Η τρόικα απέρριψε τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης

Εμπλοκή παρουσιάστηκε με την τρόικα στις διαπραγματεύσεις για τα φορολογικά μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που συναντήθηκε χθες με στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξέφρασε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί προ μηνός, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογουμένους και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, δεν συμπεριλήφθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Απαίτησε, μάλιστα, ή να περιληφθούν στον εφαρμοστικό νόμο ή να βρεθούν άλλα, ισοδύναμης αποδοτικότητας, αξιόπιστα μέτρα.

Το οικονομικό επιτελείο -και ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος- βρίσκεται κυριολεκτικά «με την πλάτη στον τοίχο», αφού το τεχνικό κλιμάκιο εξέφρασε δυσπιστία ως προς την αποδοτικότητα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. «Από τα 6,4 δισ. ευρώ που επιθυμείτε να εισπράξετε, τα 3,8 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα εισπραχθούν» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους της τρόικας. Ιδιαίτερα ενοχλημένο εμφανίζεται το κλιμάκιο της τρόικας για τη «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, που μέσα σε πέντε μήνες έχει φτάσει τα 3 δισ. ευρώ. «Τα μέτρα που θέλετε να λάβετε δεν αρκούν για να καλύψουν την υστέρηση στα έσοδα και την υπέρβαση στις δαπάνες» φέρεται να είπε η τρόικα στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.

Σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει τον εφαρμοστικό νόμο με τις όποιες εναλλακτικές προτάσεις στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας. Ακολούθως θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας (Πολ Τόμσεν – ΔΝΤ, Κλάους Μαζούχ – ΕΚΤ, Ματίας Μορς – Ε.Ε.), σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί τις εναλλακτικές προτάσεις για τα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ετοιμάσει οι επιτελείς του. Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα επιθυμεί:

1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 8.000 ή 6.000 ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που συζητήθηκε επί εποχής Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο, γιατί προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις. Στόχος ήταν να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ το 2011 και άλλα 2,4 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Αντ’ αυτού, η ελληνική πλευρά προτίμησε την επιβολή έκτακτης εισφοράς – κεφαλικού φόρου σε μισθωτούς και ειδικό τέλος σε επιτηδευματίες, μέτρα που η τρόικα αμφισβητεί ότι θα αποδώσουν ισοδύναμο αποτέλεσμα. Μάλιστα, χθεσινές πληροφορίες άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί έκτακτη εισφορά 1% σε εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ, 2% από 30.000 έως 60.000 ευρώ και 3% από 60.000 ευρώ και άνω, έτσι ώστε να μην πιεστούν κι άλλο οι χαμηλόμισθοι. Στους ελεύθερους επαγγελματίες θα επιβληθεί φόρος επιτηδεύματος 200-400 ευρώ που θα συμψηφίζεται με την έκτακτη εισφορά.

2. Εξίσωση του φόρου στο πετρελαίου θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Πρόκειται για μέτρο που έχει ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του 2011 και επρόκειτο να ισχύσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο, με προσδοκώμενο όφελος για το Δημόσιο Ταμείο 400-600 εκατ. Ευρώ. Ως ισοδύναμο μέτρο, το οικονομικό επιτελείο προτείνει την αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, που όμως επίσης η τρόικα αμφιβάλλει ότι θα αποφέρει το ίδιο οικονομικό όφελος.

Τα ανοιχτά μέτωπα

3. Η επιβολή ειδικού τέλους υπέρ ακινήτων, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, αρχικά αποφασίστηκε να μη γίνει πράξη. Ομως οι αντιδράσεις της τρόικας είναι πιθανό να το επαναφέρουν στο προσκήνιο.

4. Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα προϊόντα και στις υπηρεσίες εστίασης, αντί για 13% που ήταν έως τώρα.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Κλίμα αμφισβήτησης και απειλής στο στρατόπεδο των παπανδρεϊκών

«Ισορροπία τρόμου» επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και λίγες ώρες μόνο μετά την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, την οποία οι «παπανδρεϊκοί» χαρακτήριζαν… αρχηγική, φοβούμενοι ότι χάνουν το πάνω χέρι. Στον αντίποδα, «βενιζελικοί» βουλευτές, «μεθυσμένοι» από μία «νίκη» που δεν έχει έρθει, εκτιμούν ότι «ο Βενιζέλος έχει πάρει το κόμμα ολόκληρο», προσπαθώντας να διασφαλίσουν πόστα για τον εαυτό τους στην επόμενη μέρα.

Μετά την «ηχηρή» παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, το περιβάλλον του πρωθυπουργού δείχνει να αισθάνεται την… ανάσα του όλο και κοντύτερα, με πολλά στελέχη να μιλούν για «βαριά σκιά» πάνω από τον πρωθυπουργό. Στην εκτίμηση αυτή συνέβαλαν και τα δημοσκοπικά αποτελέσματα της ALCO, που μέσα στην «κατάρρευση» του ΠΑΣΟΚ τα ελάχιστα «ενθαρρυντικά στοιχεία» προέκυπταν μόνο από την αποδοχή του Ευ. Βενιζέλου. Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν πλέον στο ΠΑΣΟΚ για αντιδράσεις βουλευτών που πρόσκεινται στο «παπανδρεϊκό μπλοκ», τώρα που εκτιμάται ότι «διασφαλίστηκε» η συναίνεση των «βενιζελικών», οι οποίοι όμως προβάλλουν ως… απειλή.

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές που πρόσκεινται (από το 2007 ακόμα ή και αργότερα) στη σφαίρα επιρροής του υπουργού Οικονομικών δεν προτίθενται να χάσουν δεύτερη ευκαιρία. Γνωστός για τη φροντίδα στο προσωπικό του μέλλον, ο κ. Βενιζέλος φοβούνται ότι θα τους αφήσει εκτός και τρέχουν να διασφαλίσουν όποια οφίτσια μπορούν έως ότου το κόμμα περάσει και τυπικά στο «νούμερο 2», όπως εκτιμούν. Γνωρίζουν πάντως ότι θα πρέπει πρώτα να περάσει από την «ηλεκτρική καρέκλα» της πλατείας Συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον έχει ακόμα και για τους εξωτερικούς παρατηρητές το διαφορετικό ύφος που επέλεξε να υιοθετήσει απέναντι στην αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση προχθές ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προκαλώντας ερωτήματα για το αν πρόκειται για επιλογή ρόλων μεταξύ εκείνου και του πρωθυπουργού ή για μία διαφορετική, προσωπική του στρατηγική…


Και ο ΟΗΕ εναντίον της λιτότητας στην Ελλάδα

«Είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι οικονομικές τους πολιτικές στη διατροφή, την υγεία και την εκπαίδευση, για να μην αποθαρρύνουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια κοινωνική κατάσταση.

Στην έκθεση του τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Οργανισμού, η οποία έγινε γνωστή την Τρίτη, υποστηρίζεται πως η τακτική λιτότητας για την αντιμετώπιση των εθνικών οικονομικών χρεών χωρών όπως η Ελλάδα και η Ισπανία «όχι μόνο απειλεί την απασχόληση στον δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες, αλλά κάνει την οικονομική ανάκαμψη πιο εύθραυστη και αβέβαιη».

Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ δεν περιορίζουν τις συμβουλές τους στις προηγμένες οικονομίες, αλλά απευθύνονται και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υποστηρίζουν ότι «η φύση και οι βασικοί στόχοι των όρων» των διεθνών οργανισμών για τη βοήθεια χωρών με οικονομικές δυσκολίες πρέπει να γίνουν θέμα αναθεώρησης και εκφράζουν τη θεωρία πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδρούν με σύνεση στις πιέσεις υπέρ της δημοσιονομικής σταθεροποίησης».

Α. Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα