Ο Βενιζέλος μοίρασε «καθρεφτάκια», η Βάσω συνέχισε τις μπηχτές και ο Γείτονας αγόρευσε υπέρ του Γιώργου

Με επιχειρήματα που έμοιαζαν καθρεφτάκια για ιθαγενείς προσπάθησε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος να κάμψει τις όποιες χαλαρές αντιστάσεις των κυβερνητικών βουλευτών για τον εφαρμοστικό νόμο, τον οποίο τελικά κατάφερε να περάσει από την Επιτροπή Οικονομικών μόνο με τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος επανέφερε ωστόσο το σενάριο της επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας», που αποκάλυπτε ότι αντιμετωπίζει το δίλημμα να προκαλέσει με τη στάση του εκλογές – αν όχι τώρα, το φθινόπωρο. Αφησε, συγκεκριμένα, ανοικτό το ενδεχόμενο ψήφισης της νέας σύμβασης από τουλάχιστον 180 βουλευτές, μια άποψη που, αν περάσει, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε κάλπες. Ετσι, ο κ. Βενιζέλος -κατά τον εναλλακτικό αυτό σχεδιασμό του- δεν θα πάρει στους δικούς του ώμους την ευθύνη της πτώσης του Γ. Παπανδρέου, αλλά θα τη μετακυλήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν αυτή δεν ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Αυτό που προκάλεσε πάντως αίσθηση είναι ότι το νομοσχέδιο δεν το πιστεύει ούτε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευράς, ο οποίος ομολόγησε ότι «το δικαίωμα της επιφανείας επινοήθηκε από την κυβέρνηση για να καλύψει ιδεολογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι ξεπουλάμε».

Επίσης «ξαναχτύπησε» η Βάσω Παπανδρέου. Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, σχολίαζε με ειρωνικό τρόπο τα επαχθή μέτρα. Ενδεικτικό ήταν το μίνι επεισόδιο με τον τέως υφυπουργό Οικονομικών του Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Κουσελά. «Είναι αλήθεια πως υπάρχουν επώδυνα και άδικα μέτρα» είπε ο κ. Κούσελας αρχίζοντας την ομιλία του, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση της κυρίας Παπανδρέου: «Τι μας λες τώρα; Αφού εσύ τα έφτιαξες».

Καβγά είχε όμως και με τον Κώστα Γείτονα, ο οποίος, βασιλικότερος του βασιλέως, βγήκε μπροστά για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης. Η κυρία Παπανδρέου δήλωσε ότι η επιτροπή έχει «ταλαιπωρηθεί» από τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο κ. Γείτονας αντέδρασε έντονα, υπενθυμίζοντας στην πρόεδρο της επιτροπής ότι η διαδικασία προβλέπεται από το Σύνταγμα, και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται ότι ταλαιπωρείται. Εγώ ταλαιπωρούμαι και κατά την άποψή μου ταλαιπωρούνται κι άλλοι συνάδελφοι, του απάντησε, με ένα βλέμμα θανατηφόρο.

Ο κ. Βενιζέλος πήρε πρώτος τον λόγο και, αναπτύσσοντας τη γνωστή του ατέρμονη ρητορεία, προσπάθησε να… αποκοιμίσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τους χρύσωσε το χάπι λέγοντας ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αποκαταστήσει τις αδικίες θα είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα της ΔΕΗ (για να αποτρέψει την καταψήφιση από τον Αλ. Αθανασιάδη), λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να περάσει ο νόμος για το 3ο ενεργειακό πακέτο. Ενδεικτικό πάντως του ότι ελάχιστοι βουλευτές κατάλαβαν τι εννοούσε είναι ότι οι περισσότεροι έψαχναν να βρουν τι είναι το ενεργειακό πακέτο.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά στη νέα δανειακή σύμβαση, για την οποία είπε πως από μόνη της, όπως και η πρώτη αλλά και τόσα άλλα δάνεια που έχουμε πάρει, δεν είναι κείμενο διεθνούς δικαίου άρα δεν χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία για να περάσει από τη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά την ενέταξε στο συνολικό πρόγραμμα το οποίο πρέπει να έρθει στην Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτήν την περίπτωση «και οι 180 είναι λίγοι».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε «σοκ και δέος» και φορολογικό ολοκαύτωμα τα μέτρα, και γνωστοποίησε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν διαχρονικά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων Η Ν.Δ. καταψήφισε τον εφαρμοστικό επί της αρχής και επιφυλάχθηκε για τα άρθρα για την Ολομέλεια.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα