Επικοινωνιακό τρικ με παρέμβαση στον Μπαρόζο για κονδύλια

Από ένα νέο επικοινωνιακό τρικ προσπαθεί να πιαστεί τώρα η κυβέρνηση, βάζοντας στο παιχνίδι τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε κυβερνητική σύσκεψη χθες αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής του κ. Γιώργου Παπανδρέου στον τελευταίο, ζητώντας του την επίσπευση των διαδικασιών για την αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων, σε μια προσπάθεια να δοθεί ανάσα στην αγορά μέσα από αναπτυξιακές δράσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, ως αντιστάθμισμα στα σκληρά μέτρα που την έχουν γονατίσει. Προαναγγέλθηκε δε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, πιθανώς και με άλλους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια δεν θα μπλέξουν στα… γρανάζια της κοινοτικής γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός διεκδικεί ακόμα τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κοινοτικά προγράμματα μέσα από διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και την αποστολή άμεσα της περίφημης «τεχνικής βοήθειας» από την Ε.Ε. στη χώρα μας, υπέρ πάντα της… επιτάχυνσης της υλοποίησης των έργων, που έτσι δεν θα καθυστερούν ώστε να εγκριθούν από το εξωτερικό. Στη σύσκεψη πάντως, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να ζήτησε και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των υπουργών του, με σκοπό την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων, ενώ ετέθη και θέμα επαναπροσδιορισμού στόχων, ώστε αυτά να απορροφηθούν με τον πλέον δημιουργικό τρόπο. Κατά τα λοιπά, σε έτερη «μίνι κυβερνητική επιτροπή» που ακολούθησε, συζητήθηκαν εκ νέου το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος, καθώς και ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης με τους διαφωνούντες βουλευτές έως τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή αύριο και την Πέμπτη.

Εκτιμώντας η κυβέρνηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής «πέτυχε» -υπό την προϋπόθεση της ψήφισης Μεσοπρόθεσμου και εφαρμοστικού- τέσσερα πράγματα, την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας ως το 2014, την ενεργοποίηση της Συμφωνίας της Βιέννης (με διατήρηση παλιών ομολόγων και ανταλλαγή τους με νέα όταν λήξουν) και την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, επιδιώκει τώρα τη μείωση της εθνικής χρηματοδότησης στο 15% από 50%, με σκοπό την άμεση πρόσβαση στα 15,3 δισ. ευρώ της κοινοτικής συνδρομής του ΕΣΠΑ, και ενώ το ύψος του πακέτου μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 δισ. ευρώ υπό προϋποθέσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα