Ο «μάντης Τειρεσίας», το ξέσπασμα του Βορίδη και ο… Τσώνη Walker!

Με το μυαλό των βουλευτών στραμμένο στην πλατεία Συντάγματος διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή. Πολλοί βουλευτές, μάλιστα, άφηναν συχνά πυκνά την Ολομέλεια για να παρακολουθήσουν live τα επεισόδια από τα παράθυρα της Βουλής.

Από νωρίς βρέθηκε χθες στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς. Λόγω, όμως, του ότι το γραφείο του βρίσκεται στο ισόγειο και προς την πλευρά που βλέπει στο Σύνταγμα, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Ετσι, μέχρι να φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας, πρόλαβε να πιει μακράς διαρκείας καφέ στο καφενείο με τους Β. Μεϊμαράκη, Ευρ. Στυλιανίδη, Σ. Κεδίκογλου, Φ. Πιπιλή και Γ. Βρούτση, ενώ από το τραπέζι πέρασαν πολλοί βουλευτές και δημοσιογράφοι.

Από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Κ.Ο της Ν.Δ Ν. Τσούτσια έμαθε ο Αντώνης Σαμαράς τα όσα είπε η Ελσα Παπαδημητρίου. «Αναμενόμενο», σχολίασε ατάραχος ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στο καφενείο της Βουλής με άλλους βουλευτές της παράταξης.

Με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Λυκουρέντζο βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς μετά την ψηφοφορία και ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησαν μπροστά τους ήταν ο βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ. Γιάννης Ανδριανός. «Γιάννη, έμεινες μόνος σου στην Αργολίδα τώρα» είπε ο κ. Σαμαράς στον Γ. Ανδριανό και έβαλαν τα γέλια. Τόσο πολύ τους πείραξε η Ελσα!

Από του βήματος της Βουλής θέλησε να δημοσιοποιήσει την «κωλοτούμπα» του ο Θωμάς Ρομπόπουλος του ΠΑΣΟΚ, όμως δεν είχε προβλέψει την αντίδραση του Μ. Βορίδη του ΛΑΟΣ, ο οποίος, ακούγοντας τον κ. Ρομπόπουλο, φώναξε: «Και τι μας έπρηζες τόσο καιρό, ρε μεγάλε!»

«Μη με κυνηγάτε στους διαδρόμους, δεν το μπορώ» διεμήνυσε στο κόμμα ο Π. Κουρουμπλής, όταν έμαθε τι γινόταν από το πρωί με τον Αλ. Αθανασιάδη. Οταν, μάλιστα, μετά την ψηφοφορία τού ζητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί για να… διασωθεί η έδρα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας τούς άφησε σύξυλους λέγοντας ότι απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν και αυτοί του είπαν να μην παραιτηθεί.

Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε στο εστιατόριο της Βουλής, με τον Κ. Μαρκόπουλο της Ν.Δ. σε ημιέξαλλη κατάσταση να τα βάζει με τους μάγειρες, επειδή άργησαν να τον εξυπηρετήσουν. «Εδώ είναι πρωτίστως εστιατόριο των βουλευτών και μετά των άλλων. Εμείς εδώ ερχόμαστε να κάνουμε δουλειά και όχι δημόσιες σχέσεις» είπε ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος μάλλον έχει ήδη μετανιώσει για τη συμπεριφορά του.

Σε ειρωνικά χειροκροτήματα ξέσπασαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ακούγοντας τον Αλ. Αθανασιάδη να λέει ότι η ομιλία του πρωθυπουργού τον έκανε να αλλάξει γνώμη και να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Λίγη ώρα αργότερα στα πηγαδάκια των νεοδημοκρατών μία λέξη κυριαρχούσε στις αναφορές για το ΠΑΣΟΚ: «Δελφινάριο».

Ξεθύμαναν φαίνεται οι βουλευτές με το Μεσοπρόθεσμο και έτσι στον εφαρμοστικό το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο. Από τους 143 ομιλητές του Μεσοπρόθεσμου στον εφαρμοστικό γράφτηκαν μόνο 12 να μιλήσουν.

Μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να μεταπείσουν τον Π. Κουρουμπλή στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος κατέβηκε μάλιστα από τα υπουργικά έδρανα και κάθισε επί ένα τέταρτο μαζί με τον Αιτωλοακαρνάνα βουλευτή. Αυτός, όμως, που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Μ. Καρχιμάκης, ο οποίος ακούγοντας το «όχι» του κ. Κουρουμπλή φώναξε κι αυτός «όχι ρε γ…το». Απόγνωση.

Το έργο της πειθούς στους υποψήφιους αντάρτες ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και από το βήμα της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών, αφού επανέλαβε ότι η 5η δόση είναι αναγκαία, αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Αθανασιάδη και τον κ. Κουρουμπλή, πλέκοντάς τους το εγκώμιο. Ακούγοντας, μάλιστα, την ομιλία του κ. Κουρουμπλή, προκειμένου να τον κατευνάσει, τον παρομοίασε με τον μάντη Τειρεσία, ο οποίος «έβλεπε» τα πράγματα καλύτερα από όλους και αυτή τη φωνή μετέφερε. Ο κ. Κουρουμπλής, πάντως, δεν επείσθη…

Με… παράδοξο τρόπο υπερασπίστηκε την απόφασή του να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσώνης. «Πριν από τρεις μέρες στη Λαμία, κάποιος φίλος μου, που είχα καιρό να τον δω, σταμάτησε μπροστά μου με τη μηχανή και μου λέει απειλητικά “δεν φαντάζομαι να ψηφίσεις το Μεσοπρόθεσμο”» είπε διηγούμενος μια προσωπική του εμπειρία. «Δημητράκη, μην ανησυχείς, είναι λυμένο το πρόβλημα» του απάντησε, εξηγώντας πως έχουν συνεννοηθεί επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην το ψηφίσουν, βεβαιώνοντας ότι μιλάει σοβαρά, αλλά αρνούμενος να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι βουλευτές. «Δεν μπορώ, ρε συ, να αντέξω την πλατεία, δεν μπορώ να με βρίζουν, να με λένε αλήτη, να με λένε κλέφτη» υποστήριξε, για να πάρει την απάντηση του φίλου του τώρα, «μα… θα φτωχύνουμε». «Ε, αφού το θέλουν οι πολλοί, ας φτωχύνουμε. Μαζί με αυτούς και εγώ. Στο κάτω κάτω τα καλύτερα χρόνια φτωχός τα πέρασα» συνέχισε. «Μαρσάρει, αγαπητοί φίλοι, τη μηχανή και μου λέει: “Ρε συ, κοίταξε μην κάνεις καμία μ… και δεν το ψηφίσεις”». Και ενώ εκείνος υποστήριξε ότι χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκα» τον φίλο του, μάλλον δεν υιοθετεί τον ίδιο χαρακτηρισμό για τον εαυτό του μετά το χθεσινό του «ναι».

Γιώργος Λυκουρέντζος, Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα