«Αφήστε την Ελλάδα να πτωχεύσει»

Η επίθεση στην Ελλάδα αλλά και στο ευρώ συνεχίστηκε και χθες με ένταση τόσο από εφημερίδες του διεθνούς Τύπου όσο και από πολιτικούς. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να αφήσουν την Ελλάδα να πτωχεύσει και να την αναγκάσουν να βγει από το ευρώ ως συνέπεια της «απερίσκεπτης» συμπεριφοράς της. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», ο Βρετανός πολιτικός έγραψε ακόμη ότι το κοινό νόμισμα είναι υπεύθυνο για την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ προειδοποίησε τον κυβερνητικό συνασπισμό της Βρετανίας να μη συμμετάσχει με κανέναν τρόπο στο δεύτερο δάνειο που θα δοθεί στην Ελλάδα. «Για χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έλεγαν ότι θα ήταν παράλογο και αδιανόητο να φύγει μια χώρα από το ευρώ. Αλλά αυτή η δεύτερη επιλογή είναι σήμερα αναπόφευκτη, κι όσο πιο νωρίς συμβεί τόσο καλύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Ο κ. Τζόνσον κατηγόρησε ακόμη τα μέλη της ευρωζώνης ότι επέτρεπαν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα να συσσωρεύει χρέη τα οποία δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει. Αξίζει για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο κ. Τζονσον είναι εγγονός του τελευταίου υπουργού Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αλί Κεμάλ.

Την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ υποστήριξε και η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», σε κεντρικό της άρθρο. «Με την Ελλάδα να απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ θα έπρεπε να τραγουδάει με στόμφο τους στίχους “όλες οι καλές στιγμές έχουν περάσει” και ο Γιώργος Παπανδρέου, που περιμένει το ΔΝΤ να δώσει την πέμπτη δόση, θα έπρεπε να τραγουδάει τους στίχους “κουράστηκα να σε περιμένω”» γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της εφημερίδας για να απεικονίσει με χιουμοριστικό τρόπο την κατάσταση. Σύμφωνα με την άποψή του, όσο κι αν οι αρχιτέκτονες της νομισματικής ένωσης είχαν τις καλύτερες προθέσεις, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η καλύτερη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί μια ένωση μόνο με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και κάποιες λίγες ακόμη χώρες, διαφορετικά η συνέπειες θα είναι τρομακτικές.

Χθες κυκλοφόρησε και το ολοκληρωμένο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», στο πρωτοσέλιδο του οποίου γινόταν η κηδεία του ευρώ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το περιοδικό, η ΟΝΕ δεν λειτουργεί πια. «Αν αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, η κρίση θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα και σε άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες. Αν από την άλλη οι πολιτικοί συνεχίσουν τα χρηματοδοτικά πακέτα, η ΟΝΕ θα καταλήξει σε μια αναδιανεμητική ένωση» αναφέρει το άρθρο. Το περιοδικό θέτει ακόμη το ζήτημα της ελλιπούς δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων που παίρνουν οι «ηγέτες-σωτήρες» σε μυστικές συνόδους και διαβουλεύσεις και έχουν ως αποτέλεσμα να φουντώνουν οι αντιδράσεις των πολιτών. Διαβλέπει, τέλος, ότι τη λύση μπορεί τελικά να τη δώσουν «οι λαοί της Ευρώπης και οι εκπρόσωποί τους στην Αθήνα ή τη Λισσαβόνα, αν οι μεταρρυθμίσεις που τους ζητούν αποτύχουν λόγω της αντίστασης των διαδηλωτών».

Ενδιαφέρον, τέλος, είχε κι ένα άρθρο μεγάλης ομάδας εργοδοτών από τη Γερμανία και τη Γαλλία, στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», στο οποίο υποστηρίζουν ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι κρίση του ευρώ αλλά κρίση διακυβέρνησης.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα