Εμεινε όρθιος στις πιέσεις Μέρκελ γα Μεσοπρόθεσμο

Γερμανική «φάλαγγα» επιχείρησε να κάνει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, συνεπικουρούμενη από τον Μανουέλ Μπαρόζο, τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Πάνω από τρεις ώρες ο κ. Σαμαράς υπερασπιζόταν τις θέσεις του, στάθηκε όρθιος, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της εθνικής αξιοπρέπειας και της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Οι εταίροι της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ξεπέρασαν κάθε όριο πιέσεων και fair play, νομίζοντας ότι έχουν απέναντί τους τον πρόθυμο Γιώργο Παπανδρέου. Εστησαν μια παράσταση, μοιράζοντας ρόλους μεταξύ τους και κάνοντας άλλος τον «κακό» και άλλος τον «καλό», όπως στις… ανακρίσεις που βλέπουμε στον κινηματογράφο.

Το μόνο που δεν έκαναν ήταν να πάρουν το χέρι του κ. Σαμαρά και να τον βάλουν να υπογράψει με το ζόρι το Μεσοπρόθεσμο, για να στηρίξει την πολιτική του κ. Παπανδρέου. Δεν λειτούργησαν ως ιδεολογικοί σύμμαχοι και δεν επέδειξαν καμία κοινοτική αλληλεγγύη. Λειτούργησαν ως εκπρόσωποι των δάνειων δυνάμεων και όχι ως Ευρωπαίοι ηγέτες που ξέρουν τις βασικές αρχές ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κερασάκι όλων ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε μια προκλητικότατη δήλωση είπε ότι ο κ. Σαμαράς «πρέπει να είναι χαρούμενος που δεν ήμουν παρών στη Σύνοδο του ΕΛΚ».

Οι… δάνειες δυνάμεις, όμως, λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο αρχηγός της Ν.Δ., ο οποίος στην τοποθέτησή του εξήγησε σημείο σημείο τις θέσεις του και με επιχειρήματα επεσήμανε γιατί το μείγμα πολιτικής (της σοσιαλιστικής κυβέρνησης) που εφαρμόζεται έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει ποτέ συναίνεση σε κάτι που είναι λάθος. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, μετά τη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς: «Τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το λάθος. Βεβαίως, κάποια άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου θα τα ψηφίσουμε, γιατί συμφωνούμε. Επέμεινα ότι η ευθύνη δεν είναι να αποδεχόμαστε το λάθος, αλλά να το επανορθώσουμε. Κι αυτή είναι η υπέρτατη πολιτική ευθύνη και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Ευρώπη. Γιατί δεν κρίνεται μόνο η τύχη της Ελλάδας. Ακούστηκαν διάφορες προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψή μου ως το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο (σ.σ.: Ιρλανδοί, Ούγγροι, Πορτογάλοι). Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους θέσεις. Ομως, κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός».

Την ορθότητα των θέσεων της Ν.Δ. επικρότησε εμμέσως προχθές και ο ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή του, στην οποία τονίζεται ότι η μονομέρεια πολιτικών λιτότητας, όπως του Μνημονίου, καταργεί το κοινωνικό κράτος και απομακρύνει την ανάπτυξη.

Νίκος Ελευθερόγλου


Η Ν.Δ. ακουμπά την αυτοδυναμία με διαφορά 3,1% από το ΠΑΣΟΚ

Μια ανάσα από την αυτοδυναμία φέρνει τη Νέα Δημοκρατία μια ακόμη δημοσκόπηση, που της δίνει διαφορά από 3,1% (στην ανάλυση ψήφου) έως 2,1% (πρόθεση ψήφου αν είχαμε εκλογές την Κυριακή) και εκτίμηση εδρών σε πεντακομματική Βουλή 149 για τη Ν.Δ. και μόλις 90 στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 65 βουλευτές της σημερινής κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος θα βάλουν το ταμπελάκι τού τέως στην «cart visit» τους. Ισως αυτό δίνει εξήγηση γιατί ως… στρατιωτάκια συντάχθηκαν πίσω από τους αρχηγούς τους (Παπανδρέου – Βενιζέλος), μια και πάνω από όλα βάζουν το πολιτικό τους σαρκίο και όχι τον τόπο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, που έχει δύο εκδοχές πριν και μετά τον ανασχηματισμό, η Ν.Δ. διατηρεί ασφαλές προβάδισμα και στις δύο εκδοχές, παρά το ότι η ψαλίδα της διαφοράς μίκρυνε πρόσκαιρα με τη νέα κυβέρνηση, όπως ήταν φυσιολογικό. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι η ψαλίδα θα συνεχίσει αν ανοίγει υπέρ της Ν.Δ. και η ψήφιση του σκληρότερου μέχρι τώρα πακέτου θα κλειδώσει όχι πια μόνο τη διαφορά ασφαλείας αλλά και την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με την MRB η εκτίμηση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 33,2%, στο ΠΑΣΟΚ 30,1%, στο ΚΚΕ 9,3%, στον ΛΑΟΣ 6,3%, στον ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, στους Οικολόγους-Πράσινους 3,6%, ενώ εκτός Βουλής είναι τόσο η Δημοκρατική Αριστερά 2,7% όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία 2,7% και το Αρμα Πολιτών με 1,5%.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μέτρησης η Νέα Δημοκρατία υπερέχει του ΠΑΣΟΚ στην ικανότητα διακυβέρνησης με 19% έναντι 16,2%, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς υπερέχει και στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός με 21,3% έναντι 20,4% του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Το 59,3% των πολιτών δηλώνει επίσης ότι δεν έχει καθόλου καλή εικόνα για την κυβέρνηση.

Στην εκτίμηση των εδρών το σενάριο σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής είναι Ν.Δ. 149, ΠΑΣΟΚ 90, ΚΚΕ 28, ΛΑΟΣ 19, ΣΥΡΙΖΑ 14.

Στην περίπτωση που στη Βουλή θα μπουν έξι κόμματα τότε με τα ποσοστά της δημοσκόπησης έχουμε: Ν.Δ. 145, ΠΑΣΟΚ 87, ΚΚΕ 27, ΛΑΟΣ 18, ΣΥΡΙΖΑ 13, Οικολόγοι 10 έδρες.

Στη μέτρηση που είχε κάνει η MRB τον Μάιο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ήταν στα ίδια (21,5%), ενώ στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έδειχνε να προηγείται έστω και οριακά ο Γιώργος Παπανδρέου (0,2%).

Να σημειώσουμε ότι η δημοσκόπηση της MRB είναι η τέταρτη κατά σειράν που γίνεται μετά τον ανασχηματισμό και καταγράφει και αυτή με τη σειρά της την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα