«Χαράτσι» 300 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν τελικά «το μάρμαρο» της ακύρωσης του μέτρου για επιστροφές φόρου λόγω των αποδείξεων. Σύμφωνα με διάταξη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στον εφαρμοστικό νόμο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα κληθούν από φέτος να καταβάλουν το ποσό των 300 ευρώ έκαστος. Μάλιστα, για να μην υπάρξουν ξανά αντιδράσεις σαν και αυτές που προκάλεσε η διάταξη για τις αποδείξεις, το υπουργείο Οικονομικών κατέφυγε σε παιχνίδια με τις λέξεις, δηλαδή ουσιαστικά σε ψέματα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το τέλος επιτηδεύματος «ίσχυε ούτως ή άλλως από 1-1-2011». Στον πίνακα όμως με τα έσοδα από το Μεσοπρόθεσμο, που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο να εισπράξει έως το 2015 και είχε δώσει στη δημοσιότητα από την περασμένη Παρασκευή, υπάρχει ένα τεράστιο «0» στη στήλη για τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος του έτους 2011. Για το επόμενο έτος το τέλος επιτηδεύματος έχει οριστεί στα 400 ευρώ για όσους έχουν έδρα σε περιοχή με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και 500 ευρώ για όσους έχουν έδρα σε πόλεις με μεγαλύτερο πληθυσμό.

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, η επίμαχη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου απεσύρθη εντελώς από τον νόμο και έτσι για φέτος οι φορολογούμενοι θα λάβουν κανονικά την επιστροφή φόρου που τους αναλογεί, με βάση τις αποδείξεις που προσκόμισαν στην Εφορία. Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη της περασμένης Παρασκευής, που προκάλεσε σάλο και ανάγκασε τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να την πάρει πίσω κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, δύο ώρες μετά την ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, λόγω αποδείξεων, θα πρέπει να την επιστρέψουν πίσω!

Αυτό που έμεινε και ισχύει είναι ότι για τα φετινά εισοδήματα (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2012) οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα