Δύο τροϊκανοί θα ελέγχουν τα πάντα για την εκποίηση εθνικής περιουσίας

Στην προκλητική εκχώρηση του ελέγχου πώλησης της κρατικής περιουσίας, ακινήτων και δημοσίων επιχειρήσεων σε ξένους προχωρά και επίσημα η κυβέρνηση. Παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι ξένοι-δανειστές μας δε θα έχουν κανέναν ουσιαστικό ρόλο στο τι, πώς, πότε και πόσο θα πουλήσουμε, ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει την τοποθέτηση δύο ξένων τοποτηρητών στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι οποίοι με το πρόσχημα της δήθεν «παροχής τεχνογνωσίας» θα λύνουν και θα δένουν. Πρόκειται για κατοχικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, ο νέος εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει ρύθμιση για τον νέο φορέα-ταμείο που θα συσταθεί για την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», από την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το ταμείο θα επιβλέπουν δύο «παρατηρητές» από την πλευρά των δανειστών, ένας από τα κράτη της Ευρωζώνης και ένας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γεγονός ακυρώνει ουσιαστικά τη διαβεβαίωση για έλεγχο της πώλησης των «ασημικών» της χώρας από το κυβερνητικό επιτελείο.

Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, θα είναι ανώνυμη εταιρία που θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Ο ρόλος της στο μέλλον της ελληνικής δημόσιας περιουσίας είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικός, καθώς είναι αυτή που θα αναλάβει να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει το διευρυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα.

Μπορεί οι ξένοι τεχνοκράτες να μη μετέχουν τυπικά στη διοίκηση του οργανισμού, καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, από την άλλη όμως πέρασε η σκληρή γραμμή της τρόικας για σύνδεση των ιδιωτικοποιήσεων με την εκταμίευση των δόσεων και πλήρη έλεγχο της διαδικασίας εκ των έσω. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ατύπως οι δύο τοποτηρητές των δανειστών θα λύνουν και θα δένουν, εγκρίνοντας και απορρίπτοντας αποφάσεις. Παράλληλα, αν οι αποκρατικοποιήσεις δεν υλοποιούνται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν θα εκταμιεύονται οι δόσεις από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του φορέα, που θα οριστεί έπειτα από απόφαση της επιτροπής των ΔΕΚΟ στη Βουλή, θα μετέχουν αποκλειστικά τεχνοκράτες με εμπειρία στις μετοχοποιήσεις και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα αναθέτει στο ταμείο κάποιο έργο, οι αποφάσεις θα θεωρούνται οριστικές και θα προχωρούν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς χειρισμούς.

Αναλυτικά, στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι να εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος, 10 δισ. ευρώ το 2012 και άλλα 10 δισ. το 2013. Η ρύθμιση για το νέο ταμείο περιλαμβάνεται στην πρώτη παράγραφο του εφαρμοστικού νόμου. Το κείμενό του αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, ενώ πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα