Στα άδυτα των χάκερ

Είναι οι κυρίαρχοι του διαδικτυακού απείρου, που με οχήματα τους υπολογιστές τους και με όπλα ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι μπορούν κυριολεκτικά να σκορπίσουν τον όλεθρο στον «κανονικό» κόσμο, εισβάλλοντας στα δίκτυα μεγάλων εταιριών και οργανισμών. Πιο πρόσφατα θύματά τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η ιστοσελίδα της ισπανικής αστυνομίας και η αμερικανική Γερουσία! Περί χάκινγκ ο λόγος…

Τι εστί χάκερ: Στο μυαλό των περισσοτέρων, ο «μέσος χάκερ» είναι ένας νεαρός, υποχθόνιος τύπος, ο οποίος περνά ώρες καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή που έχει εγκαταστήσει στο θεοσκότεινο δωμάτιό του. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο… κινηματογραφικά.

Οι χάκερ αρχικά ήταν συνήθως απλά οι καλοί μαθητές των τεχνολογικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το BBC, για τους φοιτητές του MIT των δεκαετιών του ’50 και του ’60 ο όρος «hack» απλώς σήμαινε «την εμπνευσμένη λύση σε ένα πρόβλημα». Με την πάροδο των ετών όμως στο ΜΙΤ και αλλού όσο αναπτυσσόταν η έρευνα στον τομέα των υπολογιστών το «hack» παρέπεμπε σε κάποιον με ιδιαίτερη δεξιότητα στον προγραμματισμό τους – ταλέντο που κέρδιζε τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων.

Αντρική «υπόθεση»: Σχεδόν από την αρχή το χάκινγκ θεωρήθηκε αντρικό παιχνίδι – αν και σήμερα πολλές γυναίκες έχουν μπει στο «επάγγελμα». Αιτία γι’ αυτό ήταν ένα βιβλίο, το «The Hacker Crackdown» του συγγραφέα έργων επιστημονικής φαντασίας Μπρους Στέρλινγκ. Βιβλίο στις σελίδες του οποίου ο Στέρλινγκ περιέγραφε λεπτομερώς την «ανεξάντλητη δύναμη» των νέων, που με τις γνώσεις τους μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κάθε μηχανή. Οι περισσότεροι εκ των πρωτοπόρων ήταν παιδιά που έπαιζαν με τα τηλεφωνικά δίκτυα, έμπαιναν στα πρώτα δίκτυα υπολογιστών και στη συνέχεια κόμπαζαν για τα κατορθώματά τους στις παρέες τους. Ηταν η εποχή και των περιοδικών του χώρου: του Phrack και του 2600 Magazine – της βίβλου των χάκερ. Ηταν η εποχή των σχεδόν… λυρικών ψευδωνύμων, όπως τα Fry Guy, Knight Lightning, Leftist, ενώ υπήρχαν και ομάδες όπως οι Masters of Deception, Legion of Doom και Neon Knights.

Με την πάροδο των ετών όμως άρχισαν να μπαίνουν και στο μάτι του νόμου. Ειδικά κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, οπότε οι νομικοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας συνέταξαν τους πρώτους κανόνες για την παράνομη χρήση των υπολογιστών που οδήγησαν το 1990 στην Επιχείρηση Sundevil και στη σύλληψη πολλών χάκερ.

Οι ομάδες: Παρά τις συλλήψεις που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο κύριος στόχος της Επιχείρησης Sundevil απέτυχε! Παρά το γεγονός ότι τα συστήματα ασφαλείας δικτύων γίνονταν ολοένα και πιο ισχυρά, νέες ομάδες χάκερ έκαναν την εμφάνισή τους επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους.

Το 1998 μέλη της L0pht δήλωσαν ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι θα μπορούσαν να «ρίξουν» το Ιντερνετ μέσα σε μόλις μισή ώρα, ενώ ο Mafiaboy έκανε επίδειξη των ικανοτήτων του δείχνοντας ότι μπορεί να «κρασάρει» τις ιστοσελίδες εταιριών-κολοσσών όπως της Yahoo!, της Amazon, του Ebay κ.ά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν και το κατόρθωμα του Dark Dante, που με τις γνώσεις του πήρε τον έλεγχο των τηλεφωνικών γραμμών ενός ραδιοφωνικού σόου, προκειμένου να γίνει εκείνος ο 102ος «ακροατής» που θα τηλεφωνούσε και θα έπαιρνε το έπαθλο του διαγωνισμού, μια Porsche 944.

Παγκόσμιο φαινόμενο: «Σήμερα δραστηριοποιούνται ομάδες σε όλο τον κόσμο και πολλές φορές ανταγωνίζονται μεταξύ τους» δήλωσε στο BBC o επικεφαλής του τμήματος ερευνών σε θέματα ασφάλειας της Trend Micro Ρικ Φέργκιουσον, φέρνοντας για παράδειγμα τους Πακιστανούς και Ινδούς χάκερ. Στη Ρουμανία ομάδες όπως οι HackersBlog κατά καιρούς «έχουν χτυπήσει» διάφορες εταιρίες, ενώ κατά τον Φέργκιουσον στην Κίνα και τη Ρωσία πολλοί χάκερ λέγεται ότι δουλεύουν για τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Φέτος την παράσταση έχουν κλέψει οι Anonymous και οι Lulz Security στους οποίους έχουν πιστωθεί -ή χρεωθεί- οι επιθέσεις στη Sony, στη Fox, στην HBGary και τη θυγατρική του FBI, Infragard.

Αλλο χάκερ, άλλο κράκερ

Ο κράκερ είναι άτομο -ή ανήκει σε ομάδα ατόμων- που αποπειράται να αποκτήσει πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών για τα οποία δεν διαθέτει εξουσιοδότηση, με στόχο να τα βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα με τους χάκερ, οι κράκερ είναι εξ ορισμού κακόβουλοι και διαθέτουν πολλά εργαλεία για την τέλεση των ενεργειών τους.

Κατά τους χάκερ το «σπάσιμο» και η εισβολή σε ένα σύστημα είναι αποδεκτά, με την προϋπόθεση ότι δεν διαπράττεται κλοπή ή παραβίαση και διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Και αυτή είναι – πάντα σύμφωνα με τους ίδιους- η ειδοποιός διαφορά τους από τους κράκερ, που δεν έχουν τέτοιου είδους αναστολές.

ΕΙΔΗ ΧΑΚΕΡ

White Hat-Hackers: Πρόκειται για τους χάκερ με το άσπρο καπέλο. Χρώμα αγνό, και βέβαια συμβολικό, που θέλει να περιγράψει τις αγνές προθέσεις των προθέσεων των εν λόγω κομπιουτεράδων. Αποστολή τους δεν είναι άλλη από την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, που ανθεί σήμερα, και μόνιμοι εχθροί τους οι Black Hat-Hackers. Οι χάκερ με το λευκό καπέλο συνήθως εργάζονται για λογαριασμό μεγάλων εταιριών αναλαμβάνοντας το έργο της δικτυακής τους ασφάλειας. Για τον λόγο αυτόν πολλοί Grey Hat-Hackers -που όσο μεγαλώνουν ως επί το πλείστον γίνονται και οι ίδιοι White Hat-Hackers- τους ταυτίζουν με τους διαχειριστές συστημάτων.

Black Hat-Hackers: Πρόκειται για τα «κακά παιδιά» του Διαδικτύου, που οργανώνονται σε ομάδες, φτιάχνουν προγράμματα και ιούς με στόχο να προκαλέσουν ζημιές. Λατρεύουν την εισβολή και την κατασκόπευση δικτύων, σπάνε προσωπικούς κωδικούς χρηστών του Ιντερνετ, αποσπούν προσωπικά δεδομένα, «ρίχνουν» ιστοσελίδες και συχνά τους αλλάζουν την αρχική σελίδα αφήνοντας κάποιο μήνυμά τους. Τέλος να σημειωθεί πως ό,τι κάνουν το κάνουν αντί χρημάτων -συνήθως μιλάμε για μεγάλα ποσά-, ενώ δεν δεσμεύονται από κανενός είδους ιδεολογίες.

Grey Hat-Hackers: Ούτε άσπρο ούτε μαύρο καπέλο! Εδώ μιλάμε κυριολεκτικά για τις «γκρίζες ζώνες» του Διαδικτύου, στις οποίες κυριαρχούν οι χάκερ που παραβιάζουν μεν τον νόμο αλλά διατείνονται ότι οι ηλεκτρονικές επιθέσεις που εξαπολύουν δεν έχουν κακούς σκοπούς. Οπως λένε, κίνητρό τους είναι η μάθηση και βέβαια ο πειραματισμός με τα πάσης φύσης ηλεκτρονικά συστήματα, που σε πολλές περιπτώσεις τούς οδηγεί στην ανακάλυψη κενών ασφαλείας σε δίκτυα και προγράμματα τα οποία «σπάνε» για να καταδείξουν πόσο ευάλωτα είναι. Νεαροί -κατά κύριο λόγο- στην ηλικία, ξεκινούν τη δράση τους γύρω στα 15 και ως φοιτητές αγγίζουν την… τελειότητα σε επίπεδο γνώσεων. Δεν δουλεύουν για χρήματα, απεχθάνονται τους Black Hat-Hackers και συστήνονται ως ερευνητές της τεχνολογίας.

DEF CON, το δικό τους παγκόσμιο συνέδριο

Η ιδέα για την πραγματοποίηση της DEF CON, του μεγαλύτερου παγκόσμιου συνεδρίου των χάκερ, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, γεννήθηκε σε ένα… πάρτι! Συγκεκριμένα το 1992, στο αποχαιρετιστήριο πάρτι που έκανε προς τιμήν ενός φίλου και «συναδέλφου» του ο χάκερ Τζεφ Μος, ο οποίος στον χώρο του είναι γνωστός και ως The Dark Tangent. Η ιστορία λέει ότι ο επίσημος καλεσμένος τού Μος τελικά δεν εμφανίστηκε ποτέ στη γιορτή, με αποτέλεσμα ο οικοδεσπότης, για να μην πάνε χαμένες οι ετοιμασίες στο Λας Βέγκας, να το κάψει μαζί με άλλους χάκερ που γνώριζε και συνεργαζόταν μαζί τους. Κάπως έτσι η συμμετοχή των περίπου 100 χάκερ καλεσμένων τού Μος έδωσε και την ιδέα της ετήσιας μάζωξης στο Λας Βέγκας. Σήμερα στην DEF CON – έτσι ονομαζόταν ένα από τα πρώτα πιο ισχυρά προγράμματα που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι χάκερ- ετησίως συμμετέχουν περί τα 5.000 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται χάκερ, επίδοξοι χάκερ, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και βέβαια αρκετοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που διψούν να μάθουν περισσότερα για τον χώρο και τους ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν.


TIPS

1. Το Black Hat Conference είναι ακόμη ένα συνέδριο για την ασφάλεια σε θέματα δικτύων, που διοργανώνεται ετησίως σε διάφορες πόλεις του κόσμου με τη συμμετοχή και πολλών χάκερ.

2. 2600 Magazine. Το απόλυτο περιοδικό του χώρου, η «βίβλος των χάκερ», όπως το αποκαλούν πολλοί.

3. Astalavista και Yoohoo δεν είναι παρά μόνο δύο από τις μηχανές αναζήτησης που έχουν ανεβάσει στο Διαδίκτυο άνθρωποι του χώρου παραφράζοντας γνωστές ιστοσελίδες όπως η Altavista και η Yahoo!

4. Οι πρώτοι χάκερ ουσιαστικά εμφανίστηκαν στην αμερικανική τηλεφωνική εταιρία Bell Telephone το 1878! Θα μπορούσε βέβαια να τους χαρακτηρίσει κάποιος και φαρσέρ, μιας και αρέσκονταν να μπερδεύουν τις τηλεφωνικές συνδέσεις.

5. Το 1971 ο βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ -και επίδοξος… χάκερ- Τζον Ντάπερ ανακάλυψε ότι η σφυρίχτρα που έδιναν δώρο στο κουτί των αγαπημένων του δημητριακών έβγαζε ήχο σε μια συχνότητα που του επέτρεπε να κάνει δωρεάν κλήσεις μέσω της American Telecommunications.

6. Το 1981 η ΙΒΜ παρουσίασε τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα να αναπτύξουν οι χάκερ και οι κράκερ τις δυνατότητές τους.

7. Η πρόσφατη σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έφερε ξανά στην επιφάνεια τον όρο «χακτιβισμό» που ουσιαστικά περιγράφει τον χάκερ-ακτιβιστή.

8. Σε δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ περιλαμβάνουν κάποιον ή κάποιους χάκερ στο σενάριό τους.

9. Πολωνοί κρυπτογράφοι εν έτει 1932 σπάνε τον κωδικό της μηχανής κρυπτογράφησης μηνυμάτων Enigma.

10. Η Μάιλι Σταρ είναι η νεότερη χάκερ στον κόσμο! Κι αυτό γιατί σε ηλικία μόλις 5 ετών και 20 ημερών κατάφερε μέσα σε 2 λεπτά «να σπάσει» παιδική ιστοσελίδα!

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα