Το πρόσφατο δραματικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Μη μ’ αφήσεις», που είναι βασισμένο στο βιβλίο του Ιάπωνα συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο, αναφερόταν σε ανθρώπους-κλώνους που «μεγάλωναν» μέσα τους όργανα προορισμένα για μεταμόσχευση. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί στη γη του ανατέλλοντος ηλίου με πρωταγωνιστές τους χοίρους, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Το τοπίο των παγκόσμιων μεταμοσχεύσεων αναδιαμορφώνεται και οι φιλοδοξίες αφορούν πλέον τη δημιουργία ζώων που θα έχουν όργανα τα οποία θα ανήκουν σε άλλα είδη από το δικό τους.
Σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες, υπάρχει τεχνική που μπορεί να επιτρέψει στους χοίρους να «μεγαλώσουν» μέσα τους ανθρώπινα όργανα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια σε μεταμοσχεύσεις. Η διαδικασία έχει ως εξής: Χρησιμοποιούνται τα βλαστοκύτταρα του ασθενούς -κάτι που μειώνει το ρίσκο απόρριψης των μοσχευμάτων-, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται παρακαταθήκη μοσχευμάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι η έλλειψη οργάνων αντικατοπτρίζεται σε μια μακριά λίστα αναμονής των ασθενών που χρειάζονται μοσχεύματα.
Σύμφωνα με τον Ιάπωνα καθηγητή Χιρομίτσου Νακαούτσι του τμήματος Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Τόκιο, ο οποίος ηγήθηκε της συγκεκριμένης έρευνας, «ο τελικός μας στόχος είναι να παράγουμε ανθρώπινα όργανα από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα. Η τεχνική, που ονομάζεται αλληλοσυμπλήρωση βλαστοκύστης, μας παρέχει ένα πρωτότυπο απόθεμα οργάνων. Το έχουμε ήδη εφαρμόσει με επιτυχία σε ποντικούς και αρουραίους. Είμαστε αρκετά σίγουροι για τη δημιουργία λειτουργικών ανθρώπινων οργάνων μέσω αυτής της μεθόδου».
Αλλωστε οι Ιάπωνες επιστήμονες έχουν ήδη κατορθώσει να δημιουργήσουν χοίρους ικανούς να παράγουν ανθρώπινο αίμα μετά τη μετάγγιση βλαστοκυττάρων αίματος από ανθρώπους σε έμβρυα χοίρων. Γιατί λοιπόν να μην επιτύχουν τη δημιουργία και άλλων ανθρώπινων οργάνων κατάλληλων προς μεταμόσχευση; Εχει περάσει, εξάλλου, πάνω από μισός αιώνα από την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση το 1954.
Δήμητρα Αθανασοπούλου