Αντ. Σαμαράς: Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους

Μπορεί τα φώτα όλα να είναι στραμμένα από σήμερα στη Βουλή, όπου ξεκινά στην Ολομέλεια η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό Νόμο, αλλά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων επέμεινε στη γραμμή της «ανατροπής» μιας πολιτικής που βυθίζει τους Ελληνες «στην κατήφεια και την κατάθλιψη».

Εδειξε παράλληλα ότι παραμένει, παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσηλωμένος στην άποψή του ότι «πάνω σε μια υπερφορολογημένη χώρα, σε μια αγορά στεγνή» δεν μπορείς να επιβάλλεις συνεχώς φόρους, καθώς «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς χθες στο πλαίσιο της περιοδείας του επισκέφθηκε και το δημαρχείο Πύλης Τρικάλων, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κώστα Κουφοζάγο. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετωπίζω, κ. δήμαρχε, σε όλη την Ελλάδα, είναι η κατήφεια. Είναι αυτή η αίσθηση της κατάθλιψης. Είναι αυτό το οποίο δεν συνάδει, δεν πάει, δεν κολλάει με τον Ελληνα. Αυτό πρέπει να ανατρέψουμε. Και αυτή την ελπίδα τη δίνεις μόνο όταν έχεις συγκεκριμένα, χαραγμένα με σοβαρότητα, στοιχεία μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία ταυτόχρονα αναγνωρίζει και το μεγάλο πρόβλημα. Στην Ευρώπη αυτό ακριβώς προσπάθησα και έκανα: Να τους περιγράψω μια πραγματικότητα η οποία λέει ότι δεν αντέχει πάνω σε μια υπερφορολογημένη χώρα, σε μια αγορά στεγνή, σε μια περίοδο όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει φτάσει στο μηδέν, ότι δεν σηκώνει, σε αυτή την ύφεση την τεράστια, να ζητάς να πάρεις κι άλλους φόρους. Γιατί, και να τους ζητήσεις, δεν θα τους βρεις. Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».

Από τις εκδηλώσεις πάντως απουσίαζαν τόσο ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς όσο και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σωτήρης Χατζηγάκης.

Ο δεύτερος μάλιστα τον τελευταίο καιρό έχει διαφοροποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις από τις θέσεις του κόμματος, με τελευταία την άποψή του ότι θα έπρεπε να κάνει ειδική συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Σε όλα (πλέον) τα γκάλοπ μπροστά η ΝΔ

Μια ακόμη δημοσκόπηση (η πέμπτη μετά την… αναδόμηση), αυτή της εφημερίδας «Εθνος», καταγράφει την ελεύθερη πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, που δεν σταμάτησε ούτε ο ανασχηματισμός. Μέσα σε 20 μήνες η ανατροπή είναι ολική και η Νέα Δημοκρατία περνά μπροστά και παγιώνει τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ, με αυξητικές τάσεις που κάνουν την ψαλίδα να μεγαλώνει.

Η διαφορά στην πανελλαδική έρευνα της Marc ξεκινά από το 1,4% (στην πρόθεση ψήφου ) και φτάνει το 2% (στην εκτίμηση ψήφου). Το ΠΑΣΟΚ πλέον βρίσκεται πίσω από τη Ν.Δ. και με κομματική συσπείρωση που φτάνει μόλις στο 42,5%. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πλέον το 58% των ψηφοφόρων που το επέλεξαν το 2009.

Εντυπωσιακή εμφανίζεται η αντιστροφή στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;».

Εκεί η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι σαρωτική, καθώς το 54,9% των πολιτών πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές το κόμμα του κ. Σαμαρά, ενώ μόνο το 22,4% θεωρεί ότι νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:

Ν.Δ. 21,4%, ΠΑΣΟΚ 20%, ΚΚΕ 7,5%, ΛΑΟΣ 5,8%, ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, Δημοκρατική Αριστερά 2,8%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,2%, Αρμα Πολιτών 2%, άλλο μικρότερο κόμμα 4,6%, Αναποφάσιστοι 10,3% και Ακυρο-Λευκό-Αποχή 17%.

Στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2011 στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγούνταν της Ν.Δ. με 4,6%. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ είχε 26,1%, η Ν.Δ. 21,5%, το ΚΚΕ 7,9%, ο ΛΑΟΣ 5,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5%, η ΔΗ.ΣΥ. 3,3%, η ΔΗΜ.ΑΡ. 2,8%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,9%, άλλο κόμμα 3,8%, η αδιευκρίνιστη ψήφος 22,3%…

Το 65,7% των πολιτών δεν πιστεύει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα εφαρμόσει μια πιο δίκαιη πολιτική στην κατανομή των βαρών, ενώ μόλις το 26,7% πιστεύει ότι θα την εφαρμόσει.

Το 50% των πολιτών υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο έπειτα από διαπραγμάτευση, το 22,7 πιστεύει ότι δεν πρέπει να το υπογράψει, έστω κι αν πτωχεύσει η χώρα, ενώ μόλις το 21,6% ισχυρίζεται ότι είτε το θέλουμε είτε όχι είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να το εφαρμόσει για να μην πτωχεύσει.

Νίκος Ελευθερόγλου


Χωρίς βάση οι απειλές για πιθανό κόψιμο της χρηματοδότησης που δίνει το ΕΛΚ

Από 60.000 έως 80.000 ευρώ καταβάλλει η Νέα Δημοκρατία στο κοινό ταμείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Αυτό πράττουν και τα άλλα κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ και η συμμετοχή γίνεται ανάλογα με τη δυναμικότητά τους από πλευράς ευρωβουλευτών, πληθυσμού της χώρας, μεγέθους κόμματος κ.λπ.

Ολα τα χρήματα καταλήγουν σε έναν ενιαίο κουμπαρά και μέσω αυτού χρηματοδοτούνται δράσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε όλη την Ευρώπη μέσω ινστιτούτων ή δίνονται σε ευρωβουλευτές και κόμματα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε εκδηλώσεις.

Η Νέα Δημοκρατία συνεισφέρει στον κορβανά του ΕΛΚ και εισπράττει από αυτόν, όπως συμβαίνει με όλα τα κόμματα, ακόμη και αυτό της κυρίας Μέρκελ. Αρα όσα διαδίδονται περί διακοπής της επιχορήγησης που δίνεται στη Ν.Δ. είναι «ανυπόστατα και εκτός πραγματικότητας» εκτιμούν στη Συγγρού.

Αν γινόταν κάτι τέτοιο, που δεν είναι πιθανό, όπως λένε στη Ν.Δ., θα είχε μόνο πολιτικό αντίκτυπο και όχι οικονομικό. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», εξαιτίας της εμμονής του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά στην άρνηση να στηρίξει το πρόγραμμα… βοήθειας για την Ελλάδα, «στο ΕΛΚ γίνονται χαμηλόφωνα σκέψεις είτε να πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά ή, το λιγότερο, να του κόψουν την επιχορήγηση». Αυτά γράφει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στον γερμανόφωνο χώρο.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα