Αμερικανικές σειρές made in… Kalamata

Στην επιτυχία τίποτα δεν είναι τυχαίο και δεν οφείλεται μόνο σε έναν. Μπορεί η Γκλεν Κλόουζ στην πολυβραβευμένη σειρά «Damages», που προβάλλεται εδώ και μία εβδομάδα από το Mega, να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, όμως… άλλοι κινούν τα νήματα κι αυτοί είναι οι σκηνοθέτες. Και λέμε σκηνοθέτες, γιατί στις ξένες παραγωγές σχεδόν σε κάθε επεισόδιο αναλαμβάνει κι άλλος τη σκυτάλη. Δύο εξ αυτών είναι ελληνικής καταγωγής. Πιο συγκεκριμένα ο Greg Yaitanes -για μας τους Ελληνες Γρηγόρης Γαϊτάνης- και ο Κονσταντίν Μακρής. Ο Γκρεγκ Γαϊτάνης είναι από τους δημοφιλέστερους σκηνοθέτες στην αμερικανική τηλεόραση κι έχει βάλει το χεράκι του και σε αυτή τη σειρά, αφού έχει σκηνοθετήσει επεισόδια στον πρώτο και δεύτερο κύκλο της. Αν και είναι μόλις 40 ετών έχει καταφέρει να βρεθεί σε παραγωγές που πολλοί θα ζήλευαν. Και μη νομίζετε ότι δεν έχετε δει άλλα δείγματα δουλειάς του.

Η πορεία του είναι αξιοζήλευτη, αφού έχει σκηνοθετήσει επεισόδια στις σειρές: «Lost», «Heroes», «Grey’s anatomy», «Prison break», «Bones», «CSI: NY», «Nip/Tuck», «Alias», «CSI: Miami», «Cold Case», «Las Vegas», «24». Μάλιστα, για τη σειρά «Ιατρικές υποθέσεις» («Dr. House»), της οποίας είχε αναλάβει αποκλειστικά τη σκηνοθεσία -τη βλέπαμε από τη συχνότητα του Star- κέρδισε το 2008 βραβείο EMMY σκηνοθεσίας.

Ο Γκρεγκ Γαϊτάνης, Ελληνας τρίτης γενιάς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Σε ηλικία μόλις 18 ετών μετακόμισε στο Λος Αντζελες για να ακολουθήσει το όνειρό του να γίνει σκηνοθέτης. Κάποτε περίμενε επτά ώρες για ένα δεκάλεπτο ραντεβού με τον παραγωγό του «Matrix», Τζόελ Σίλβερ. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους στην Αμερική, ενώ είναι και ένας από τους κύριους επενδυτές του twitter. Κατάγεται από την Καλαμάτα από την πλευρά και των δύο γονιών του. Μπήκε από νωρίς στα βαθιά νερά της τηλεόρασης σκηνοθετώντας αρχικά μίνι σειρές και στη συνέχεια μεγάλα τηλεοπτικά blockbusters.

Δηλώνει εργασιομανής, αλλά τις περισσότερες φορές μετανιώνει όταν η δουλειά του «κλέβει» ώρες από τη ζωή του μαζί με την επίσης ελληνικής καταγωγής σεναριογράφο σύζυγό του και τα δύο τους αγόρια. Αρνείται να τηρήσει την παράδοση που θέλει τους επιτυχημένους τηλεοπτικούς σκηνοθέτες να περνούν με συνοπτικές διαδικασίες σε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές και, αντ’ αυτού, προτιμά να κάνει τη δουλειά του στη μικρή οθόνη ακόμα πιο ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα στον τηλεθεατή. Αυτό, παρ’ όλα αυτά, δεν τον έχει αποτρέψει από το να θεωρεί μεγάλους δασκάλους και με μεγάλη επιρροή στο σκηνοθετικό του στιλ στην τηλεόραση μετρ του σινεμά όπως ο Αλαν Πάρκερ, ο Αντριαν Λάιν και ο Ορσον Ουέλς.

Τα βήματα του Γκρεγκ ακολουθεί ο Κονσταντίν Μακρής, ο οποίος γεννήθηκε το 1974 στην Αμερική και έχει κι εκείνος τιμηθεί με βραβείο ΕΜΜΥ για τη σειρά «Νόμος και Τάξη», ενώ έχει σκηνοθετήσει επίσης αρκετές σειρές που δεν είναι γνωστές στο ελληνικό κοινό. Είναι μέλος της αμερικανικής εταιρίας κινηματογραφιστών από το 1997, ενώ έχει υπάρξει παραγωγός της σειράς «Conviction». Οσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του μιλούν με τα καλύτερα λόγια και κάνουν λόγο για έναν ταλαντούχο άνθρωπο με πολλές δυνατότητες εξέλιξης.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα