Τα 155 (+5) μοιραία «ναι»

Με προδοσία κατά της πατρίδας (ανεξαρτήτως τού αν το έκαναν από ιδιοτέλεια ή ηλιθιότητα) ισοδυναμεί η θετική ψήφος που έδωσαν χθες στο Μεσοπρόθεσμο οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μοναδική παλικαρίσια εξαίρεση ο Π. Κουρουμπλής) και η Ελσα Παπαδημητρίου, αλλά και το «παρών» που ψήφισαν οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας υπό την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία οδεύει και τυπικά πλέον προς τη διάλυση, αφού ο Κ. Καλτίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Εκτός από την κοινωνία που εξεγείρεται και την πρωτεύουσα που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, βράζει εσωτερικά και το ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Ο μέγας «κωλοτούμπας» Αλέκος Αθανασιάδης αμέσως μετά την ψηφοφορία αποτέλεσε αντικείμενο έντονων αποδοκιμασιών, μπουγελώματος και επίθεσης με καρέκλες στο κέντρο της Αθήνας, γραφεία του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα έγιναν στόχοι επιθέσεων από απελπισμένους ψηφοφόρους του, ενώ ακόμη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούν για πύρρεια κοινοβουλευτική νίκη, που δεν οδηγεί πουθενά, αφού το Μεσοπρόθεσμο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αλλά και διότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό διάλυση και κατάρρευση.

Αλλωστε το κυβερνών κόμμα από 160 βουλευτές που κέρδισε στις εκλογές προ 20 μηνών τώρα περιορίστηκε στους 154 και πλέον τείνει να εξελιχθεί σε οριακή η πλειοψηφία του. Αυτό σημαίνει ότι θα μεγαλώσει η εσωτερική ρευστότητα και θα πυκνώσουν οι εσωκομματικοί εκβιασμοί από όλες τις πλευρές.

Χθες εντός της Βουλής μετατράπηκε σε φαρσοκωμωδία με πρωταγωνιστές χαμηλής ποιότητας ηθοποιούς, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η ψήφιση του Μεσοπροθέσμου, καθώς οι επί τόσον καιρό αντάρτες την κρίσιμη ώρα δείλιασαν και ψήφισαν κανονικότατα έναν νόμο τον οποίον ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε βήμα προς την τελική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Το Μεσοπρόθεσμο πέρασε τελικά με 155 Ναι, 138 Οχι και 5 «παρών», με τα δύο μεγάλα κόμματα πάντως να χάνουν από έναν βουλευτή, διαφορετικού ειδικού βάρους βέβαια ο καθένας. Από το ΠΑΣΟΚ ο μοναδικός που δεν υπέκυψε στις πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης ήταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Π. Κουρουμπλής. Από τη Ν.Δ. αυτή που παρεξέκλινε ήταν η στενή φίλη της Ντόρας Μπακογιάννη, βουλευτής Αργολίδας Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία επέλεξε να κάνει αυτό που στην Αργολίδα την κατηγορούν εδώ και χρόνια ότι πράττει στις αυτοδιοικητικές εκλογές: να μη στηρίξει δηλαδή την επιλογή του πρώην πλέον κόμματός της, της Νέας Δημοκρατίας.

Για να πετύχει ακόμη και αυτό το πολιτικά ανάπηρο αποτέλεσμα, ο κ. Παπανδρέου κατέφυγε σε υψηλές κορόνες και επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε νέα σενάρια τρόμου περί χρεοκοπίας, αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο. Προσπάθησε έτσι να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα με μια ομιλία με την οποία απέδειξε ότι το θράσος δεν έχει όρια. Κι αυτό γιατί χθες ο άνθρωπος που υφάρπαξε την ψήφο του λαού το 2009 με το παραπλανητικό «λεφτά υπάρχουν» κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι χαϊδεύει τα αφτιά του λαού και ψηφοθηρεί με το Ζάππειο 2 και το «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο.

Απευθυνόμενος σχεδόν αποκλειστικά στο κομματικό ακροατήριο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και προκειμένου να καταφέρει να αποσπάσει από αυτούς κάποιο χειροκρότημα, ξιφούλκησε και πάλι κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή κατηγορώντας μάλιστα την Ευρώπη γιατί «τον άφησε να αυθαιρετεί και να κρύβει τα ελλείμματα (!)».

Προκειμένου να καλμάρει μάλιστα τους βουλευτές του ή, κατ’ άλλους, να ξεπεράσει τον δημοφιλέστατο στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου πήρε πάνω του το θέμα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ λέγοντας ότι δεσμεύεται προσωπικά πως οι οργανισμοί αυτοί θα αξιοποιηθούν με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο από το Κοινοβούλιο…

Φοίβος Κλαυδιανός – Γιώργος Λυκουρέντζος


Απαράδεκτη παρέμβαση Παπούλια στην υπηρεσία του Παπανδρέου

Τελικά πού το πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Είναι δυνατόν την ώρα που ο λαός στενάζει από τα… κατοχικά μέτρα εκείνος ο πολιτειακός άρχων, που οφείλει να είναι αμερόληπτος και να πράττει ενωτικά, να λειτουργεί ως κομματάρχης και να ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιβίωση του κόμματος από το οποίο προέρχεται και όχι για την τύχη ενός ολόκληρου λαού;

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας, που όλον αυτόν τον καιρό κρατά μια στάση που δεν συνάδει με το αξίωμά του, καθώς μεροληπτεί εμφανώς υπέρ του κ. Γιώργου Παπανδρέου, με δηλώσεις του από τη Ρουμανία, στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη λίγες ώρες πριν ψηφιστεί το επαχθές και δυσβάστακτο για τους πολίτες Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, πήρε θέση υπέρ της κυβερνητικής γραμμής και το «ψήφισε», την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά και των κομμάτων ήταν κατά. Η συμπεριφορά αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια και λειτουργεί προσθετικά σε σχέση με την ατολμία του να πάρει ουσιαστικά θέση, όταν διαπιστώνει τη δυσαρμονία κυβέρνησης και λαού.

Ο κ. Παπούλιας στις δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με την πρόεδρο του ρουμανικού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Αλμα Αναστάζε, υποστήριξε ότι η σκέψη του βρίσκεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου, όπως είπε, διεξάγεται μια σημαντική ψηφοφορία «από την οποία εξαρτώνται πάρα πολλά για να ξεπεράσουμε την κρίση» και προσέθεσε: «Ο συνάδελφός σας, κ. Πετσάλνικος, θα έχει πολλή δουλειά και μεγάλη ένταση. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Θα είναι θετική η ψήφος και έτσι θα ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο, για να ασχοληθούμε όλοι με μια δύσκολη δουλειά που είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να ικανοποιήσουμε τα λαϊκά στρώματα, τα οποία υποφέρουν από την κρίση και τα αυστηρά μέτρα που λάβαμε για να μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα