Αδειάζει η… κλεψύδρα για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αφού ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 30ή Ιουνίου. Οι σχετικές διαδικτυακές πύλες μέσω Taxisnet είναι ανοιχτές στο site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν εκεί τις δηλώσεις τους. Για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet που είχαν αποκτήσει οι φορολογούμενοι έως και το τέλος του 2010. Οσοι επιθυμούν να αποκτήσουν τώρα τους σχετικούς κωδικούς θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο www.taxisnet.gr και να προμηθευτούν έναν ειδικό κλειδάριθμο από την Εφορία στην οποία υπάγονται.

Σημειώνεται ότι για την υποβολή δηλώσεων φορολογουμένων μέσω λογιστή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αποφάσισε ότι, ειδικά για φέτος, δεν απαιτείται ο κλειδάριθμος αλλά αρκεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου και ο αριθμός ειδοποίησης του περσινού εκκαθαριστικού σημειώματος του φόρου εισοδήματος για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Πλέον κλειδάριθμο θα πρέπει να βγάλουν -υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην Εφορία της περιοχής τους- μόνο όσοι πρόκειται να υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες δήλωση εισοδήματος Ε1, αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων Ε2 και πληροφοριακό έντυπο ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών Ε3.

Ας σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι προαιρετική για φυσικά πρόσωπα, υποχρεωτική όμως για νομικά πρόσωπα. Υποχρεωτική είναι και για τα φυσικά πρόσωπα όταν έχει σημειωθεί κάποια μεταβολή στην οικογενειακή τους κατάσταση (π.χ. γάμος, διαζύγιο). Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ενεργοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 του ίδιου μήνα.

Την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί και η διαδικτυακή πύλη για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων για πελάτες και προμηθευτές, με το χρονικό περιθώριο να είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εάν έχει γίνει κάποιο λάθος στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης (π.χ. ο φορολογούμενος έχει ξεχάσει να συμπληρώσει κάποιον κωδικό κατά την υποβολή του Ε1), τότε πρέπει να απευθυνθεί στην Εφορία της περιοχής του για να υποβάλει τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση φόρου εισοδήματος. Η υπηρεσία αυτή δεν παρέχεται από το Taxisnet, αυξάνοντας έτσι την ταλαιπωρία των πολιτών στις Εφορίες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα