Προπληρωμένες κάρτες για ασφαλείς αγορές

Μετά τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες, το νέο είδος «ηλεκτρονικού πορτοφολιού», οι προπληρωμένες κάρτες, κερδίζουν έδαφος. Ο τρόπος λειτουργίας του, ιδιαίτερα απλός: «Φορτίζετε» την κάρτα με χρήματα, όταν τη χρειάζεστε, τη χρησιμοποιείτε για τις αγορές σας και στη συνέχεια -όποτε τη χρειαστείτε- τη «φορτίζετε» πάλι.

Πολλοί Ελληνες είτε δεν εμπιστεύονται την ασφάλεια του Διαδικτύου για αγορές με πιστωτική είτε δεν πληρούν τα κριτήρια (π.χ. εισοδηματικά) για να εκδώσουν μία στο όνομά τους ή είναι επιρρεπείς σε ανεξέλεγκτες δαπάνες και υπερχρέωση και με το «πλαστικό χρήμα» θα… ξέφευγαν. Ετσι οι προπληρωμένες πιστωτικές αποτελούν την ιδανική λύση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν είναι ότι δεν αποτελούν δάνειο, όπως οι πιστωτικές, και δεν χρειάζεται να συνδεθούν με καταθετικό λογαριασμό, όπως οι χρεωστικές. Ο κάτοχος δεν εκτίθεται σε κινδύνους παράνομης χρήσης από τρίτους για μεγάλα ποσά, καθώς έρχονται «φορτωμένες» με συγκεκριμένο ποσό, που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10.000 ευρώ. Η δυνατότητα άμεσης ακύρωσής τους σε περίπτωση κλοπής τις καθιστά ασφαλέστερη επιλογή από ένα πορτοφόλι με μετρητά.

Παράλληλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για «παραδοσιακές συναλλαγές», γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για αγορές αξίας άνω των 3.000 ευρώ, που πλέον με βάση τη νέα φορολογική νομοθεσία δεν επιτρέπονται με μετρητά. Αποτελούν ακόμη λύση για ανήλικους καταναλωτές, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν άτομα από 14 ετών και πάνω.

Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα να διατηρήσετε τον έλεγχο στη διαχείριση των χρημάτων, αφού δεν μπορείτε να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα απ’ όσα διαθέτετε ως υπόλοιπο. Πιθανότητα απώλειας χρημάτων εξαιτίας αυξημένων τόκων ή υπερβολών στο shopping therapy δεν υφίσταται.

Μόνο μειονέκτημα είναι ότι συνοδεύονται από μια σειρά προμηθειών. Για την έκδοσή τους η χρέωση κυμαίνεται από 3 έως 5 ευρώ, ενώ για κάθε φόρτιση η προμήθεια είναι ένα εφάπαξ ποσό ή ποσοστό επί του ποσού της «φόρτισης». Για μεγάλα ποσά η χρέωση «φόρτισης» φτάνει τα 10 ευρώ. Η διαδικασία ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας είναι δωρεάν (με εξαίρεση την prepaid της Τράπεζας Κύπρου με χρέωση 0,75 ευρώ ανά ανάληψη), αν όμως σηκώσετε χρήματα από άλλη τράπεζα, το κόστος μπορεί φτάνει τα 3,5 ευρώ και τα 4 ευρώ σε χώρες εκτός ευρωζώνης.

Οι προπληρωμένες κάρτες

Τράπεζα Πειραιώς: We Buy: Εκδίδεται μέσω Internet ή τηλεφώνου και είναι «εικονική» κάρτα για εξ αποστάσεως συναλλαγές (Internet, τηλεφωνικές παραγγελίες). Ο κάτοχoς μπορεί να την ακυρώσει ή να επανεκδώσει χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 10.000 ευρώ.

Τράπεζα Αττικής: Attica Gift Card Visa:  Διατίθεται με αξία από 30 έως 3.000 ευρώ, ενεργοποιείται την επόμενη μέρα της παραλαβής της και ισχύει για 5 χρόνια. Επιτρέπει αγορές και αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ όλων των τραπεζών και δωρεάν από τα ΑΤΜ της Attica Bank.

Τράπεζα Κύπρου: -Κύπρου Prepaid Card: Είναι επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη κάρτα Visa. O κάτοχος επιλέγει το ποσό που θέλει να τη «φορτίσει» και κατά συνέπεια το μέγιστο ποσό για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

-Prepaid Gift Card:  Είναι μη επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη κάρτα. Ο κάτοχος μπορεί να τη φορτίσει μια φορά, με μέγιστο ποσό 150 ευρώ. Χρησιμοποιείται κυρίως για αναποφάσιστους που δεν μπορούν να διαλέξουν δώρο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

ATEBank: Prepaid Visa:  Είναι επαναφορτιζόμενη προπληρωμένη κάρτα. Το διαθέσιμο ποσό με το οποίο φορτίζεται ή επαναφορτίζεται είναι τα 2.500 ευρώ. Το ανώτατο όριο αναλήψεων μέσω ΑΤΜ της ΑΤΕbank είναι 1.500 ευρώ.

Eurobank: Προπληρωμένη Eurobank Visa: Μπορεί να φορτιστεί και να επαναφορτιστεί με ποσό έως 1.000 ευρώ, ενώ τα χρήματα είναι διαθέσιμα λίγα λεπτά μετά. Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ της τράπεζας δεν περιλαμβάνει προμήθεια.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα