Υποθήκες κατοχής για το νέο δάνειο

Την άμεση υποθήκευση εθνικών περιουσιακών στοιχείων απαιτούν πλέον ανοιχτά οι δανειστές μας, προκειμένου να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας. Ουσιαστικά ζητούν να προσημειώσουν όχι μόνο τα έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ελληνικής κρατικής περιουσίας, αλλά και τα ίδια τα ελληνικά «ασημικά» που θα περάσουν στο περιβόητο «Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας». Ο στόχος τους είναι να τα κατασχέσουν με συνοπτικές διαδικασίες, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το νέο δάνειο που θα της χορηγηθεί.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για εθνικά ταπεινωτική για τους Ελληνες απαίτηση, η οποία αποκαλύπτεται μέσω των δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου που αφορούν τον τρόπο «ανακύκλωσης» του ελληνικού χρέους που έχουν ξένες τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Τις πληροφορίες δυστυχώς δεν έχει βγει ακόμη ανοιχτά να διαψεύσει η ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί και να τις εξετάζει στο πλαίσιο του πακέτου για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το νέο δάνειο είπαν στους εκπροσώπους των δανειστών ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα που δυσκολεύουν την άμεση μεταβίβαση ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος). Η επισήμανση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ερμηνεύτηκε ως «απροθυμία» των Ελλήνων να προχωρήσουν στην υποθήκευση των περιουσιακών τους στοιχείων και προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό είναι αποκαλυπτικές των απαιτήσεων των ξένων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας «Financial Times», η Φινλανδία απειλεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα νέου δανεισμού της Ελλάδας. «Η χώρα», αναφέρεται στην εφημερίδα, «απαιτεί για τις πιστώσεις της ασφάλεια μέσω τιτλοποίησης (σ.σ.: ελληνικής) ακίνητης περιουσίας. Οι Φινλανδοί ζητούν να συμπεριληφθούν στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας τιτλοποιήσεις ακινήτων αξίας 140 δισ. ευρώ και όχι μόνο 50 δισ. ευρώ, όπως σχεδιάζεται μέχρι τώρα».

Με άλλα λόγια, οι Φινλανδοί ζητούν να υποθηκευτούν απευθείας ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 140 δισ. ευρώ και όχι μόνο των 50 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και το Σάββατο η «δημοκρατία» δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές μας ζητούν υποθήκες ύψους 270 δισ. ευρώ, προκειμένου να δώσουν το νέο δάνειο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», η πρόταση για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που συζητείται μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των γαλλικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών προβλέπει ότι οι τελευταίες θα επενδύσουν το 70% του ποσού που θα λάβουν από τη λήξη των ελληνικών ομολόγων και πάλι σε νέα ελληνικά ομόλογα. Το 50% θα επενδυθεί σε ομόλογα διάρκειας 30 ετών και το υπόλοιπο 20% θα επενδυθεί σε άλλα ελληνικά ομόλογα που θα λειτουργούν ως εγγύηση για την αποπληρωμή των 30ετών ομολόγων. Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, θα δημιουργηθεί μια «εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ελέγχεται από τους δανειστές» και η οποία θα ελέγχει και τα ελληνικά «υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία» και τα ελληνικά ομόλογα. Επί της ουσίας, τα ελληνικά υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία θα είναι αυτά που θα υποθηκεύσουν οι δανειστές μας, προκειμένου να εξασφαλιστούν για την περίπτωση ελληνικής πτώχευσης.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος υποθήκευσης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να περιληφθεί στη σύμβαση του νέου δανείου προς την Ελλάδα. Η σύμβαση αναμένεται να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο. Στη σύμβαση του πρώτου δανείου των 110 δισ. υπήρχε μια γενική διατύπωση περί άρσης της ασυλίας της Ελλάδας έναντι των δανειστών της για την προστασία των περιουσιακών της στοιχείων στην περίπτωση πτώχευσης. Ωστόσο, με βάση και τις παραπάνω πληροφορίες προκύπτει ότι οι δανειστές ζητούν για το νέο δάνειο να περιληφθεί η υποθήκευση των ελληνικών κρατικών φιλέτων, δηλαδή αυτών που θα περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (π.χ. κρατικά ακίνητα, μετοχές ΔΕΚΟ). Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει ότι τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία θα «απελευθερώνονται» από δικαιώματα που έχουν πάνω τους ιδιώτες (π.χ. χρήση) με άμεση απαλλοτρίωση αυτών των δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα του δώρου που θα γίνει στους ιδιώτες επενδυτές που θα τα αναλάβουν.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα