Ενα… παράνομο στοίχημα με τον εαυτό του για το πότε θα ρίξει την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται πως παίζει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το ερώτημα είναι πού θα κάτσει η μπίλια. Αν η ημέρα «μηδέν» είναι αύριο, ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, ή να προχωρήσει στην επιχείρηση «μαύρος-Σεπτέμβρης» για να παρατείνει το μαρτύριο της απαξίωσης του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται αντιμέτωπος με το κρισιμότερο δίλημμα της πολιτικής του διαδρομής (μεγαλύτερο κι από εκείνο του 2007) καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διαπιστώνει πλέον διά ζώσης από τη θέση που βρίσκεται ότι μέρα με την ημέρα το αδιέξοδο μεγαλώνει.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών φέρεται να σταθμίζει πλέον όλα τα δεδομένα για να αποφασίσει αν τον συμφέρει ή όχι η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων και η άμεση προσφυγή σε εκλογές.
Αυτά τα τρία εικοσιτετράωρα -από σήμερα μέχρι την Πέμπτη- πολλά θα κριθούν για τις αποφάσεις του κ. Βενιζέλου. Οι δύο ψηφοφορίες στη Βουλή -για το Μεσοπρόθεσμο την Τετάρτη και για τον εφαρμοστικό νόμο την επομένη- δεν είναι άσχετες, σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιπποκράτους, με τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμη κι αν οι λεγόμενοι «συνήθεις ύποπτοι» των τηλεοπτικών καναλιών αναδιπλωθούν και -οι περισσότεροι τουλάχιστον- υπερψηφίσουν, θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχουν εκδηλωθεί. Αυτοί περιμένουν ένα «νεύμα» του κ. Βενιζέλου για να διαφοροποιηθούν, είτε καταψηφίζοντας είτε προκαλώντας κυβερνητική κρίση παραιτούμενοι από το βουλευτικό τους αξίωμα. Πρόκειται για βουλευτές που ανήκουν στο ευρύτερο βενιζελικό μπλοκ και συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους που πριν από μερικές ημέρες ετοιμάζονταν να παραιτηθούν (ακολουθώντας τους κυρίους Γ. Φλωρίδη και Εκτ. Νασιώκα), αλλά σταμάτησαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε, μόλις ο κ. Παπανδρέου υποχρεώθηκε σε συμφωνία με τον κ. Βενιζέλο και του παρέδωσε την αντιπροεδρία. Οι βουλευτές αυτοί επαρκούν για να χάσει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη Βουλή.
Τώρα, ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνει ότι κάθε ημέρα που περνά, αντίθετα με τον αρχικό του σχεδιασμό, «καίγεται» πολιτικά και ο ίδιος. Η πίστωση χρόνου που ήλπιζε να έχει ξοδεύτηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Το στοίχημα που είχε βάλει με τον εαυτό του να «επιβάλει» στην τρόικα τις αλλαγές που θα βελτίωναν το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στις πλατείες απέτυχε. Επίσης αυτοακυρώθηκε για το μέλλον, αφού δεν έχει πια κανένα περιθώριο να κάνει κριτική ή να διαφωνεί, ταυτιζόμενος με τον κ. Παπανδρέου και τον πυρήνα της πολιτικής του. Επομένως φθείρεται προσωπικά από την περαιτέρω παραμονή της σημερινής κυβέρνησης.
Αντιθέτως, αν «πέσει» τώρα η κυβέρνηση, δεν θα το χρεωθεί ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα μεσοπρόθεσμα θα μπορεί να προβάλει προπαγανδιστικά την εξέλιξη ως «σωτηρία» της χώρας από τα δεινά του Μεσοπρόθεσμου του Μνημονίου 2. Το ζητούμενο είναι πότε θα πάρει την απόφαση να απασφαλίσει τους βουλευτές-βόμβα που ανήκουν στο περιβάλλον του.
Φοίβος Κλαυδιανός
The Guardian: «Ζωντανός νεκρός» ο Παπανδρέου
«Η Ελλάδα αντιστέκεται στη νεοαποικιοκρατική πρακτική της Ε.Ε.» ήταν ο τίτλος του άρθρου που υπέγραφαν από κοινού ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Πέτρος Παπακωνσταντίνου και ο διευθυντής του Ινστιτούτου BirkBeck του πανεπιστημίου του Λονδίνου, καθηγητής Κώστας Ντουζίνας, στο χθεσινό φύλλο του «Guardian». Αρθρο στο οποίο χαρακτήριζαν «ζωντανό νεκρό» τον Γιώργο Παπανδρέου και τόνιζαν πως «οι τοκογλυφικοί όροι του ελληνικού πακέτου διάσωσης αποκάλυψαν το αποικιοκρατικό σκεπτικό των Βρυξελλών».
Σύμφωνα με τους δύο Ελληνες αρθρογράφους, «το πακέτο οικονομικής διάσωσης που δόθηκε στην Ελλάδα δεν είναι δώρο, αλλά ένα δάνειο που συνοδεύεται από υψηλότατο επιτόκιο. Τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις στη χώρα, αλλά για να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας που κατέχουν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η Ελλάδα, το διάστημα 2009-2014, θα πληρώσει 131 δισ. ευρώ για επαναχρηματοδοτήσεις και πληρωμές τόκων. Ποσό, δηλαδή, αυξημένο κατά 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που έλαβε αρχικά».
Ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου και ο καθηγητής Κώστας Ντουζίνας στη συνέχεια χαρακτήριζαν «εκβιασμό» τα ανταλλάγματα που ζητούν οι δανειστές μας προκειμένου να λάβουμε την, περίφημη πια, πέμπτη δόση του δανείου. «Εκβιασμός όμοιος με αυτόν που κάνει κι ένας τοκογλύφος» έγραφαν χαρακτηριστικά στο άρθρο τους στον «Guardian», ενώ αναφέρθηκαν στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης που «θα περάσει πολύτιμα τμήματα της δημόσιας περιουσίας στα χέρια ιδιωτών».
Τέλος, στο τρίτο κομμάτι του άρθρου τους τόνιζαν ότι η νέα πολιτική της Ευρώπης μοιάζει με «μια νέου τύπου αποικιοκρατική πρακτική που αναδύεται στην Ε.Ε. και κάνει την ελίτ των Βρυξελλών να συμπεριφέρεται στις χώρες του Νότου σαν σε υπηρέτες που πρέπει να αναμορφωθούν και να εκπολιτιστούν».
Οποιο όμως τελικά και να είναι το αποτέλεσμα αναφορικά με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, λόγω Πλατείας Συντάγματος και «Αγανακτισμένων», «η άμεση δημοκρατία έχει επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε. Και το τελευταίο διάστημα αποδείχτηκε περίτρανα πως οι χιλιάδες αποφασισμένοι και ελεύθεροι πολίτες μπορούν να αντισταθούν. Κι αυτή δεν είναι παρά η υπόσχεση και ταυτόχρονα η ελπίδα που η Αθήνα προσφέρει στο Δουβλίνο, στη Λισαβόνα και στο Λονδίνο».
Γιώργος Τραπεζιώτης