Μια πρωτεΐνη κρατά τα κύτταρα πάντα νέα

Πρόσφατο εύρημα επιστημονικών μελετών ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο η πρωτεΐνη προγερίνη συμμετέχει στη διαδικασία της γήρανσης. Ο διοικητής των Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας και άλλοι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει την εδραιωμένη σχέση ανάμεσα στην τοξική πρωτεΐνη και τα τελομερή, η οποία ενεργοποιεί τη γήρανση των φυσιολογικών κυττάρων.

Η προγερίνη είναι η αλλοιωμένη εκδοχή της πρωτεΐνης Lamin A, η οποία βοηθά τη διατήρηση της δομής του κυτταρικού πυρήνα όπου βρίσκονται οι γενετικές πληροφορίες. Η παραγωγή της αυξάνεται καθώς τα τελομερή, η ουσία, δηλαδή, στις άκρες των κυττάρων, ελαχιστοποιούνται με κάθε τους διαίρεση.

Προηγούμενη μελέτη του φυσιολογικού γονιδίου LMNA, όπου βρίσκεται η πρωτεΐνη Lamin A, είχε κάνει σαφές ότι αλλοιώσεις του γονιδίου προκαλούν την προγηρία ή το Σύνδρομο Χάτσινσον – Γκίλφορντ, όπως είναι επισήμως γνωστή η ιδιαιτέρως σπάνια ασθένεια η οποία ευθύνεται για συμπτώματα γήρανσης σε παιδιά.

Ο διοικητής των ινστιτούτων Φράνσις Σ. Κόλινς δήλωσε ότι «η σύνδεση ανάμεσα σε αυτό το σπάνιο φαινόμενο ασθένειας και τη φυσιολογική γήρανση αποδίδει σημαντικούς καρπούς» και συμπλήρωσε ότι «από την αρχή η αίσθησή μας ήταν ότι η προγηρία είχε πολλά να μας διδάξει για τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης».

Το 2007 επιστήμονες βρήκαν πως φυσιολογικά κύτταρα υγιών ανθρώπων μπορούν να παράγουν την προγερίνη ακόμη και χωρίς να παρουσιάζουν την αλλοίωση: με κάθε κυτταρική διαίρεση τα τελομερή μειώνονταν και η παραγωγή προγερίνης αυξανόταν. Η απορία των ειδικών τότε αφορούσε την ενεργοποίηση της αρχικής παραγωγής της πρωτεΐνης. Η μελέτη η οποία βρίσκεται στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Journal of Clinical Investigation, φαίνεται ότι θεωρεί ότι διαθέτει μία απάντηση. «Ο περιορισμός των τελομερών στη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης συνδέεται αιτιακώς με την ενεργοποίηση της παραγωγής προγερίνης» σχολιάζει ο δρ Καν Κάο, από την ομάδα των ερευνητών.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα