Σε έναν ακόμα εκβιασμό τόσο προς την κοινωνία όσο και προς τους βουλευτές του, μέσω Βρυξελλών, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός, συναρτώντας την επιβίωση της χώρας από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού και της υλοποίησής τους. Επιχείρησε έτσι να στείλει μήνυμα στους βουλευτές του που σήκωσαν νέο «μπαϊράκι» μετά τα σκληρά μέτρα Βενιζέλου. Την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου τηρούσε ένοχη σιωπή απέναντι στις πληροφορίες που οργιάζουν και σύμφωνα με τις οποίες δεσμεύτηκε στις δάνειες δυνάμεις για εμπράγματες υποθήκες δημόσιας περιουσίας, ύψους περίπου 270 δισ. Επίσης, ενώ μέχρι πρότινος το διέψευδε, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, χθες παραδέχτηκε ουσιαστικά την «επιτροπεία» των υπουργείων, με το πρόσχημα ότι ζήτησε και πήρε -όπως είπε- τη «μεταφορά τεχνογνωσίας» στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στο σπάσιμο της γραφειοκρατίας κ.λπ.
Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής εμφάνισής του, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ήταν και το έμμεσο άδειασμα στον κ. Βενιζέλο, που λίγο νωρίτερα δεν είχε αποκλείσει και τη λήψη νέων μέτρων. Ο κ. Παπανδρέου (δείχνοντας, ωστόσο, ότι παραμένει στον δικό του κόσμο…) ισχυρίστηκε ότι, «εφόσον είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα», μπορεί να υπάρξει και «ελάφρυνση» αντί νέων μέτρων…
Για το ενδεχόμενο καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από το κόμμα του περιορίστηκε να πει ότι «εμπιστεύομαι την κρίση των βουλευτών», σημειώνοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της στιγμής» και αντιπαραθέτοντας εκβιαστικά ως καταστροφικές εξελίξεις τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από το ευρώ, υποστήριξε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι περήφανος για την πορεία 20 μηνών, αφού την επόμενη μέρα μιας χρεοκοπίας θα έκλεινε το ΕΣΥ, θα μειώνονταν κατά 70-80% οι συντάξεις και δεν θα καταβάλλονταν μισθοί στο Δημόσιο.
Ανάμεσα στις «επιτυχίες» που πανηγύρισε είναι η εξασφάλιση της πέμπτης δόσης του δανείου και η απόφαση για νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας (που εκτίμησε ότι θα οδηγήσει και σε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ), η επιτάχυνση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε., αλλά και η πρόταση για «αυστηρά εθελοντική» -όπως προέταξε- συμμετοχή ιδιωτών, παρότι στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται απλά λόγος για υλοποίηση της απαιτούμενης πρόσθετης χρηματοδότησης «μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές», με τις αποφάσεις να λαμβάνονται στις αρχές Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δάνειο-μαμούθ», χωρίς όμως να προσδιορίσει το ύψος του (αφού εξαρτάται από τη συμμετοχή ιδιωτών και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας), πέραν του ότι θα είναι «σχεδόν ίδιο» με το προηγούμενο, 110 δισ., και παρέπεμψε για τους όρους στο Μεσοπρόθεσμο. Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών, υποστήριξε πως έχει τη «λαϊκή εντολή» να μη χρεοκοπήσει η χώρα, ενώ αναφέρθηκε ξανά στα δημοψηφίσματα ως «δυνατότητα να κάνουμε απαραίτητες αλλαγές».