Πόσο εφικτό είναι για ένα κράτος που στερείται δημοκρατικού παρελθόντος να πραγματοποιήσει το πέρασμα από την τυραννία στη δημοκρατία υπό την ηγεσία μιας γυναίκας;
Για μια γυναίκα που υπόσχεται έμπρακτα πως γράφει ιστορία τη στιγμή που ήδη μετρά αρκετές πρωτιές στην αιγυπτιακή γη το εν λόγω μεγαλόπνοο εγχείρημα δεν φαντάζει τόσο ανέφικτο.
Η Μποθάινα Κάμελ είναι η πρώτη γυναίκα στην αιγυπτιακή ιστορία που διεκδικεί την προεδρία της χώρας της. Οπως είναι και η πρώτη υποψήφια αιγυπτιακών εκλογών που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στο twitter. Η παρουσία της 49χρονης δημοσιογράφου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τυχαία. Γνωρίζει καλά ότι εκεί βρίσκονται οι ρίζες της «αραβική άνοιξης» και κατ’ επέκταση το μέλλον της. Αλλωστε εκείνη είχε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των νεανικών κινητοποιήσεων και της γενιάς του facebook.
Στο διαδικτυακό προφίλ της αναγράφεται «γυναίκα, δημοσιογράφος, μητέρα και υποψήφια προεδρικών εκλογών». Η Μποθάινα Κάμελ δηλώνει ωστόσο ότι “αν και γυναίκα, δεν εστιάζει μονάχα στα δικαιώματα των γυναικών αλλά σε εκείνα των Αιγυπτίων». Αυτοαποκαλείται κοινωνική δημοκράτης και κατεβαίνει στις εκλογές ως «ανεξάρτητη».
Αν και μουσουλμάνα, είναι πολέμιος των αιρετικών θέσεων και υπέρμαχος της ίσης μεταχείρισης των τόπων λατρείας κοπτών και μουσουλμάνων. Φορά άλλωστε στον λαιμό το ισλαμικό μισοφέγγαρο μαζί με έναν χριστιανικό σταυρό.
Η Μποθάινα Κάμελ δε περίμενε την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ για να εκφράσει τις πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές της ιδέες. Η επαγγελματική της καριέρα είχε σημαδευτεί πολλάκις από επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις με τις αιγυπτιακές Αρχές.
Συμμετείχε σε όλες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων πριν από την ιστορική 25η Ιανουαρίου 2011. Στο παρελθόν συντόνιζε δε για έξι χρόνια δημόσιες συζητήσεις στη ραδιοφωνική της εκπομπή «Nightime Confessions» γύρω από αμφιλεγόμενα κοινωνικά θέματα όπως οι προγαμιαίες σχέσεις και η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών. Μέχρι που διατάχτηκε η διακοπή του προγράμματος με πρόφαση τη θρησκεία.
Στη συνέχεια εργάστηκε ως παρουσιάστρια στην αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, ενώ παράλληλα υπήρξε τηλεοπτική οικοδέσποινα της εκπομπής «Please understand me» στο δορυφορικό σαουδαραβικό κανάλι Orbit.
To 2005 αναγκάστηκε ωστόσο να εγκαταλείψει τη θέση της στην κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, αφού εναντιώθηκε στην εκφώνηση ειδήσεων που θεωρούσε αναληθείς, καθώς και στη συμμετοχή της στην προπαγάνδα των τότε προεδρικών εκλογών.
Οσο για την εκπομπή «Please understand me», διεκόπη ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της αιγυπτιακής εξέγερσης, αμέσως μόλις οι Σαουδάραβες ιδιοκτήτες συνειδητοποίησαν την ταύτιση ιδεών της τηλεπαρουσιάστριάς τους με την αιγυπτιακή επανάσταση.
Η Μποθάινα Κάμελ έχει επιπλέον υπάρξει συνιδρύτρια του γκρουπ «We Are Watching You», που είχε ως ρόλο την παρατήρηση και τον έλεγχο των βουλευτικών εκλογών, και ιδρύτρια της οργάνωσης «Αιγύπτιοι εναντίον της Διαφθοράς».
Πλέον φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει όλες τις περιθωριοποιημένες μειονότητες δίχως δικαιώματα στην αιγυπτιακή γη.
Στο επίκεντρο της πολιτικής της καμπάνιας βρίσκεται η πάταξη της διαφθοράς, η καταπολέμηση της φτώχειας και η ενθάρρυνση των νέων να μπουν στο κοινοβούλιο. Εχει ήδη προτείνει τη μείωση του ορίου ηλικίας από 30 σε 22.
Η δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και πλέον πολιτικός δεν στερείται αυτοπεποίθησης. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει άλλος υποψήφιος που θα πετύχει έναν τόσο ισχυρό δεσμό με τους Αιγυπτίους όπως εγώ» δηλώνει με περίσσια σιγουριά.
Δεν δείχνουν ωστόσο να συμμερίζονται όλοι την ίδια αισιόδοξη άποψη. «Οι γυναίκες αποκλείονται από υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας, επιτροπές και δραστηριότητες. Πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας ώστε να υπάρχει ισότητα για όλους τους Αιγυπτίους, ανεξαρτήτως φύλου, τάξης και θρησκείας» υποστηρίζει η ακτιβίστρια – φεμινίστρια Νάβα Ελ Σασουάι που αρνείται να ψηφίσει στις προσεχείς προεδρικές εκλογές αν πρώτα δεν αλλάξει η νομοθεσία των πολιτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με τη Ναν Σλόαν, διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών και Δημοκρατίας, «η Κάμελ δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας γιατί συνήθως στις χώρες που δεν υπάρχει ιστορικό γυναικείας συμμετοχής στα κοινά, όσες κατόρθωσαν να αποκτήσουν καίριους ρόλους ήταν μέσω οικογενειακών συνδέσμων. Ολα όμως είναι πιθανά κατά τη διάρκεια μιας τόσο ευμετάβλητης περιόδου».
Η Μποθάινα Κάμελ διαθέτει ωστόσο μια αποστομωτική απάντηση ακόμα και όσον αφορά την ήττα της: «Ακόμα κι αν δεν νικήσω, θα έχουν εισακουστεί τα αιτήματά μου». Ηδη η φωνή της έχει εισχωρήσει σε όλα τα σπίτια της Αιγύπτου, έχει ταξιδέψει εκτός των αιγυπτιακών συνόρων, έχει χρωματίσει την «αραβική άνοιξη», έχει προβληματίσει τους πολιτικούς αναλυτές και έχει φοβίσει τους άρρενες πολιτικούς της αντιπάλους…
Δήμητρα Αθανασοπούλου