Με πυροτεχνήματα που χρωμάτισαν τον αττικό ουρανό, περιστέρια που πέταξαν και ταξίδεψαν τα ολυμπιακά ιδεώδη, χολιγουντιανούς αστέρες, αθλητές από όλον τον κόσμο που δίνουν το δικό τους μήνυμα, αλλά και γερές δόσεις κιτς και υπερβολής, σε μια εποχή σκληρής λιτότητας για τον ελληνικό λαό, άνοιξε η αυλαία των Special Olympics, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο Καλλιμάρμαρο.
Πρωταγωνιστές της βραδιάς, όχι μόνο τα πολυσυζητημένα ονόματα από τον χώρο της διεθνούς showbiz, τα οποία η χώρα μας «έκλεισε» για να εμφανιστούν στη φαντασμαγορική και υπερβολική τελετή έναρξης, αλλά και οι 7.500 αθλητές από τις 183 χώρες, οι οποίοι παρήλασαν με τους προπονητές τους.
Μεγάλος απών της τελετής έναρξης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φοβήθηκε την έντονη αποδοκιμασία του κοινού και προτίμησε να βάλει το όνομά του στη λίστα των απόντων. Να σημειωθεί ότι στο Καλλιμάρμαρο δεν ήταν καν ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Προφανώς κάποιοι μπέρδεψαν το γεγονός, νομίζοντας ότι στο Στάδιο γίνεται κάποια στρατιωτική άσκηση και έπρεπε να είναι εκεί ο κ. Πάνος Μπεγλίτης! Στο Καλλιμάρμαρο ήταν όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που κήρυξε και την έναρξη των Αγώνων.
«Οι δυσκολίες δεν είναι μόνο για τους αναπήρους, αλλά και για τους υγιείς. Η Εκκλησία μας διδάσκει να αγωνιζόμαστε τον αγώνα τον καλόν της ζωής, πάντοτε με αγάπη προς όλους τους συνανθρώπους μας» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που βρέθηκε στην προχθεσινή τελετή μαζί με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Δεσποτοπούλου, η οποία φορούσε ένα κατάλευκο συνολάκι και αισθανόταν προφανώς ευτυχισμένη (για τα 7.800.000 ευρώ που ξόδεψε για την τελετή έναρξης, τις δύσκολες ημέρες του Μνημονίου). Εχοντας δίπλα της τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Τίμοθι Σράιβερ και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν δίστασε να λικνιστεί με το λευκό μπλουζάκι να αποκαλύπτει σημεία της κοιλιακής της χώρας υπό τους ήχους των επιτυχιών της Αλκηστης Πρωτοψάλτη.
«Κάθε αθλητής, ένας Οδυσσέας» ήταν ο τίτλος του… υπερβολικού θεάματος, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιζε τα όρια τους κιτς. Για τις ανάγκες της τελετής είχαν επιστρατευτεί όλα τα μυθολογικά πλάσματα για να πλαισιώσουν τον ήρωα από την Ιθάκη, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην Οδύσσεια. Ο Κύκλωπας Πολύφημος, ο θυμωμένος Ποσειδώνας, οι Σειρήνες, η Σκύλλα και η Χάρυβδη «παρήλασαν» από το Στάδιο, με τη νεαρή ηθοποιό Στεφανία Γουλιώτη να αναλαμβάνει χρέη ραψωδού και να απαγγέλλει την «Ιθάκη» του Καβάφη, ενώ στον ρόλο του Οδυσσέα ήταν ο αθλητής των Special Olympics Μανώλης Ταμβακάκης.
Τι άλλο επιφύλασσε η τελετή έναρξης; Ενα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό δρώμενο βασισμένο στη «Θεογονία» του Ησιόδου, στο οποίο συμμετείχαν 256 χορευτές, με κορυφαίο τον καλαθοσφαιριστή Ηλία Τζάφα στον ρόλο του Ερωτα -ο οποίος εμφανίστηκε μέσα από ένα τεράστιο κοχύλι καλώντας τους αντιπροσώπους των Special Olympics από όλο τον κόσμο-, αλλά και ένα χορευτικό με εθελοντές-ερμηνευτές από την Κρήτη, οι οποίοι εμφανίστηκαν κρατώντας πήλινους αμφορείς. Αρκούντως κιτς ως θέαμα…
Κορυφαία στιγμή της βραδιάς, σίγουρα η εμφάνιση του Στίβι Γουόντερ με την εννεαμελή μπάντα του, μια παρουσία στην οποία οι διοργανωτές είχαν ποντάρει πολύ. «Αυτοί οι αθλητές θέλουν αγάπη και σεβασμό» δήλωσε ο ίδιος προτού συνεπάρει το κοινό με τη μαγική φωνή του.
Αλλά και οι μελωδίες του Στέφανου Κορκολή -ερμηνευμένες από τον ίδιο-ακούστηκαν στο Στάδιο, αφού ο «Υμνος των Αγώνων» που συνόδευε την έπαρση της σημαίας των Special Olympics ήταν δικής του σύνθεσης.
Ιδιαίτερα καλοί και οι παρουσιαστές της βραδιάς στο Καλλιμάρμαρο, ο Μάριος Φραγκούλης και Βανέσα Γουίλιαμς, οι οποίοι, δείχνοντας ένα βίντεο-αφιέρωμα για τη Γιούνις Κένεντι Σράιβερ, την ιδρύτρια των Special Olympics, προκάλεσαν τη συγκίνηση του γιου της Τίμοθι Σράιβερ, που βούρκωσε βλέποντας στιγμές από τη ζωή της μητέρας του. Στο κομμάτι των ειδικών παρουσιάσεων, η Μαρία Μενούνος -κυριολεκτικά πανέμορφη-, που έδωσε τον λόγο σε αθλητές και αθλήτριες, μιλώντας τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.
Το φινάλε της τελετής περιελάμβανε το άναμμα των βωμών και την ερμηνεία του «Τραγουδιού των Αγώνων» από την Αλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Ιταλό τενόρο Βιτόριο Γκριγκόλο.
Γιώτα Βαζούρα