«Ημέρα ανεξαρτησίας» για τον λαϊκό ήρωα της Ινδίας

Παρά την έντονη δράση του ως ακτιβιστής, ο Ανα Χαζάρε δεν τόλμησε ποτέ να συγκρίνει τον εαυτό του με τη «Μεγάλη Ψυχή» που βοήθησε όσο κανείς προκειμένου να απαλλαγεί από τον βρετανικό ζυγό η Ινδία και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της.

Τους τελευταίους μήνες όμως, τα ονόματα Ανα Χαζάρε και Μαχάτμα Γκάντι συναντούν το ένα το άλλο μέσα στις παραγράφους των εκατοντάδων ρεπορτάζ του ινδικού Τύπου, που κάνει συχνές αναφορές στον 74χρονο, ο οποίος βάλθηκε να χρησιμοποιήσει ως όπλα τις ειρηνικές μαζικές διαμαρτυρίες και την απεργία πείνας προκειμένου να πολεμήσει τον νέο εχθρό της χώρας. Ετσι, όπως ο Γκάντι τελικά πέτυχε την απελευθέρωση της Ινδίας από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, ο Χαζάρε εύχεται κάποια μέρα να σπάσει τα δεσμά της χώρας από τη διαφθορά, στρεφόμενος βέβαια κατά της κυβέρνησής της.

«Σήμερα, πλούσιοι και φτωχοί θυμώνουν με τη διαφθορά και η υπομονή τους έχει τελειώσει» δήλωσε ο 74χρονος ακτιβιστής στην κυριακάτικη έκδοση του «Independent», στο πλαίσιο της πρώτης συνέντευξης που έδωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Εξηγώντας πως «για τον λόγο αυτόν όλοι υποστηρίζουν τον αγώνα μας».

Μόνη λύση για τον Χαζάρε, που έχει γίνει ήδη λαϊκός ήρωας για εκατομμύρια Ινδούς, αποτελεί η εγκαθίδρυση επιτροπής ελέγχου της δημόσιας διοίκησης. Επιτροπή που όμως δεν θα ερευνά και θα τιμωρεί μόνο τους χαμηλόβαθμους αξιωματούχους του κράτους, αλλά θα έχει αρμοδιότητα να ελέγχει τους πάντες – μέχρι και τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση της χώρας άκουσε πριν από λίγους μήνες την πρότασή του και προέβη στη δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής, της οποίας όμως οι αρμοδιότητες παρέμειναν ασαφείς. Τώρα, ο Χαζάρε απειλεί τους κυβερνώντες πως αν δεν γίνει κάτι ουσιαστικό, θα διοργανώσει μια μεγάλη κινητοποίηση για τη 16η Αυγούστου, ένα 24ωρο μετά τους εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ινδίας. Ωστόσο ο ίδιος δηλώνει ρεαλιστής λέγοντας ότι «ξέρουμε πως η διαφθορά σε μια χώρα δεν μπορεί να παταχθεί 100%. Η αντιμετώπισή της όμως σε ένα ποσοστό της τάξης του 85% είναι εφικτή»!

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα