Σε απότομη προσγείωση υποχρεώθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι εκβιάζουν και πάλι ανοιχτά για τη συνέχιση της δανειοδότητης της Ελλάδας. Μόλις δυο ημέρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και τις δηλώσεις του περί «δίκαιης λιτότητας» ο νέος υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε χθες να δεσμευτεί ότι όχι μόνο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αλλά και ο εφαρμοστικός νόμος του θα ψηφιστούν από τη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να καταβληθεί η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για την πιστοποίηση της πλήρους επαναφοράς του εκβιαστικού διλήμματος από τους δανειστές μας «εδώ και τώρα νέα σκληρά μέτρα ή αλλιώς μη καταβολή της δόσης και χρεοκοπία της χώρας».
Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) ότι «το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος».
Για να γίνουν κατανοητά το μέγεθος και η ένταση του εκβιασμού προς τους Ελληνες, πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση τον προηγούμενο προγραμματισμό, προϋπόθεση για την καταβολή της πέμπτης δόσης ήταν να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο έως το τέλος Ιουνίου με περιθώριο να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος του (δηλαδή οι λεπτομέρειες των νέων σκληρών μέτρων) έως τα μέσα Ιουλίου. Χθες έγινε γνωστό ότι όλα θα πρέπει να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα. Στο ίδιο εκβιαστικό ύφος ήταν και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «η έγκριση βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή» θα ανοίξει τον δρόμο «για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου».
Από τη χθεσινή συγχορδία πιέσεων προς τους Ελληνες να δεχτούν να πιουν το νέο πικρό ποτήρι της λιτότητας δεν έλειψαν οι Γερμανοί. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα την έγκριση των νέων μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ελληνική Βουλή καλείται «να αποσαφηνίσει το τοπίο», δηλαδή «αν θα εγκριθούν και πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα» σημείωσε χθες ο Κράιενμπαουμ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Και πρόσθεσε: «Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την Ελλάδα. Πρέπει να δείξει ότι είναι σε θέση να εγκρίνει και να υλοποιήσει σε εθνικό επίπεδο αυτά τα μέτρα». Διαβεβαιώσεις ότι «προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα ζητεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της χώρας.
Σπύρος Δημητρέλης
Στις 3 Ιουλίου το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα
Εκτακτο Eurogroup στις 3 Ιουλίου συγκάλεσε ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να αξιολογηθεί αν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβει την 5η δόση του δανείου, που αντιστοιχεί σε 12 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση πίεσης προς την ελληνική πλευρά, καθώς η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup έπεται της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 28 Ιουνίου· μιας ψηφοφορίας, την επιτυχή έκβαση της οποίας οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν θέσει ως προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η 5η δόση του δανείου. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να πραγματοποιηθεί Eurogroup στις 8 Ιουλίου.
Σήμερα, εξάλλου, φτάνει στην Αθήνα εκ νέου αντιπροσωπία – τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Τις ερχόμενες δύο ημέρες θα ελεγχθούν όλες εκείνες οι παράμετροι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για να επιβεβαιώσουν οι δανειστές μας ότι η ελληνική πλευρά και ο διεθνής παράγοντας εννοούν τα ίδια πράγματα σε σχέση με την εφαρμογή του. Σκοπός του τεχνικού κλιμακίου είναι να διαπιστώσει αν όλα όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, στις διαπραγματεύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και στον εφαρμοστικό νόμο του που θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο κ. Γιούνκερ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο, που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, δήλωσε ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί για την ανάγκη προσαρμογής, ώστε να είναι βιώσιμο το χρέος». Επεσήμανε όμως ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία επί του νέου Μνημονίου.
Βασίλης Αγγελόπουλος