά με καφέδες στο κεφάλι. Το περιστατικό έγινε λίγη ώρα μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Ο κυβερνητικός βουλευτής (όπως φαίνεται από τα πλάνα που κατεγράφησαν και σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε) κυκλώθηκε από διαδηλωτές, οι οποίοι άρχισαν να τον καταδιώκουν και να τον βρίζουν αποκαλώντας τον «προδότη» και «πουλημένο», στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου. Κάποιος φόρεσε κουκούλα και τον χτύπησε στο πίσω μέρος του σώματος, ένας ακόμα διακρίνεται να τον πλησιάζει και να του αδειάζει ένα πλαστικό κύπελλο από καφέ στο κεφάλι, ένας τρίτος αρπάζει μια καρέκλα από καφετέρια και την πετάει στα πόδια του, ενώ συγκεντρωμένοι τού ρίχνουν «ψιλές» και τον λούζουν με νερό. «Με χτύπησαν στον αυχένα και στην πλάτη, με δρόσισαν, όλα πήγαν καλά, κανένα πρόβλημα» δήλωσε λίγο αργότερα σαστισμένος ο κ. Αθανασιάδης.

Νωρίτερα χτες το πρωί, γύρω στις 10, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο Smart, επιχείρησε μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας να φτάσει στη Βουλή. Λίγο μετά το Χίλτον έπεσε σε μπλόκο διαδηλωτών και σταμάτησε. Κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο για να εξηγήσει ότι θα ψηφίσει «όχι» στο νομοσχέδιο, άγνωστος της έριξε γιαούρτι στο πρόσωπο. «Δεν με έβρισε κανένας. Δεν με προπηλάκισαν. Ενας που φορούσε μαντίλι στο πρόσωπο και είχε ταξιδιωτικό σάκο στον ώμο, προβοκάτορας από τους πολλούς που κυκλοφορούσαν στο κέντρο, μου έριξε το γιαούρτι» κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Εν των μεταξύ, γης Μαδιάμ έκαναν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά διαδηλωτές, έπειτα από πορεία, χτες το μεσημέρι. Εισέβαλαν στο κτίριο, αναποδογύρισαν καρέκλες, έσπασαν όλον τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και στη συνέχεια έκαναν κατάληψη στο δημαρχείο. Την ίδια ώρα, εμπρηστικά και απειλητικά μηνύματα εναντίον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας άφησαν στο πέρασμά τους από τα γραφεία τους οι «Αγανακτισμένοι» της Λαμίας.

Στέφανος Χίος


Γλίτωσαν στο παρά πέντε νέα Marfin

Το «φάντασμα» της Marfin, με τους τρεις νεκρούς υπαλλήλους, πλανήθηκε για περίπου 20 λεπτά χθες το απόγευμα πάνω από τη πλατεία Συντάγματος. Ηταν λίγο πριν από τις 16.30, όταν μια ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να σπάει τα προστατευτικά σίδερα του υποκαταστήματος της Eurobank στη συμβολή των οδών Οθωνος και Φιλελλήνων. Οταν τα κατάφεραν, άρχισαν με βαριοπούλες, καπάκια από φρεάτια ακόμα και πυροσβεστήρες να χτυπούν τη χοντρή τζαμαρία για να σπάσει. Μόλις το κατάφεραν κι αυτό, ένας από αυτούς αρχίζει να φωνάζει προς τους συγκεντρωμένους: «Βενζίνη, ρε. Ποιος έχει βενζίνη να φέρει;»

Την ίδια στιγμή, ευτυχώς, μια ηλικιωμένη γυναίκα κάνει την εμφάνισή της στο μπαλκόνι του τελευταίου ορόφου της πολυκατοικίας που στεγάζει το υποκατάστημα. Μπροστά στο κίνδυνο της επανάληψης της τραγωδίας της Marfin ο κόσμος φωνάζει προς τους ταραξίες να μη βάλουν φωτιά γιατί υπάρχουν άνθρωποι μέσα στο κτίριο. Οι κουκουλοφόροι… ξαφνικά εγκαταλείπουν την προσπάθεια πυρπόλησης του κτιρίου και συνεχίζουν τον πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ.

Νίκος Δεμισιώτης


Οι ροπαλοφόροι του Παπουτσή δεν σεβάστηκαν ούτε τα ιατρεία

«Σε εμπόλεμες καταστάσεις τυχόν επίθεση σε ιατρεία θεωρείται έγκλημα πολέμου. Σήμερα, οι πραίτορες του κ. Παπουτσή εισέβαλαν, πετώντας δακρυγόνα και βόμβες κρότου, στα ιατρεία που είχαν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος και οι γιατροί περιέθαλπαν τραυματίες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ότι είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία και η μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία». Αυτή είναι η σκληρή απάντηση του αντιπροέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιάννη Μπασκόζου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα στα χθεσινά έκτροπα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος έζησε την «κόλαση» της πλατείας Συντάγματος, ευρισκόμενος εκεί για να βοηθήσει τους τραυματίες, έκανε λόγο για «χούντα που πρέπει να πέσει!» Οπως περιέγραψε μιλώντας στη «δημοκρατία», «ήμουν στο Σύνταγμα στο ιατρείο, με τη μάσκα, την άσπρη ποδιά και τα χειρουργικά γάντια, και έκανα έκκληση από το μικρόφωνο στα ΜΑΤ να σταματήσουν να ρίχνουν χημικά στον σταθμό και στο ιατρείο. Η απάντηση που πήρα ήταν να μου ρίξουν δακρυγόνα! Οι αλήτες! Μαύρη ήμερα για τη δημοκρατία μας ήταν αυτή. Το ΠΑΣΟΚ είναι χούντα που πρέπει να πέσει!»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής Γιώργος Πατούλης σημείωσε στη «δημοκρατία» ότι σήμερα θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις ασφυξιογόνες ουσίες που έπεσαν χθες και απείλησαν ακόμα και τη ζωή ηλικιωμένων αλλά και νεαρών ανθρώπων που διαδήλωναν ειρηνικά: «Δεν είναι απλά δακρυγόνα, είναι ασφυξιογόνες ουσίες πολύ επικίνδυνες. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος θα ελέγξουμε με ιδιαίτερη προσοχή αυτά τα υλικά και αύριο θα καταθέσουμε μήνυση» είπε ο κ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών και των διασωστών που βρίσκονταν στο ιατρείο, σε περισσότερους από 500 τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταξύ των οποίων ένα παιδάκι μόλις πέντε ετών και δεκάδες ηλικιωμένοι και ανήμποροι συμπολίτες μας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 99 τραυματίες, από τους οποίους ένας 15χρονος νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα