Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του «αυθαίρετου» Πετσάλνικου!

Οργίασε το παρασκήνιο και οι εσωκομματικοί εκβιασμοί για να αναγκαστούν σε «κωλοτούμπα» -με μοναδική τιμητική εξαίρεση τον Π. Κουρουμπλή- οι μέχρι χθες επίδοξοι «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ. Το στενό μαρκάρισμα κράτησε μέχρι και λίγη ώρα ακόμα πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στους φερόμενους ως «αντάρτες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ως «κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ» συμπεριφέρθηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος απέδειξε ότι μπροστά στο πασοκικό συμφέρον ο Κανονισμός της Βουλής και οι θεσμοί δεν έχουν σημασία…

Το γραφείο του προέδρου της Βουλής μετετράπη για ώρες σε κομματικό στρατηγείο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος ήταν να μεταπεισθεί ο αντάρτης του «γλυκού νερού», όπως φάνηκε τελικά, Αλέκος Αθανασιάδης, που αποδείχθηκε ο πιο αρνητικός πρωταγωνιστής και ο μεγαλύτερος «κωλοτούμπας» της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου, ο κ. Πετσάλνικος τον κάλεσε χθες το πρωί στο γραφείο του -άγνωστο με ποια ιδιότητα, πάντως σίγουρα όχι με αυτή του προέδρου της Βουλής-, για να προσπαθήσει να τον πείσει να υπερψηφίσει. Τον συμβούλεψε μάλιστα -όπως είπε-, ακόμα κι αν καταψηφίσει, να μην κόψει τις «γέφυρες» με το ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας σαφώς ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και να επιστρέψει στην έδρα του και όχι να ανεξαρτητοποιηθεί. Μετά την 20λεπτη συνάντηση, πάντως, ο κ. Αθανασιάδης, παρότι επανέλαβε τα όσα έλεγε και τις προηγούμενες ημέρες περί περιθωρίων που ακόμα υπήρχαν, φάνηκε αμετάπειστος ως προς την πρόθεσή του να καταψηφίσει. Ετσι, έγινε δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά παρόντων των Ευ. Βενιζέλου, Φ. Πετσάλνικου και Απ. Κακλαμάνη στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή. Βγαίνοντας από αυτή, είχε αρχίσει να συντελείται η μεγαλειώδης «κωλοτούμπα». «Πολλά δεν μπορώ να πω και λίγα δεν μου φτάνουν» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Αθανασιάδης, με τη φήμη ότι έχει αρχίσει να μεταπείθεται, να τρέχει πιο γρήγορα από όσο υπολόγιζε. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος πίστευε ότι ο κ. Βενιζέλος θα έκανε μια κάποια «στροφή» στο θέμα της ΔΕΗ κατά την ομιλία του, ενώ τέτοια ήταν η βιασύνη του να υπερψηφίσει που τελικά πείσθηκε προφανώς από τη «διαβεβαίωση» ότι τίποτα δεν τελειώνει εδώ…

Ανάλογη «προσέγγιση» διαψεύδει η Χρύσα Αράπογλου, δηλώνοντας στη «δημοκρατία» ότι το «ναι» ήταν τελείως δική της απόφαση και επιλέγοντας να… τρενάρει την αγωνία, μέχρι τη σημερινή διαδικασία ψήφισης του Εφαρμοστικού. Επιφυλάσσεται τώρα -ξανά- να «δει τι θα πράξει», δεδομένου πως «έχει πρόβλημα», όπως είπε, με σειρά άρθρων του.

Με τον Θ. Ρομπόπουλο εκρίθη προφανώς πως δεν χρειαζόταν καν να ασχοληθεί κανείς, δεδομένου ότι με μία δήλωσή του στο Reuters, το βράδυ της Τρίτης, είχε αυτοδιασυρθεί και ανασκευάσει μόνος, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει, βάζοντας πάντα «το εθνικό συμφέρον πάνω από την προσωπική του αξιοπρέπεια»… Χθες δε, υποστήριξε ότι «δεν μπορώ εγώ να πτωχεύσω τη χώρα μου ούτε να διαλύσω την Ε.Ε.».

Οσο για τη στάση του κ. Πετσάλνικου αργότερα, στην Ολομέλεια, έκανε τα πρωινά ραντεβουδάκια με τον κ. Αθανασιάδη να ωχριούν. Η απόφασή του να καταστρατηγήσει τον Κανονισμό της Βουλής και να δώσει τον λόγο στους βουλευτές Αλ. Αθανασιάδη και Β. Γιουματζίδη (που ακολούθησε καταπόδας τον κ. Αθανασιάδη, «πεισθείς» και εκείνος από τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο) να αιτιολογήσουν την ψήφο τους δεν έχει προηγούμενο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τη Ν.Δ. «Ο Πετσάλνικος έκανε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έλεγαν στο περιστύλιο βουλευτές της Ν.Δ. Τον κατηγορούσαν, μάλιστα, ότι με το να δώσει εκτός Κανονισμού το δικαίωμα στους βουλευτές να επιχειρηματολογήσουν για την ψήφο τους λειτούργησε ως κομματάρχης και όχι ως πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να διασώσει από τον χλευασμό τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πρόδωσαν τα πιστεύω τους.

Γιώργος Λυκουρέντζος – Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Μόνο ο (ηρωικός) Κουρουμπλής είδε την καταστροφή

Στάθηκε όρθιος και ψήφισε «όχι» παρά τις πιέσεις. Αμέσως μετά, τον έθεσαν εκτός Κ.Ο.

 

Αντρίκια στάση κράτησε χθες, μόνος μέσα στο πλήθος των «διαφωνούντων» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Με ένα ξεκάθαρο «όχι» καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και δέχτηκε με αξιοπρέπεια τις άμεσες συνέπειες της διαγραφής του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, που ήρθε αμέσως με επιστολή του πρωθυπουργού στον Φίλιππο Πετσάλνικο.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε, έμεινε πιστός στις απόψεις του έως το τέλος. Οσο για τις προσπάθειες προσέγγισής του χθες, πριν από την ψηφοφορία, «όπου κι αν με κάλεσαν, δεν πήγα» είπε στη «δημοκρατία». Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως ακόμα και μετά την ηρωική του πράξη να πει «όχι» σε ένα πρόγραμμα που δεν πίστευε, ο ίδιος παραμένει ΠΑΣΟΚ, διαψεύδοντας τη μετακίνησή του σε οποιονδήποτε άλλον σχηματισμό και επιμένοντας πως θα παραμείνει στη Βουλή ως ανεξάρτητος. Επιβεβαιώνοντας πως το κόμμα στο οποίο πίστεψε του ζήτησε να παραδώσει την έδρα του, απαντά κατηγορηματικά πως «η έδρα δεν δίδεται». Σε δήλωσή του, άλλωστε, αμέσως μετά τη διαγραφή του, υποστήριζε πως «πατριωτισμός κατά την αντίληψή μου είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης. Η απαξίωση των βουλευτών στη συνείδηση του λαού είναι αποτέλεσμα μιας στυγνής λογικής της περίφημης κομματικής πειθαρχίας που στραγγαλίζει την ουσία της πολιτικής. Το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στον τόπο και την κοινωνία είναι η στάση μου αυτή».

«Εκανα αυτό που ένιωθα καλά εγώ, αυτό που μου ζητούσαν τα παιδιά μου, αυτό που μου ζητούσαν οι άνθρωποι που περπατάω στον δρόμο, αυτό που το πατριωτικό μου καθήκον υπαγόρευσε» δήλωνε λίγο αργότερα στο Βήμα FM, εκφράζοντας την ελπίδα να τον δικαιώσει η ζωή. «Ηθελα να στείλω ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε αποικιοκρατούμενη χώρα, ήταν μια συνειδητή πράξη» είπε στο Κόκκινο 105,5. Επίσης, στον Αθήνα 9,84 είπε ότι θέλει να είναι ήσυχος με τη συνείδησή του, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι συνάδελφοι δεν μπορούν να είναι ήσυχοι γιατί ψήφισαν». Διαβεβαίωσε, δε, ότι από το Αγρίνιο του διεμήνυσαν να μη διανοηθεί να παραιτηθεί, τονίζοντας πάντως ότι τιμά τον Ευ. Βενιζέλο και αναγνωρίζοντας ότι ανέλαβε την «πιο καυτή πατάτα» μεταπολεμικά. Για τυχόν διαγραφή του και από το κόμμα είπε πως θα ζητήσει την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, θυμίζοντας όμως ότι «την ίδια μετοχή που έχουν όλοι αυτοί που με διώχνουν έχω και εγώ».

Χθες πάντως, αιφνιδίασε πολλούς συναδέλφους του, καθώς η «προβοκάτσια» είχε ξεκινήσει από νωρίς στη Βουλή, με «πράσινους» βουλευτές να διαρρέουν πως έχει μεταπεισθεί και θα υπερψηφίσει. Οσο για το τι θα κάνει σήμερα στην ψηφοφορία επί του Εφαρμοστικού είναι παραπάνω από σαφές. «Με κάποια από τα άρθρα θα μπορούσα ίσως να συμφωνήσω» λέει ο ίδιος, αναρωτώμενος όμως «ποιος είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη να κάνει ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα σε περίοδο ύφεσης». Συνηθίζει, άλλωστε, να χρησιμοποιεί με νόημα τη φράση του Τιβέριου προ 120 ετών, όταν διερωτάτο «ποιοι θα υπερασπιστούν την πατρίδα αν χρειαστεί; Τους πήρατε τα σπίτια, τους πήρατε την περιουσία… Τη φτώχεια τους θα υπερασπιστούν».

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Υπό διάλυση το κόμμα της Ντόρας, ο Κιλτίδης κούνησε μαντήλι!

Αυτός, ο Κώστας Κιλτίδης, έφυγε νωρίς ή, για να ακριβολογούμε, άνοιξε την πόρτα των αποχωρήσεων στο κόμμα της Ντόρας που πλέον αποτελεί μειοψηφία στο ίδιο της το κόμμα.

Η διάσπαση που ήταν προ των πυλών, λόγω των έντονων διαφωνιών για τη θέση που θα έπαιρνε η ΔΗ.ΣΥ. για το Μεσοπρόθεσμο και αποκάλυψε χθες η εφημερίδα μας, έγινε πραγματικότητα.

Λίγα λεπτά μετά το «παρών» που ψήφισαν οι βουλευτές της Ντόρας, ύστερα από την ανακοίνωση της δικής της θέσης, ο Κώστας Κιλτίδης τηλεφώνησε στην κυρία Μπακογιάννη και της ανακοίνωσε ότι δεν ανήκει πλέον στη Δημοκρατική Συμμαχία.

Το παρασκήνιο ήταν αρκετά έντονο τις τελευταίες ημέρες στη Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς τρεις από τους έξι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. είχαν διαμηνύσει στην κυρία Μπακογιάννη ότι είχαν την πρόθεση να ψηφίσουν «όχι». Οι πληροφορίες ανέφεραν τον Κώστα Κιλτίδη, τον Γιώργο Κοντογιάννη και τον Λευτέρη Αυγενάκη να διαφωνούν κάθετα με την πρόθεση της Ντόρας να στηρίξει, όπως είχε κάνει και στο Μνημόνιο 1, τον Γιώργο Παπανδρέου, ψηφίζοντας «ναι». Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του στενού της συνεργάτη και ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη, που τάχθηκε υπέρ του Μεσοπρόθεσμου.

Η κυρία Μπακογιάννη, σε μια προσπάθεια να βρει συμβιβαστική λύση, καθυστέρησε την ανακοίνωση της θέσης της και παρέπεμψε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου που ελεγχόταν από εκείνη.

Ούτε, όμως, σε αυτήν την έντονη συνεδρίαση πείστηκαν οι βουλευτές να πουν το «ναι» παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν. Αποτέλεσμα, η Ντόρα, μπροστά στον κίνδυνο να διασυρθεί στη Βουλή, ψηφίζοντας άλλο εκείνη και άλλο βουλευτές της, έκανε την ανάγκη… φιλοτιμία, δηλώνοντας ότι οι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η ίδια, όμως, σήμερα έδωσε «γραμμή», ανακοινώνοντας ότι θα ψηφίσει «παρούσα», αρνούμενη επί της ουσίας να πάρει θέση και υποχωρώντας από τις αρχικές της προθέσεις.

Το «παρών» ψήφισαν και οι βουλευτές της. Αλλά ο Κώστας Κιλτίδης «έβραζε» από αυτήν την κίνηση και λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία ο βουλευτής, που ανήκε ιδεολογικά στη «λαϊκή Δεξιά» και έπαιζε και με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, αποχώρησε… τηλεφωνικά από το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα