Πρόταση μομφής από τους «Αγανακτισμένους»

Πρόταση… μομφής εναντίον της κυβέρνησης ετοιμάζονται να καταθέσουν σήμερα οι «Αγανακτισμένοι», που θα περικυκλώσουν ξανά τη Βουλή με συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος και σε κεντρικούς δρόμους γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου. «Δίνουμε κι εμείς, στη δική μας κάλπη, ψήφο “Μη Εμπιστοσύνης”. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μπορούν να το λύσουν, όσους ανασχηματισμούς κι αν κάνουν, όσες καρέκλες κι αν αλλάξουν. Το Μεσοπρόθεσμο δεν θα περάσει» αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν φαίνεται να πείθουν τους «Αγανακτισμένους», που ήδη «προβάρουν» τα πρώτα συνθήματα κατά του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του επιτελείου του. Το μεγάλο ραντεβού των Ελλήνων «Indignados» έχει οριστεί για τις 7 το απόγευμα. Ωστόσο, ανάλογα και με τη συμμετοχή του κόσμου, είναι πολύ πιθανό οι κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί. Ραντεβού στο Σύνταγμα δίνουν το απόγευμα και οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, που διαδηλώνουν για «μια πολιτική με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι των δανειστών και των κερδοσκόπων». Θα προηγηθεί διαμαρτυρία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα.

Μεγάλη συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και στον Λευκό Πύργο, όπου πιθανότατα θα συμμετάσχουν και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στην Καλαμάτα οι διαδηλωτές θα στήσουν κάλπη στην πλατεία 23ης Μαρτίου από τις 20.00 ως τις 23.00 και θα καλούν τους περαστικούς να πουν το δικό τους ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην κυβέρνηση, σε μια συμβολική διαδικασία αντίστοιχη με εκείνη της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στη Βουλή.

Η σημερινή διαδήλωση των «Αγανακτισμένων» θεωρείται πρόβα τζενεράλε εν όψει της μεγάλης 48ωρης απεργίας στις 27 και 28 Ιουνίου, ημερομηνίες που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «περάσει» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στην πλατεία Συντάγματος έχει ήδη τοποθετηθεί ένα μεγάλο ημερολόγιο, που «μετράει» τις ημέρες που απομένουν ως τον επόμενο, διήμερο αποκλεισμό του Κοινοβουλίου, ενώ οι «Αγανακτισμένοι» της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων καλούν σε «μαζική κάθοδο» στην πρωτεύουσα την παραμονή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Μέχρι χθες το βράδυ το γκρουπ που δημιουργήθηκε στο facebook με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων» της Αθήνας αριθμούσε περισσότερα από 4.600 μέλη, ενώ στις συνελεύσεις της πλατείας Συντάγματος έχουν ήδη διατυπωθεί προτάσεις για νέες συγκεντρώσεις στις 23 Ιουνίου -ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.- και στις 25 του μήνα, ημέρα έναρξης των Special Olympics στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Εν αναμονή και της άφιξης (πιθανότατα αύριο) των «Αγανακτισμένων» της Σπάρτης που κατευθύνονται πεζή προς την πλατεία Συντάγματος, συζητούνται επίσης προτάσεις για τη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας και χαριστικού – ανταλλακτικού παζαριού ως το τέλος της εβδομάδας.

Γεράσιμος Κόντος


Κλοιός με φράχτες, κλούβες και αύρα γύρω από τη Βουλή

Αντιμέτωποι με τους σιδερένιους φράχτες της ΕΛ.ΑΣ., που ήδη έχει εκπονήσει σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες απόπειρα περικύκλωσης της Βουλής, θα βρεθούν σήμερα οι «Αγανακτισμένοι», που απευθύνουν κάλεσμα σε όποιον μπορεί να ενισχύσει τις γραμμές τους! Οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι δυνάμεις που αύριο θα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης θα πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουν την ομαλή μετάβαση των βουλευτών στο Κοινοβούλιο. Για να το πετύχουν αυτό, θα θέσουν και πάλι σε εφαρμογή το -μάλλον πετυχημένο- σχέδιο της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο οι αστυνομικοί θα δημιουργήσουν έναν κλοιό σχεδόν σε όλο το κέντρο, προκειμένου να εμποδίσουν την περικύκλωση που σκοπεύουν να κάνουν οι διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν έναν δικό τους κλοιό. Πέρα από το ιδιότυπο αυτό κυνηγητό (ή κρυφτό κατ’ άλλους), η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο των συγκρούσεων με ομάδες ατόμων που θα επιχειρήσουν να εισβάλουν στη Βουλή την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση και στη συνέχεια η ψηφοφορία για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το ραντεβού των «Αγανακτισμένων» έχει δοθεί για τις 7 το απόγευμα και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΕΛ.ΑΣ., όταν οι διαδηλωτές θα φτάσουν εκεί, θα βρεθούν μπροστά σε εκατοντάδες αστυνομικούς ενώ επιπλέον -για μια ακόμη φορά- σε επίκαιρη θέση θα βρίσκεται η αστυνομική αύρα, στον αέρα θα υπάρχουν τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και περιμετρικά της Βουλής θα υπάρχουν τα γνωστά πλέον κιγκλιδώματα ύψους τριών μέτρων, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ που θα αποκλείσουν τη πιθανότητα εισβολής.

Νίκος Δεμισιώτης


Οι «τριάντα» του Λεωνίδα θα φτάσουν την Τετάρτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής η… Ανοδος των Σπαρτιατών «Αγανακτισμένων», οι οποίοι αποφάσισαν να μεταβούν πεζή από την πρωτεύουσα της Λακωνίας στο Σύνταγμα! Στόχος των πεζοπόρων είναι να φτάσουν στην πλατεία και να σμίξουν με τους υπόλοιπους «Αγανακτισμένους την Τετάρτη.

Το ραντεβού για την εκκίνηση της μεγάλης πορείας είχε δοθεί στις 8 το βράδυ, στο άγαλμα του Λεωνίδα, μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο Σπάρτης, όπου έγιναν κάποιες ομιλίες σχετικά με την πρωτότυπη κινητοποίηση και τους στόχους της. Προκειμένου να αποχαιρετήσουν και να εμψυχώσουν τους 30 συμπολίτες τους που ξεκινούσαν για το Σύνταγμα, στη μίνι εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από 200 άτομα, τα οποία, όπως μάλιστα έγινε γνωστό, συνόδευσαν τους πεζοπόρους μέχρι τη γέφυρα του Ευρώτα, στην έξοδο της πόλης.

Στο βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο οι «Αγανακτισμένοι» της Σπάρτης αναφέρουν ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν με την ενέργειά τους είναι ότι «δεν θα περάσει το ξεπούλημα της Ελλάδας ούτε και το ξεπούλημα της Ευρώπης. Μεταφέρουμε μήνυμα αντίστασης. Καθώς γνωρίζουμε ότι η Ελευθερία κατακτάται, δεν χαρίζεται». Οι αποφασισμένοι πεζοπόροι καλούν παράλληλα «όσους βρεθούν στο διάβα μας ας έλθουν να μας χαιρετίσουν, και αν θέλουν και μπορούν, να μας ακολουθήσουν».

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα