Τριμπουσόν, καπνός, άρτος και θεάματα στα μουσεία

Αρτος και θέαμα στον Βαρνάβα

Ενα μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στο ψωμί, το αγαπημένο συνοδευτικό του φαγητού. Αυτή ήταν η ιδέα που είχε πριν από τρία χρόνια η πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρίας Βαρνάβα Μηλέα Παππά και αποφάσισε να την πραγματοποιήσει στηριζόμενη στο μεράκι των συμπατριωτών της.

Εκεί, στο όμορφο χωριό της Βορειοανατολικής Αττικής, σε ένα παραδοσιακό σπίτι, στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τμήμα του οποίου αποτελεί και το Μουσείο Αρτου. Μάλιστα ο χώρος όπου φιλοξενούνται και παρουσιάζονται στο κοινό τα είδη ψωμιών υπήρξε κάποτε ο στάβλος της οικογένειας που διέμενε εκεί. Η αναπαλαίωση όμως στην οποία προχώρησαν τα μέλη της κοινότητας «μετέτρεψε» τον χώρο σε μια αίθουσα ικανή να φιλοξενήσει τα περίπου 500 είδη ψωμιών, προερχόμενα από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Ετσι κεντητά ψωμιά (διατηρημένα εξαιτίας μεγάλων ποσοτήτων αλατιού) από την Κόρινθο, την Κύπρο, τη Λάρισα, την Αρτα, τη Ρόδο, την Κωνσταντινούπολη, τον Βόλο, την Κρήτη, αλλά και από μέρη του εξωτερικού όπως η Αμερική, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και το Μεξικό περιλαμβάνονται στη… χορταστική αυτή συλλογή με παλαιότερο όλων ένα τσουρέκι, που φτιάχτηκε το 1971 και έχει προέλευση τη Λάρισα. Στον ίδιο χώρο ακόμη μπορείτε να απολαύσετε και τα εκθέματα του Διαδραστικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου, τα οποία δεν είναι άλλα από οικιακά σκεύη, τοπικές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, φωτιστικά, αίθουσα αργαλειού και τρύγου.

Info: Ανδρούτσου 7, Βαρνάβας Αττικής. Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να κανονίσετε μια ξενάγηση στους χώρους του μουσείου, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του www.mouseio-psomiou.com/ilmb

Παλαιοντολογικοί θησαυροί στο Πικέρμι

Γνωστό και ως η «Ακρόπολη της παλαιοντολογίας» το Πικέρμι υπήρξε πριν από εκατομμύρια χρόνια η μόνιμη κατοικία γιγάντιων θηρίων, ρινοκέρων αλλά και πολλών ακόμη προϊστορικών θηλαστικών. Οι ανασκαφές άλλωστε που από το 1838 πραγματοποιούνται στην περιοχή απέδειξαν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η περιοχή βρίθει παλαιοντολογικών θησαυρών.

Αυτά τα μοναδικά ευρήματα παρουσιάζονται εδώ και λίγους μήνες στο ισόγειο της Κοινότητας Πικερμίου, στη μόνιμη παλαιοντολογική έκθεση που εγκαινίασε ο τότε πρόεδρος της κοινότητας Πικερμίου και σύζυγος της γνωστής παρουσιάστριας Χριστίνας Λαμπίρη, Θανάσης Αδαμόπουλος. Τα εντυπωσιακά αλά Τζουράσικ Παρκ ευρήματα περιλαμβάνουν πρωτότυπο υλικό -δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί ποτέ- με απολιθώματα σπονδυλόζωων της πικερμικής πανίδας αλλά και απολιθώματα οργανισμών που έζησαν στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία 500.000.000 χρόνια. Ακόμη παρουσιάζονται πετρώματα και ορυκτά της Αττικής, δίνοντας στον επισκέπτη στοιχεία για το ευρύτερο γεωλογικό πλαίσιο της περιοχής.

Τέλος, γίνεται εκτενής παρουσίαση θεμάτων που αφορούν τη βιοποικιλότητα, την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος της περιοχής.

Info: Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Πικερμίου. Οι επισκέψεις στο μουσείο γίνονται κατόπιν συνεννόησης.

Απολιθωμένο δάσος Λέσβου                                                                                                                                       

Παρόμοια απολιθωμένα ευρήματα μπορεί να καυχηθεί ότι διαθέτει και το ξακουστό απολιθωμένο δάσος Λέσβου. Η προστατευόμενη περιοχή έχει έκταση 150.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει εκατοντάδες κορμούς κωνοφόρων και καρποφόρων δέντρων, τα οποία απολιθώθηκαν από ηφαιστειακά υλικά πριν από 20.000.000 χρόνια! Ο χώρος φυσικά διαθέτει και τη μουσειακή του ενότητα στην οποία μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη των φυτών στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ως την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών και τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους, καθώς και να μυηθεί στα μυστικά της χλωρίδας που καρποφορούν στην περιοχή.

Info: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, από 01-07 έως και 30-09 λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη 09.00-18.00, την Παρασκευή 08.00-18.00 και το Σαββατοκύριακο 09.00-18.00. Το πάρκο του απολιθωμένου δάσους την καλοκαιρινή περίοδο έχει καθημερινά ανοιχτές τις πύλες του από Δευτέρα έως Κυριακή 08.30-16.30.

Συλλογή από τιρμπουσόν στη Θεσσαλονίκη

Αλλοι συλλέγουν γραμματόσημα, άλλοι πεταλούδες και άλλοι ανοιχτήρια! Στην τελευταία περίπτωση ανήκει ο κ. Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο περήφανος ιδιοκτήτης μιας πλούσιας συλλογής από ανοιχτήρια τα οποία εκθέτει στο Μουσείο Οίνου.

Σχεδόν 2.700 ανοιχτήρια φιαλών κρασιού, που προέρχονται από διάφορες χώρες του πλανήτη και αποτελούν ορόσημα τεχνολογικής εξέλιξης και υψηλής αισθητικής, κοσμούν τη συλλογή, μια από τις πιο σπάνιες στον κόσμο και μοναδική στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι στην κατοχή του έχει ανοιχτήρια τα οποία χρονολογούνται ακόμη και από τον 18ο αιώνα!

Τα εκθέματα είναι χωρισμένα στις προθήκες με ευδιάκριτο τρόπο για να μπορεί να καταλαβαίνει ο επισκέπτης τι ακριβώς βλέπει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η ενότητα η οποία περιλαμβάνει τα αγαπημένα ανοιχτήρια του συλλέκτη, που ξεχωρίζουν για τη σπανιότητά τους. Επιπλέον οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να θαυμάσουν στους χώρους του μουσείου εργαλεία και σκεύη, τα οποία μαζί με κείμενα και εικόνες «ζωντανεύουν» τις διαδικασίες με τις οποίες ο άνθρωπος καλλιεργεί το αμπέλι.

Info: Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου βρίσκεται στην Επανομή, 25 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 15 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο Μακεδονία. Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00-15.00, Σάββατο: κλειστά και Κυριακή: 11.00-17.00. Ο χώρος παραμένει κλειστός από 1 έως και 15 Αυγούστου.

Το δικό μας Μαντάμ Τισό στην Ελευθερούπολη                                                                                            

Η Καβάλα μπορεί άνετα να «καυχηθεί» ότι διαθέτει το δικό της Μαντάμ Τισό. Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων που βρίσκεται λίγο έξω από την Καβάλα είναι ένα από τα πολλά παρόμοια μουσεία τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, με τη μοναδική διαφορά ότι στα εκθέματά του βρίσκονται πολλοί εγχώριοι και μη celebrities!

Ο ενδιαφέρων πολιτιστικός χώρος, που φέτος συμπληρώνει τον ένα του χρόνο, ιδρύθηκε από τον Θόδωρο Κοκκινίδη στα Κηπιά Ελευθερουπολης και φιλοξενεί όλες τις μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου στερεώματος. Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα, Ελβις Πρίσλεϊ, Πριγκίπισσα Νταϊάνα αλλά και Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Μαρία Κάλλας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Βουτσάς.

Φυσικά οι προσωπικότητες της πολιτικής, βλέπε Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Μελίνα Μερκούρη, δεν λείπουν και γι’ αυτό ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του μουσείου κ. Κοκκινίδης τούς αφιέρωσε μια ολόκληρη αίθουσα. Εμπνευση για τη δημιουργία του χώρου αυτού στάθηκε φυσικά η ξακουστή αλυσίδα μουσείων Μαντάμ Τισό, από όπου ο ζωγράφος και καλλιτέχνης έμαθε και τις τεχνικές δημιουργίας κέρινων γλυπτών, θητεύοντας δίπλα στους ειδικούς του περίφημου μουσείου.

Η έκθεση των κέρινων ομοιωμάτων συμπληρώνεται από παρουσίαση φωτογραφικού υλικού για τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας ενός κέρινου ομοιώματος.

Info: Στα Κηπιά Ελευθερούπολης. Ανοιχτό καθημερινά. Για τους μήνες Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο το ωράριο λειτουργίας είναι 10.00-20.00 και από Οκτώβριο έως Μάιο 10.00-18.00.

Εκθέματα και όχι… φούμαρα στην Καβάλα

Μια πόλη η οποία κάποτε φιλοξενούσε σχεδόν 168 καπναποθήκες είναι η ιδανική για να γίνει η έδρα του Μουσείου Καπνού. Φυσικά ο λόγος για την όμορφη Καβάλα, το άλλοτε μεγάλο καπνοπαραγωγικό κέντρο της Μακεδονίας, που πλέον ζει τις «χρυσές» στιγμές της εποχής εκείνης μέσα από τα εκθέματα του ενδιαφέροντος μουσείου. Ο χώρος που φιλοξενεί τα μοναδικά αυτά αντικείμενα είναι το ισόγειο του κτιρίου του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ). Εκεί μπορεί να θαυμάσει κανείς από κοντά -αλλά και να δοκιμάσει κιόλας, αφού το μουσείο προσφέρει και τη βιωματική εμπειρία- συμπιεστήρια, ζυγαριές, ακόμη και τα πρώτα μηχανήματα, ενώ στη διάθεση του κοινού υπάρχουν και διαφορετικά είδη καπνού. Στο μουσείο όμως μη νομίζετε ότι θα δείτε μόνο αντικείμενα που σχετίζονται με τη συλλογή, την επεξεργασία και την παραγωγή του καπνού. Εδώ θα βρείτε ακόμη και ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων σχετικά με τον καπνό της Βόρειας Ελλάδας, μοναδικά ντοκουμέντα μιας εποχής η οποία έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Info: Κ. Παλαιολόγου 4, Καβάλα. Mέρες – Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 09.00-14.00. Είσοδος ελεύθερη.

Μεταλλευτικό πάρκο στη Φωκίδα

Επιβιβάζεσαι σε ένα βαγονέτο και κατεβαίνεις στην καρδιά της γης. Ακολουθείς με λίγα λόγια τα χνάρια των μεταλλωρύχων και «περιφέρεσαι» στις υπόγειες στοές με τα κοιτάσματα του βωξίτη. Αυτή τη δυνατότητα σου προσφέρει το περίφημο μεταλλευτικό πάρκο της Φωκίδας, που βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Αμφισσας. Το συναρπαστικό tour πάνω στο χαρακτηριστικό μεταφορικό μέσο των μεταλλωρύχων, το βαγονέτο δηλαδή, ξεκινάει από το παλιό ορυχείο τη Στοά 850, συνεχίζει με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και την Υπαίθρια Εκθεση Μηχανημάτων και ολοκληρώνεται στη Νέα Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας, εκεί όπου ο βωξίτης μεταμορφώνεται σε αλουμίνιο.

Ποια είναι όμως η περίφημη στοά με τον αριθμό 850; Πρόκειται για το παλιό ορυχείο, το οποίο ωστόσο επί μία εικοσαετία παρέμεινε κλειστό. Η μετατροπή της σε επισκέψιμο μέρος διήρκεσε δύο χρόνια και τελικά η στοά, που απείχε 850 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό.

Info: Το Vagonetto είναι ανοιχτό καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες (εκτός της Κυριακής του Πάσχα και του Δεκαπενταύγουστου) 09.00 – 17.00.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα