«Λένε ότι θα κάνουν έφοδο εδώ, μέσα στη νύχτα, για να μας σκοτώσουν. Αμφιβάλλω αν όλοι εμείς εδώ μπορούμε να περάσουμε στην Τουρκία» λέει ο Σαμίρ, ένας από τους Σύριους στην πόλη Μπντάμα. Στην Τουρκία βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες. Το πρακτορείο Ανατολή ανέφερε πως, σε 24 ώρες, περίπου 400 Σύριοι, με πολλά γυναικόπαιδα ανάμεσά τους, βρέθηκαν στους σχετικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της τουρκικής επαρχίας. Ο Τύπος παρατηρεί πως η επίσκεψη στους καταυλισμούς «δεν είναι δυνατή», αλλά οι Σύριοι έχουν στη διάθεσή τους τρία γεύματα καθημερινώς και ζεστό νερό. Οι περισσότεροι έχουν αρχίσει τη διαδρομή τους προς την Τουρκία από την Μπντάμα, όπως ο Αμπού Μοχάμεντ, ο οποίος θυμάται πως τους αναζητούσαν στρατιώτες «ή για να μας συλλάβουν ή για να μας σκοτώσουν» και απευθύνεται στην Τουρκία για βοήθεια: «Αν γυρίσουμε, θα πεθάνουμε. Ομως κι εδώ, αν μείνουμε αβοήθητοι, επίσης θα πεθάνουμε».
Στην Μπντάμα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Ο Ράκα ελ Αμπντού λέει ότι «ψωμί δεν βρίσκεται πια. Πυροβόλησαν τον ιδιοκτήτη του φούρνου». Ο Ράκα είναι 23 χρόνων και βρίσκεται στην πόλη με την υπόλοιπη οικογένειά του, η οποία αριθμεί 14 ανθρώπους. Ο Χαμίντ, τρία χρόνια μεγαλύτερος, περιγράφει την εισβολή του στρατού στην Μπντάμα, όπου έκανε 70 συλλήψεις.
«Πυρπόλησαν τα φυτά στην πλαγιά του βουνού για να σταματήσουν την έξοδο των χωρικών» αναφέρει ο Χαμίντ, και ο Σαμίρ συμπληρώνει πως οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα.
Στη Συρία, ο αριθμός των θυμάτων από τις μάχες του στρατού με τους αντικαθεστωτικούς αυξάνεται. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα παρατηρεί πως ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται 1.309 άμαχοι και 341 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν αναφέρει ότι περίπου 70.000 άνθρωποι βρέθηκαν στις κηδείες δύο διαδηλωτών από την πόλη Χομς, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει με άρθρο της ότι «δεν υπάρχει δυνατή οπισθοδρόμηση» και ο Αμρ Μούσα, γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, αναφέρθηκε στην «ανησυχία στον αραβικό κόσμο και στην περιοχή σχετικώς με τα γεγονότα στη Συρία».
Αλέξανδρος Μόρντουντακ