«Μου αρέσουν πολύ τα πλήθη. Είναι ήρεμα. Ερχομαι εδώ για μια ήρεμη ημέρα» δήλωσε ο σερ Μπρους Φόρσαϊθ, με μεγάλη δόση ειρωνείας, όταν έφευγε από το Ασκοτ, όπου παρατηρήθηκαν βίαιοι διαπληκτισμοί ανάμεσα στους θεατές, οι οποίοι δεν είναι πάντα… ευγενείς.
Η Βρετανία, βεβαίως, δεν ξεχνά ποτέ ότι είναι αυτοκρατορία, ακόμη και όταν ξεχνά ότι είναι κυρία. Ο σχολιαστής ιπποδρομιών, σερ Πίτερ Ο’ Σάλιβαν, σχολίασε ότι το θέαμα στις κερκίδες είναι ασεβές, «όχι μόνο για τη βασίλισσα, αλλά και για τα άλογα». Η αλήθεια, όμως, είναι πως οι καβγάδες στην αγαπημένη ιππική εκδήλωση της Ελισάβετ ΙΙ είχαν αριστοκρατικά χαρακτηριστικά, καθώς τα όπλα περιλάμβαναν μπουκάλια σαμπάνιας Laurent Perrier, τιμώμενα περί τα 120 ευρώ. Η διαμάχη ξεκίνησε όταν κάποιος θεατής θεώρησε, μάλλον, ότι κάποιος άλλος ευτέλιζε την προσωπική του τιμή. Η Σόφι Χίλι, από το Ουίνδσορ, σχολιάζει: «Θυμάμαι ότι ένας τύπος έλεγε “μου τη λες;” Ο τόνος της φωνής του ήταν επιθετικός και μετά άρχισαν να σπρώχνουν».
Η βρετανική «Daily Mail» φαίνεται να εκφράζει τη θεωρία ότι οι θεατές και τα άλογα έχουν αρχίσει να μην είναι αντίστοιχης ράτσας. Η παρουσία της Ελεν Γουντ, της εκδιδόμενης πρώην συντρόφου του Γουέιν Ρούνεϊ, αλλά και άλλων στις θέσεις των θεατών, περιγράφεται ως δείγμα του ευτελισμού του θεσμού. Πολλοί άντρες δεν φοράνε ημίψηλα, η Ελεν Γουντ δεν φορούσε οποιοδήποτε καπέλο και κάποιοι άλλοι θεατές είχαν τατουάζ στις γυμνωμένες πλάτες και τα πρόσωπά τους.
Το Ασκοτ, ασφαλώς, δεν έχει χάσει κάθε ίχνος ευπρέπειας. Σέβεται τα προσωπικά δεδομένα όσων το επιλέγουν και το τιμούν και δεν τους ελέγχει, αλλά τους πληροφορεί ότι αν έχουν στη διάθεσή τους ναρκωτικά πρέπει να τα καταθέσουν στο κατάλληλο δοχείο, προτού απολαύσουν τους αγώνες. Προφανώς επειδή το ντοπάρισμα απαγορεύεται στις αθλητικές διοργανώσεις.
Οι ταραχές χαρακτήρισαν την Ημέρα Κυριών των ιπποδρομιών, οι οποίες βρίσκονται στο 300ό έτος της διοργάνωσής τους.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ