Με σενάριο που θα ζήλευε ο Ιονέσκο και οι επιφανέστεροι εκπρόσωποι του Θεάτρου του Παραλόγου εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, αφού ομολόγησε ότι απέκρυψε την αλήθεια από τον λαό και ότι το Μνημόνιο απέτυχε, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και εθνική συνεννόηση () για να προχωρήσει στο ακόμη πιο επαχθές Μνημόνιο 2…
Η χθεσινή συνεδρίαση -σ.σ.: υπό τον φόβο των «Αγανακτισμένων» άρχισε το καταμεσήμερο και τερματίστηκε άρον άρον στις 4 το απόγευμα, προκειμένου να φύγουν οι βουλευτές- χαρακτηρίστηκε από το απολογητικό ύφος του πρωθυπουργού, ο οποίος προσπάθησε να μοιράσει την ευθύνη στην Ευρώπη και στους συνεργάτες του, ενώ η ομιλία του είχε έντονο άρωμα «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της χώρας μας στο προσεχές διάστημα.
Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς -που κατά κοινή ομολογία κέρδισε τις εντυπώσεις- ξετίναξε το επικοινωνιακό λίφτινγκ περί «δικαιότερης λιτότητας» που επιχείρησε ο πρωθυπουργός μέσω του ανασχηματισμού και του κ. Βενιζέλου. Οπως θύμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του, προ ολίγων ημερών, ως «τσάρος», διακήρυξε ότι ακόμη και με άλλον υπουργό Οικονομικών η οικονομική πολιτική δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει η ίδια!
Ο κ. Παπανδρέου, προκαλώντας αίσθηση με την κυνικότητά του, ομολόγησε ότι δεν είπε την αλήθεια στον λαό, αν και από την πρώτη στιγμή προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης γνώριζε ότι ούτε η Ελλάδα μπορούσε να ανταποκριθεί στους στόχους του Μνημονίου ούτε το Μνημόνιο μπορούσε να αντιμετωπίσει «το δυσθεώρητο και μη διαχειρίσιμο ακόμα κι από το καλύτερο πρόγραμμα χρέος».
«Γι’ αυτό και σας λέω σήμερα -δεν θα μπορούσα να το πω χθες (!)- ότι από τότε (σ.σ.: τον Μάρτιο του 2010) ξεκίνησαν μελέτες, προετοιμασίες και… αθόρυβες διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε στη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του δανείου» είπε.
Στοχεύοντας αποκλειστικά στη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ισχυρίστηκε ότι τα όποια λάθη έγιναν δεν αφορούν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά την Ε.Ε, όπως, για παράδειγμα, οι λάθος προβλέψεις για έξοδο στις αγορές το 2012, ενώ μοίρασε την ευθύνη, τονίζοντας ότι στην επιλογή του μηχανισμού στήριξης συμφώνησαν οι άμεσοι συνεργάτες του και οι συναρμόδιοι υπουργοί. Παρ’ όλα αυτά, αμετανόητα πιστός στη μνημονιακή πολιτική, υιοθέτησε απειλές του τύπου «αν δεν πάρουμε την 5η δόση, τα διαθέσιμα του Δημοσίου στερεύουν».
Αφησε, ωστόσο, ορθάνοιχτη την πόρτα της αναδιάρθρωσης χρέους και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, τονίζοντας πως «η βάση πάνω στην οποία πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είναι η οργανωμένη αντιμετώπιση του χρέους, με τρόπο που δεν θα προκαλεί απότομες αντιδράσεις αγορών, δυσπιστία και τελικά ανεξέλεγκτη χρεοκοπία» είπε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι επιθυμεί διακαώς εθνική συνεννόηση για να μοιραστεί το βάρος της ευθύνης ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους.
Δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο για τις μεγάλες αλλαγές στο Σύνταγμα. Δίνοντας μάλιστα πρόγευση των διλημμάτων, τόνισε ότι θα πρέπει να εκλείψουν στρεβλώσεις όπως το άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών, ενώ έκανε αναφορά στη λειτουργία της Βουλής, στον αριθμό των βουλευτών, στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στη θητεία εκλεγμένων αξιωματούχων, στο εκλογικό σύστημα, στη δικαιοσύνη και άλλα. «Ναι» στις μεγάλες αλλαγές, αλλά «όχι» στα διχαστικά διλήμματα, ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς για τα δημοψηφίσματα. «Η Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος προετοιμάζει συγκεκριμένες θέσεις, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ρηξικέλευθες προτάσεις» και σύντομα «θα έχετε τα νέα μας» είπε ο κ. Σαμαράς.
Γιώργος Λυκουρέντζος