«Ηλεκτροπληξία» μεγαβάτ στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου σχετικά με την παρεχόμενη ποσότητα ενέργειας ρεύματος που διατίθεται στους καταναλωτές, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελέως αποτέλεσε επιστολή της διοίκησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία δεν εφαρμόζεται η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου που όρισε να παραμείνει η παρεχόμενη ισχύς ρεύματος στα επίπεδα της 23ης Ιουνίου (δηλαδή στα 6.800 μεγαβάτ).

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο εξέδωσε την Παρασκευή σχετική προσωρινή διαταγή, μετά την αναβολή της συζήτησης που είχε καταθέσει η διοίκηση για την κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής της κινητοποίησης των εργαζομένων στην επιχείρηση για σήμερα.

Στην παραγγελία της η κυρία Ράικου ζητεί να κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος για το θέμα της τάσης της ΔΕΗ και, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν τηρείται η απόφαση του δικαστηρίου, να εφαρμοστεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τους υπευθύνους.

Από την πλευρά της, πάντως, η ΓΕΝΟΠ με χθεσινή της ανακοίνωση σημείωσε ότι είναι καθ’ όλα νόμιμη αφού, όπως υποστηρίζει, διατηρεί την παρεχόμενη ισχύ στα 6.953 μεγαβάτ, στα οποία προστίθενται 200 από ΑΠΕ (αιολικά κ.λπ.) και οι εισαγωγές. «Οσο δε για το πού κόβεται το ρεύμα και για πόση ώρα, την αποκλειστική ευθύνη έχει η διοίκηση της ΔΕΗ» υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ.

Η απεργία πάντως της ΔΕΗ έφερε… υπερωρίες στους άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι, λόγω των διακοπών ρεύματος, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες περιστατικά εγκλωβισμών σε ανελκυστήρες.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου η υπηρεσία δέχτηκε συνολικά 572 κλήσεις, μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν 270 εγκλωβισμοί σε ασανσέρ που αντιμετωπίστηκαν από 18 συνεργεία της Πυροσβεστικής, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ανήλθαν στις 302 (!) και χρειάστηκε να κινητοποιηθούν 6 συνεργεία.

Η απεργία στη ΔΕΗ θα συνεχιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη με την κάλυψη της ΓΣΕΕ, που έχει κηρύξει 48ωρη απεργία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.

Βάσω Παλαιού – Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα