ΔΝΤ: Λαγκάρντ διά περιπάτου

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέλεξε σήμερα την Κριστίν Λαγκάρντ να διατελέσει γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου για μία πενταετή θητεία που θα ξεκινήσει από τις 5 Ιουλίου του 2011». Με αυτήν τη λιτή ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ δημοσιοποίησε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών είναι από χθες -έστω ανεπίσημα ακόμη- η νέα επικεφαλής του οργανισμού.

Η κ. Λαγκάρντ, η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει παγκόσμιο οικονομικό οργανισμό, δήλωσε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι νιώθει «μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση για το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να μου εμπιστευτεί τη θέση του γενικού διευθυντή». Τεχνικά και τυπικά το συμβούλιο του ΔΝΤ, που απαρτίζεται από 23 άντρες και μία γυναίκα, είχε τη δυνατότητα να ανακοινώσει τον επόμενο διευθυντή του οργανισμού μέχρι αύριο. Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης όμως, στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το εξαιρετικό ταλέντο της υπουργού Λαγκάρντ και η εμπειρία της στο εξωτερικό θα κάνουν την προσφορά της στην ηγεσία αυτού του αναγκαίου οργανισμού πολύτιμη και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία» είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από την Ουάσινγκτον. «Οι προτάσεις της κ. Λαγκάρντ ανταποκρίνονται απολύτως στους στόχους και τους σκοπούς τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» είχε δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν. Ετσι, λίγο πριν από τις 9 μ.μ., δηλαδή μόλις τέσσερις ώρες μετά τη συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε την απόφασή του, καθώς ουσιαστικά η κ. Λαγκάρντ είχε συγκεντρώσει πάνω από τις μισές ψήφους που απαιτούνται, προτού «κλείσουν οι πόρτες».

Ο συνυποψήφιος για τη θέση, ο Μεξικανός Αγκουστίν Κάρστενς, έχει την υποστήριξη μόνο τεσσάρων χωρών, του Μεξικού, της Αργεντινής, της Αυστραλίας και του Καναδά.

Η απόφαση συνεχίζει την παράδοση που θέλει τον γενικό διευθυντή του Ταμείου να προέρχεται από την Ευρώπη και να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Από το 1946, οι Ευρωπαίοι διατηρούν παραδοσιακά τη θέση της γενικής διεύθυνσης του ΔΝΤ και οι ΗΠΑ την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα