Στον οικισμό Μαράσια Εβρου, η αυλή του τελευταίου σπιτιού «βλέπει» στα συρματοπλέγματα των συνόρων, που χωρίζουν Ελληνες και Τούρκους, και στο ακριτικό φυλάκιο. Κάθε πρωί, η υπερήλικη ένοικος κάθεται στο ντιβάνι, απέναντι από το παράθυρο, με τη μαγκούρα δίπλα της. Περιμένει πώς και πώς να αντικρίσει τα «παιδιά» της, τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους. Είναι οι φαντάροι που εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια καλημερίζουν τη «μάνα» όλων των Ελλήνων και τη βοηθούν να κάνει το «καθήκον» της: Να υψώσει τη γαλανόλευκη «για να τη βλέπουν από απέναντι οι Τούρκοι», όπως λέει η ίδια η κυρία Βασιλική Λαμπρίδου-Φωτάκη. Είναι η «κυρά των Μαρασίων», που στα 107 της εξακολουθεί να «φυλά Θερμοπύλες»!
Η περήφανη γερόντισσα έχει βραβευτεί από τον Στρατό και την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στην πατρίδα, ενώ αποτελεί το τιμώμενο πρόσωπο στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών Α’ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης «Η Αθηνά» (16-19 Ιουνίου, Αλεξανδρούπολη).
Το σώμα της κυρά Βασιλικής «κουβαλά» 107 χρόνια, αλλά η καρδιά και το βλέμμα της είναι σαν μικρού κοριτσιού. «Χρειάζεσαι κάτι;» τη ρωτούν. «Μια καινούργια ελληνική σημαία» απαντά. «Σκίζεται εύκολα το πανί στον ιστό, παιδί μου». Γεννημένη το 1904, στο Μεγάλο Ζαλούφι Θράκης, γνώρισε την ορφάνια και την προσφυγιά. Από την Αδριανούπολη βρέθηκε στο Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου και στον Σάκο Νέας Ορεστιάδας. Παντρεύτηκε δύο φορές και μετά τον χαμό των τριών από τα τέσσερα παιδιά της «υιοθέτησε» τα στρατευμένα Ελληνόπουλα στα Μαράσια (εγκαταστάθηκε το 1962).
«Πρέπει να κρατάμε ζωντανή την εθνική μας συνείδηση γιατί οι καιροί ήταν και παραμένουν δύσκολοι» μας λέει. «Οποιος την επισκεφθεί έστω για λίγο θα φύγει σοφότερος» λέει η κυρία Φανή Μπαχαρίδου, αντιπρόεδρος του Δικτύου «Η Αθηνά». Οπως προσθέτει, είναι «μια γυναίκα που δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική αλλά με τις πράξεις της δίνει πολιτικά και ιστορικά μηνύματα».
Ελένη Ευαγγελοδήμου