Μόνο για το χρέος (απευθείας) τα έσοδα από το ξεπουλήμα

Με τριτοκοσμικούς όρους προχωρά η υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας στους δανειστές της. Απόδειξη; Οι όροι λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του φορέα δηλαδή που, βάσει των προβλέψεων του εφαρμοστικού νόμου, θα αναλάβει το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Δεν είναι μόνο οι ξένοι τοποτηρητές που έρχονται πλέον και επίσημα για να ελέγχουν το ξεπούλημα, επιβλέποντας το Ταμείο, είναι και το ότι τα χρήματα από την όποια πώληση δημόσιας περιουσίας θα πηγαίνουν απευθείας στις τσέπες των δανειστών μας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση στρώνει χαλί στους επενδυτές, με σκανδαλώδη παράκαμψη των πολεοδομικών όρων και δίνοντας παραλίες και αιγιαλούς για να προσελκύσει αγοραστές.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο εφαρμοστικός νόμος, σε μια περίοδο που η μάστιγα της ανεργίας έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, περιλαμβάνει διατάξεις που δυσκολεύουν τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας ακόμα και για τους εποχικά εργαζομένους. Παράλληλα, αίρει όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και δίνει το δικαίωμα στις αρμόδιες Αρχές να αντλούν στοιχεία για κάθε φορολογούμενο, καταργώντας πλήρως για την Εφορία το τραπεζικό απόρρητο.

Ειδικότερα:

1. Το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για να διαχειριστεί το ξεπούλημα των «ασημικών» του κράτους θα λειτουργεί όσο αυτόνομα μπορεί να λειτουργεί ένας φορέας με δύο ξένους τοποτηρητές να τον ελέγχουν! Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα είναι πενταμελές, αλλά στις συνεδριάσεις του, όπως τονίζεται ρητά στο άρθρο 3 του εφαρμοστικού νόμου, θα παρίστανται δύο παρατηρητές, από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους οποίους μάλιστα είναι υποχρεωτικό να παρέχεται κάθε πληροφορία που θα θέλουν για τη λειτουργία του Ταμείου. Επίσης, τα χρήματα που θα εισπράττει το Ταμείο από το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της χώρας αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα χρησιμοποιούνται «αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους», δηλαδή θα καταλήγουν απευθείας στις τσέπες των δανειστών!

2. Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει και την άρση πολεοδομικών εμποδίων που μπορεί να προκύψουν για τους επενδυτές που θα «αξιοποιήσουν» κρατική περιουσία. Οπως σημειώνεται στο άρθρο 12, με Προεδρικά Διατάγματα θα μπορούν να τροποποιηθούν εγκεκριμένα Ρυθμιστικά Σχέδια ή άλλα Πολεοδομικά Σχέδια «για την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων». Με τον ίδιο τρόπο δίνεται η δυνατότητα να «τροποποιούνται εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και σχέδια πόλεως, ακόμα και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες στην περιοχή όρους και περιορισμούς δόμησης». Ολα αυτά για να διευκολυνθούν οι πωλήσεις δημόσιας περιουσίας. Το… κερασάκι έρχεται στο άρθρο 14, όπου για να προσελκύσει επενδυτές, το υπουργείο Οικονομικών… κάνει δώρο τον αιγιαλό και την παραλία της χώρας! Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης ή στον έλκοντα εξ αυτού δικαιώματα της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων». Το δικαίωμα για να… αξιοποιήσει λιμενικά έργα ο επίδοξος επενδυτής παρέχεται από το ελληνικό κράτος για 50 χρόνια…

3. Στο εξής το επίδομα ανεργίας θα είναι για λίγους, αφού οι όροι για τη χορήγησή του σκληραίνουν, σε μια περίοδο που η ανεργία φουντώνει. Στο άρθρο 39 τονίζεται ότι πλέον ο ασφαλισμένος άνεργος για να πάρει επίδομα από τον ΟΑΕΔ θα πρέπει να έχει 80 ένσημα για καθένα από τα τρία προηγούμενα χρόνια, πριν από την έναρξη της επιδότησης. Ως τώρα η διάταξη αυτή ίσχυε μόνο για τα δύο προηγούμενα χρόνια. Οι εποχικοί εργαζόμενοι, για παράδειγμα όσοι απασχολούνται σε κάποιο τουριστικό επάγγελμα, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει 150 ημερομίσθια μεταξύ των δύο επιδοτήσεων. Δηλαδή πρέπει να έχουν εργαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να πάρουν επίδομα ανεργίας, ενώ ως τώρα αρκούσαν 100 ημερομίσθια.

4. Ο εφαρμοστικός νόμος πάντως, σε ό,τι αφορά τον φορολογικό έλεγχο των πολιτών, αίρει όλα τα εμπόδια. Ετσι, καταργείται το τραπεζικό απόρρητο και πλέον κάθε στοιχείο ή πληροφορία φορολογικού ενδιαφέροντος που θέλει το υπουργείο Οικονομικών θα το λαμβάνει υποχρεωτικά, και μάλιστα με ηλεκτρονικό τρόπο. Το ίδιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες, οι προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων, οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, οι οικονομικοί, κοινωνικοί, επαγγελματικοί φορείς ή οργανώσεις, οι εταιρίες παροχής πιστώσεων, μεταφοράς κεφαλαίων, τα ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, καταπατώντας κάθε έννοια ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Οι ξένοι «τοποτηρητές» θα καρφώνουν νόμιμα απόρρητες πληροφορίες

Δεν φτάνει που η Ελλάδα, όπως προβλέπει διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, υποχρεώνεται να δίνει στοιχεία για τη λειτουργία του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας στους τοποτηρητές της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους αφήνει εντελώς ανεξέλεγκτους, να διοχετεύουν τα στοιχεία αυτά με την άνεσή τους στους διεθνείς οργανισμούς! Η εχεμύθεια των δύο παρατηρητών δεν ισχύει, όταν πρόκειται να ενημερώσουν όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά ακόμα και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αρα θα υπάρχει ένα Ταμείο που θα διαχειρίζεται το ξεπούλημα της ελληνικής δημόσιας περιουσίας και όλες οι απόρρητες πληροφορίες που μπορεί να κρίνουν την κατάληξη μιας ιδιωτικοποίησης θα μεταφέρονται, διά νόμου, ακόμα και στο ΔΝΤ!

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα