Από νωρίς χθες το πρωί, όταν ανακοινώθηκε η παραίτηση του Γ. Φλωρίδη και σε διάστημα λίγων λεπτών εκείνη του Εκτ. Νασιώκα, ξεκίνησε ο «εμφύλιος» (που κατέληξε σε… κωμωδία) στο ΠΑΣΟΚ.
Οι φημολογίες περί παραίτησης τουλάχιστον και άλλων βουλευτών (μεταξύ των οποίων των Τόνιας Αντωνίου, Π. Κουκουλόπουλου, Χρύσας Αράπογλου, Κ. Καρτάλη, Σούλας Μερεντίτη, Κ. Σπηλιώπουλου), στη διάρκεια της ημέρας, προκάλεσαν πανικό, που οδήγησαν ακόμα και στη διακοπή των τηλεφωνημάτων που είχε ξεκινήσει ο πρωθυπουργός εν όψει του ανασχηματισμού.
Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά έως την παρέμβαση της Βάσως Παπανδρέου που ζήτησε από τους βουλευτές να… σταματήσουν να παραιτούνται, παρακινώντας τους για σύνταξη κειμένου, με το οποίο θα ζητούσαν τη σύγκληση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Οι υπογραφές έπεσαν βροχή. Οι βουλευτές είχαν ήδη διασπαστεί, με τους μισούς να μιλούν για αποστασία, κατηγορώντας τους συναδέλφους τους για «οργανωμένη κίνηση», και τους άλλους μισούς να δημιουργούν «φράξιες» εντός της Βουλής, υπέρ της στήριξης Παπανδρέου.
«Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα. Ζητώ να συγκληθεί άμεσα η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας, καθώς παραδέχτηκε ότι θα συζητηθούν «τα πάντα». Αργότερα, πάντως, διεμήνυσε ότι εκείνη απλά ζήτησε τη σύγκληση της Κ.Ο. εξαιτίας της κρισιμότητας των στιγμών. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Δ. Λιντζέρη περί «ελλείμματος στη διακυβέρνηση της χώρας», ζητώντας από τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και εκείνη του Ν. Σαλαγιάννη ότι «υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας ηγεσία», τονίζοντας ότι «δεκαοκτώ μήνες τώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο». Προειδοποίησε μάλιστα ότι «εγώ δεν δίνω ψήφο, αν δεν πειστώ ότι θα τα βγάλουμε πέρα και ότι θα είμαστε φερέγγυοι απέναντι στον λαό που μας ψήφισε».
Προκλήθηκε έτσι η αντίδραση πολλών εκ των βουλευτών που είχαν υπογράψει, λέγοντας ότι οι ίδιοι ζητούν απλά να συζητηθούν οι εξελίξεις και δεν θέτουν θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησαν, μάλιστα, κάποιοι την κ. Παπανδρέου ότι θέλησε να τους «καπελώσει», ή μετά τη δήλωση Λιντζέρη θέλησαν (Αμοιρίδης) να αποσύρουν την υπογραφή τους, καθώς διαφωνούσαν με το περιεχόμενο του κειμένου.
«Τα πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν ευθύνες πρέπει να είναι παρόντα και όχι απόντα» δήλωσε για τις παραιτήσεις των συναδέλφων του ο Χρ. Μαγκούφης, που σε όλα τα «πηγαδάκια» στηρίζε τον Γ. Παπανδρέου, ενώ στο ίδιο κλίμα ο Γ. Μιχελογιαννάκης υποστήριξε ότι «η όποια αμφισβήτηση πρέπει να γίνεται με κριτήριο τη σωτηρία της χώρας».
Τελικώς, η διαδικασία της συλλογής υπογραφών δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ο γραμματέας της Κ.Ο. Β. Εξαρχος γνωστοποίησε ότι θα γινόταν εντός των επόμενων ωρών η έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας…
Μαριτίνα Ζαφειριάδου