Κατευθείαν στην Πλατεία (από την παραλία) οι «Αγανακτισμένοι»

Από την παραλία στην πλατεία βρέθηκαν χθες δεκάδες χιλιάδες πολίτες, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στο τέταρτο πανευρωπαϊκό ραντεβού των «Αγανακτισμένων». Για 26η ημέρα, το Σύνταγμα και οι πλατείες της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και των Τρικάλων πλημμύρισαν από ανθρώπους κάθε ηλικίας που έστειλαν στην κυβέρνηση το μήνυμα «ήρθε η ώρα να φύγετε από τη χώρα».

Από νωρίς το απόγευμα, πράσινα λέιζερ «χόρευαν» στους τοίχους του… άδειου Κοινοβουλίου. «Παραιτηθείτε! Προδότες!» φώναζαν ρυθμικά οι συγκεντρωμένοι στους 300 της Βουλής, οι οποίοι, ωστόσο, είχαν… εκκενώσει το κτίριο από τις τέσσερις το απόγευμα. Σαν… κυνηγημένοι φρόντισαν να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τη διαδικασία της τριήμερης συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός για τη νέα κυβέρνηση, και να γίνουν καπνός! Πάντως, η «θερμοκρασία» στο Σύνταγμα ανέβηκε κατακόρυφα, μετά τις επτάμισι, οπότε κάποιοι κατέφτασαν ηλιοκαμένοι από την παραλία, όπως τουλάχιστον μαρτυρούσαν τα αξεσουάρ θαλάσσης. «Κλείστε τις καντίνες κάθε παραλίας, αντί για μπάνιο φέτος, θα πάμε στην πλατεία» φώναζαν.

Επόμενο «στοίχημα» για τους Αθηναίους «Αγανακτισμένους» είναι να οργανώσουν την πιο μεγαλειώδη συγκέντρωση και νέο αποκλεισμό της Βουλής, αύριο στις 19.00. «Ο πρωθυπουργός ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης για τη “νέα” του κυβέρνηση. Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Δίνουμε στη δική μας κάλπη του Συντάγματος ψήφο “MΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ”».

Ο παλμός της συγκέντρωσης ήταν έντονος. Τα ταμπούρλα και οι σφυρίχτρες έδιναν τον ρυθμό: «Πληρώσαμε τους φόρους, δουλέψαμε πολύ, για χρέος δεν θα δώσουμε ούτε μια δραχμή», «Εεεε, οοο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω», «Παραιτηθείτε». Δύο καινούργια μεγάλα πανό στήθηκαν ακριβώς μπροστά από τη Βουλή. Στο ένα «πρωταγωνιστεί» ο πρωθυπουργός και στο άλλο ο πρώην υπουργός Οικονομίας ως… παρασημοφορημένοι υπάλληλοι «της δεκαετίας» της Goldman Sachs.

Χιλιάδες… βόρειοι «Indignados» πραγματοποίησαν μαζική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν πουλιέται, η Ευρώπη δεν μοιράζεται» έστειλαν οι Σπαρτιάτες «Αγανακτισμένοι», που ξεκίνησαν συμβολική πεζή πορεία προς την Αθήνα. Από την πλευρά τους, πολίτες του Πύργου και της Αμαλιάδας κρέμασαν πανό, με το σύνθημα «Δεν πωλείται», στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Φωτό: Χρήστος Ζήνας


«Στην Ελλάδα ο κόσμος διψάει για δικαιοσύνη»

Μια τεράστια μαριονέτα ντυμένη στα λευκά, με ένα σπαθί στο χέρι, ήταν η πρωταγωνίστρια της αυτοσχέδιας παράστασης που παρουσίασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σύνταγμα ο θίασος της Αριάν Μνουσκίν. Η μαριονέτα, που συμβόλιζε τη δικαιοσύνη, ήταν πληγωμένη και γεμάτη αίματα, ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τα μαύρα πουλιά που την καταδίωκαν. Το θεατρικό δρώμενο της Γαλλίδας σκηνοθέτιδος και ιδρύτριας του Θεάτρου του Ηλιου παρέσυρε με την ορμή του το συγκεντρωμένο πλήθος των «Αγανακτισμένων».

«Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη, θέλουμε δικαιοσύνη για τον λαό» ήταν το σλόγκαν με το οποίο πρωτοστάτησε και η ίδια στην πρωτότυπη παράσταση δρόμου. «Ηθελα να έρθω στο Σύνταγμα και να κάνω αυτό το δρώμενο για την Ελλάδα, όπου ο κόσμος διψάει για δικαιοσύνη. Το έκανα από αγάπη για την Ελλάδα, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη» δήλωσε η 72χρονη Αριάν Μνουσκίν, που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας την παράσταση «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στην παράσταση για τη λαβωμένη δικαιοσύνη συνόδευσαν τη δημιουργό τα μέλη του θιάσου της, που κρατούσαν πανό με συνθήματα γραμμένα στα γαλλικά. Μεταξύ αυτών: «Οταν η τάξη είναι αδικία, η αταξία είναι ήδη η απαρχή της δικαιοσύνης (Ρομέν Ρολάν – 14η Ιουλίου)» και «Η ελπίδα δεν θα μπει στο ανάκτορο του φόβου (Αισχύλος – Αγαμέμνων)».

Η Αριάν Μνουσκίν συνάντησε χθες το ελληνικό κοινό στην Πειραιώς 260. «Η ουτοπία δεν είναι αυτό που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά αυτό που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Πιστεύω στα θαύματα και κυρίως στην πάλη των ανθρώπων, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα» ανέφερε η 72χρονη σκηνοθέτις. «Εάν δεν ήξερα τι συμβαίνει στην Ελλάδα, θα ήμουν τυφλή και κουφή» είπε και κατέληξε πως οι «Αγανακτισμένοι» «ψάχνουν το κλειδί που θα ορίσει τη μοίρα τους. Παρά την αργκό που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι, οι λαοί αρχίζουν να μεταφράζουν και να καταλαβαίνουν πως λένε ψέματα».

 


Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνουν τους «πράσινους» βουλευτές

Συνθήματα, αβγά και εξώδικα είναι τα (ανεξάντλητα) «όπλα» των «Αγανακτισμένων» στο… κυνήγι των πολιτικών. Οι έντονες αποδοκιμασίες υπουργών και βουλευτών από ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης δεν έχουν τελειωμό.

Η πιο πρόσφατη «επίθεση» -και μάλιστα μικροφωνική (!)- σε βάρος βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έγινε χθες το πρωί, στο Γαζί Ηρακλείου Κρήτης. Πρωταγωνιστής, ένας ηλικιωμένος και στόχος ο βουλευτής Ηρακλείου, τέως υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής βρέθηκε στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων για τις εκδηλώσεις μνήμης των 62 Ηρακλειωτών που εκτελέστηκαν κατά τη γερμανική Κατοχή. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, την ώρα που ο κ. Κεγκέρογλου ετοιμαζόταν να καταθέσει στεφάνι, ένας ηλικιωμένος «Αγανακτισμένος» άρπαξε το μικρόφωνο και φώναξε «Εξω οι κλέφτες». Ο βουλευτής κατέθεσε άρον άρον το στεφάνι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενοχλήθηκε τόσο από τη… μικροφωνική αποδοκιμασία, που στράφηκε προς το μέρος του ηλικιωμένου με άγριες διαθέσεις. Τελικά, οι ψυχραιμότεροι ηρέμησαν τον βουλευτή και απομάκρυναν τον «Αγανακτισμένο» πολίτη.

Εγκλωβισμένος από οργισμένο πλήθος βρέθηκε στη Μυτιλήνη (το βράδυ της Παρασκευής) και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, που παρευρέθηκε στο 1ο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ. «Προδότη, πουλημένε» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στη μαρίνα. Ο οδηγός του κ. Σηφουνάκη ακούμπησε (από απροσεξία) με το αυτοκίνητο έναν επισκέπτη, γεγονός που εξαγρίωσε το πλήθος. «Αλήτη» φώναζαν στον οδηγό, «προδότη» στον… συνοδηγό κ. Σηφουνάκη!

Είχε προηγηθεί (ανάλογη) εμπειρία της υπουργού Παιδείας. Η κυρία Διαμαντοπούλου άκουσε… τα εξ αμάξης κατά την παρουσία της σε εκδήλωση της Ελληνογερμανικής Αγωγής με θέμα τη δημοκρατία. Δεν ήταν η πρώτη φορά, αφού η υπουργός αντιμετώπισε προ ημερών ομάδα «Αγανακτισμένων» στην… αυλή του σπιτιού της. Επρόκειτο για συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πανό και συνθήματα που οργανώθηκε μέσω facebook.

Στο μεταξύ, ήταν να μη γίνει η αρχή με τα εξώδικα. Μετά τους Χανιώτες, τους Ηρακλειώτες και τους πολίτες της Πιερίας, τη σκυτάλη πήραν οι Λασιθιώτες. Η εξώδικη διαμαρτυρία στρέφεται κατά των βουλευτών Λασιθίου Μιχάλη Καρχιμάκη και Ιωάννη Πλακιωτάκη. Από την πλευρά τους, οι Τρικαλινοί προτίμησαν αντί του εξώδικου την… κρεμάλα. «Κ…ες, έρχονται κρεμάλες» φώναζαν, κρατώντας στην κεντρική πλατεία κρεμάλες με τις φωτογραφίες πέντε βουλευτών του νομού.

Ελένη Ευαγγελοδήμου


Επιστολή οργής και από τους απόστρατους

Με ανοιχτή επιστολή και τίτλο «ενώπιον του ελληνικού λαού», η Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησε κατά μέτωπον επίθεση εναντίον του πολιτικού συστήματος που έχει οδηγήσει τη χώρα στην παρούσα κρίση, θέτοντας παράλληλα τους απόστρατους, ως οιονεί ορκισθέντες προς την πατρίδα, «συναγωνιστές» του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού…

Στην τετρασέλιδη επιστολή, με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, του Αρείου Πάγου και τον νέο υπουργό Εθνικής Αμυνας, αφού επισημαίνεται η αντισυνταγματικότητα ορισμένων ενεργειών του υπουργού Οικονομικών να υπογράφει διεθνείς συμβάσεις μόνος αυτός εξ ονόματος ολοκλήρου της Βουλής, σημειώνουν ότι «είμαστε παρόντες στην κρίσιμη για το έθνος στιγμή».

Δηλώνουν, επίσης, ότι θα πράξουν ό,τι τους αναλογεί «ώστε με νόμιμες ενέργειες όλοι εκείνοι οι οποίοι ταπεινώνουν τη χώρα διεθνώς και διαμελίζουν τη σάρκα της να λογοδοτήσουν σε δικαστές ανεξάρτητους και αφοσιωμένους στο καθήκον τους». Τέλος, απευθυνόμενοι προς τους εν ενεργεία συναδέλφους τους, τους καλούν «να μην παραχωρήσουν νομιμότητα σε καμία πολιτική πράξη οποιασδήποτε εξουσίας, η οποία θα αντιστρατεύεται τους νόμους του ελληνικού κράτους, αλλά πάνω από όλα ΔΕΝ θα υπηρετεί πιστά το Σύνταγμα της χώρας».

 

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα