Εμπρηστής του ΕΣΥ ο Λοβέρδος την ώρα που φλεγόταν η Αθήνα

Η χθεσινή ημέρα για την Αθήνα ήταν ομολογουμένως η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών. Το Σύνταγμα είχε «πνίγει» στα χημικά, οι τραυματίες ήταν δεκάδες από τα βίαια επεισόδια μεταξύ της Αστυνομίας, των διαδηλωτών και των κουκουλοφόρων, τα ασθενοφόρα ούρλιαζαν, τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή μετατρέποντας το κέντρο της πρωτεύουσας σε εμπόλεμη ζώνη. Ε… αυτή την ήμερα επέλεξε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για να ανακοινώσει την πρόταση του υπουργείου του για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων!

Ομολογουμένως ο μοναδικός υπουργός που θα μπορούσε να προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου, αφού πρώτα ψήφισε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο που έχει βάλει «φωτιά» στη χώρα, είναι ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος φαίνεται να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι όσα ανακοίνωσε χθες στις 17.30 το απόγευμα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν περιείχαν ολοκληρωμένη την πρόταση για τη συγχώνευση των νοσοκομείων γιατί, όπως είπε, «αυτά θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ήμερες».

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, οι σαρωτικές αλλαγές στη δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας δρομολογούνται με στόχο την εξοικονόμηση 150.000.000 ευρώ από το «κούρεμα» των διοικήσεων και κλινικών μέχρι και το 2014. Αυτό απλά σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα χάσει το 10% των κλινών του (δηλαδή 4.000 κρεβάτια λιγότερα), θα ενοποιηθούν 330 κλινικές, ενώ 600 γιατροί θα μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία, της ίδιας όμως Περιφέρειας.

Σύμφωνα λοιπόν με τη λογική του Μνημονίου που υιοθετεί το υπουργείο Υγείας, τα 133 νοσοκομεία, διοικητικά συμβούλια και διοικητές μειώνονται σε 83 νοσοκομεία και διοικητές.

Σε καθένα από τα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία (που διασυνδέονται με τα 83) τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και συμβούλιο διοίκησης των νοσοκομείων αυτών που θα αναφέρονται στους 83 διοικητές. Σήμερα, από 46.000 οργανικές κλίνες λειτουργούν περίπου οι 36.000, με κάλυψη 70%. Οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 (μείωση 10%) με κάλυψη 80%.

Από τις σχεδόν 2.000 κλινικές μονάδες, συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, έτσι ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε όλα τα νοσοκομεία.

Ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς – απεικονιστικούς τομείς, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό κ.λπ.) στα κύρια νοσοκομεία.

Τέλος, προβλέπεται ένα τουλάχιστον Κέντρο – Μονάδα Αποκατάστασης ανά Περιφέρεια, καθώς και Μονάδα Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα