Μόνο η Βάσω δεν έκανε το παγόνι στη συνεδρίαση της Κ.Ο., την ώρα που κρύβονταν οι δήθεν επικριτές

Οι «αετοί» και οι «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ, που καλλιέργησαν ακόμα και κλίμα ανατροπής του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετατράπηκαν αίφνης σε «κλωσόπουλα» που αναζητούσαν τις… φτερούγες του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίον χειροκροτούσαν επί τρίλεπτο για να τους σώσει. Χρειάστηκε βέβαια να επιστρατευτεί ο μηχανισμός του Μαξίμου, που έστησε την παγίδα της «αποστασίας» στην οποία έπεσαν μέσα οι βουλευτές.

Η μόνη που έσωσε την τιμή της ήταν η Βάσω Παπανδρέου (η υπαίτια της χθεσινής συνεδρίασης), που είπε φωναχτά όσα οι άλλοι ψιθύριζαν για μέρες. Μιλώντας στον ενικό κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την αυλή του λέγοντας μεταξύ άλλων «είμαι στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, είναι η πρώτη φορά που ανησυχώ όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για τη χώρα”, προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. «Η κυβέρνηση που θα κάνεις θα πρέπει να αλλάξει και πρώτος από όλους να αλλάξεις εσύ, πρόεδρε. Υπάρχουν θεσμικά όργανα. Πρέπει να λειτουργήσει η κυβερνητική επιτροπή. Δεν μπορείς να συνεχίσεις να λειτουργείς με παρέες» είπε, εκτιμώντας πως διαφορετικά θα συρθούμε γρήγορα σε εκλογές. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν κατάλαβε τα γεγονότα της Τετάρτης, παρατήρησε ότι είναι η πολιτική των τελευταίων 18 μηνών που μας έφερε σε αυτό το σημείο και πως η Δημόσια Διοίκηση είναι χειρότερη από πριν. «Η Κ.Ο. στήριξε τις πολιτικές σου παρά τις δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και ψήφισε μέτρα απίστευτης σκληρότητας» είπε, τονίζοντας πως τα μόνα που υλοποιήθηκαν ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. «Δεκαοχτώ μήνες τώρα έχουμε υποστεί την απίστευτη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου, που είχε τη στήριξή σου» συνέχισε, αμφισβητώντας τη διαπραγμάτευση που γίνεται, μιλώντας για αποτυχία του πρώτου Μνημονίου και τονίζοντας ότι «μια πτωχευμένη χώρα δεν λύνει το πρόβλημά της με νέα δάνεια». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό, εμμέσως και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, να αναλάβει τις ευθύνες του. «Οσο συμφέρον έχουμε εμείς να μην πτωχεύσουμε, άλλο τόσο έχουν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ» είπε.

Ελλειμμα δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αξιοπιστίας παρατήρησε η Χρύσα Αράπογλου, λέγοντας πως το εθνικό σχέδιο σήμερα μοιάζει να είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές. Στοχοποίησε, χωρίς να τον κατονομάσει, τον κ. Πάγκαλο («πολιτικοί που είναι 85 χρόνια στη Βουλή και ελπίζουν να μείνουν άλλα 133» είπε συγκεκριμένα), εκτιμώντας πως δεν εκφράζουν τον πρωθυπουργό τα περί αποστατών και λιποτακτών. «Πάσχουμε από αδράνεια. Δεν μπορεί η Βουλή να μένει με κλειστά παντζούρια 22 ημέρες» είπε. Κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα διέγνωσε η Τόνια Αντωνίου, τονίζοντας πως αν δεν προσέξουμε, η κρίση θα μετεξελιχθεί σε πολιτική και θεσμική, και ζητώντας η κυβέρνηση να πείσει ότι το Μνημόνιο 2 έχει προοπτική, άλλως η κοινωνία θα ανατρέψει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Ζήτησε προβληματισμό όταν υπάρχουν παραιτήσεις, αλλά και «να τελειώνουμε με τις “λογικές του 1965”», καθώς τη λυπεί, όπως είπε, το «ριάλιτι της αποστασίας», καλώντας τον πρωθυπουργό να χαρίσει σε κάποιους υπουργούς και βουλευτές το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Δημοκρατία στο απόσπασμα». Το πέρασμα της κρίσης στο πολιτική επίπεδο σημείωσε και ο Π. Κουκουλόπουλος, ζητώντας να μην αφεθεί η κρίση να γίνει και θεσμική. Ζήτησε ακόμα αλήθεια για τα δημοσιονομικά, δημοκρατία ως σταθερή επιλογή, αξίες για την ιδεολογία και τις αρχές του κόμματος.

Επικαλέστηκε Σαρκοζί και Μέρκελ

Αφού είχε διασφαλίσει την παραμονή του, ο κ. Παπανδρέου έκανε τον… γαλαντόμο κάνοντας άνοιγμα στους βουλευτές τους οποίους κάλεσε να δώσουν μαζί τις μάχες, γιατί καταλαβαίνει τον πόνο τους. Επιτέθηκε για άλλη μια φορά στα ΜΜΕ για το κλίμα μιζέριας που δημιουργούν. Ασκησε κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά και στην Ευρώπη, για τους χειρισμούς της στην κρίση χρέους. Αναφέρθηκε ακόμα σε επικοινωνία του με την Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και συνεχίζονται, παραδεχόμενος την «οργανωμένη προσπάθεια διευθέτησης του χρέους», καθώς και στις δηλώσεις Σαρκοζί για την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ο απολογισμός της κυβέρνησης έχει αρνητικό πρόσημο. Χάθηκε χθες η ευκαιρία για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» είπε ο Δ. Λιντζέρης στην ομιλία του μετά τον πρόεδρο. «Ως πότε θα με προπηλακίζουν και θα με φωνάζουν κλέφτρα, ενώ οι κλέφτες παραμένουν ατιμώρητοι; Τι σωτηρία είναι αυτή να παίρνουμε μέτρα σκληρότερα από αυτά που προτείνει το ΔΝΤ;» αναρωτήθηκε η Ολγα Ρεντάρη.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι νεοπαπανδρεϊκοί: «Φυγομαχούν όσοι είναι άτολμοι ή έχουν ενοχές» είπε ο Α. Μακρυπίδης. «Την κοπανάνε κάποιοι που φόρτωσαν βάρη στη χώρα ως υπουργοί» είπε ο Θ. Οικονόμου. «Δεν πρέπει να παρατήσουμε τη μάχη στη μέση» είπε και η Κατερίνα Περλεπέ, θυμίζοντας πως «οι Παπανδρέου δεν φυγομάχησαν ποτέ».

Εντυπωσιακή ήταν η «κωλοτούμπα» του Ντ. Βρεττού, που, ενώ μια ημέρα πριν ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης, υποστήριξε πως «κανείς δεν μπορεί να σας αμφισβητήσει» και πως η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Κ.Ο. Να σχηματιστεί κυβέρνηση «ορκισμένων σε αξίες» ζήτησε ο Χρ. Μαγκούφης, χαρακτηρίζοντας ως τον καλύτερο σύμβουλο την Κ.Ο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα