Οταν η Γη «έβαψε» κόκκινη τη Σελήνη

Από την Αθήνα ως τη Βεγγάζη και από το Σίδνεϊ ως την Κουάλα Λουμπούρ εκατομμύρια… τηλεσκόπια και κιάλια «έπιασαν» τη σκιά της Γης να τυλίγει το κόκκινο φεγγάρι, για περισσότερο από μιάμιση ώρα, το βράδυ της Τετάρτης. Η Ευρώπη, η Αφρική, η Αυστραλία και η κεντρική Ασία απόλαυσαν την πρώτη του χρόνου και μεγαλύτερη σε διάρκεια των τελευταίων έντεκα ετών ολική έκλειψη Σελήνης.

Οσον αφορά πάντως στην Αθήνα και τις περισσότερες ελληνικές πόλεις, ο ουρανός έκανε το χατίρι στους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες αστρολάτρες και δεν… εμπόδισε το μοναδικό θέαμα. Ομως δεν στάθηκε το ίδιο «τυχερός» όλος ο πλανήτης, όπως για παράδειγμα οι παρέες Γερμανών που σκαρφάλωσαν στο βουνό Feldberg, όπου έστησαν τον εξοπλισμό τους μάλλον… μάταια, αφού τα σύννεφα έκρυψαν σχεδόν όλη τη διάρκεια του φαινομένου.

Η ολική έκλειψη παρατηρήθηκε καθώς η Σελήνη διήλθε μέσα από τη σκιά που ρίχνει η Γη, με αποτέλεσμα να μην αντανακλάται επάνω της η ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο το λιγοστό ηλιακό φως που διαπερνούσε τη γήινη ατμόσφαιρα ήταν αρκετό για να τη «φωτίσει» και να τη «βάψει» κόκκινη. «Οι Ευρωπαίοι παρατηρητές έχασαν τα πρώτα στάδια επειδή συνέβησαν πριν από την ανατολή της Σελήνης» ανέφερε ο δικτυακός τόπος NASA Eclipse. Η συνέχεια όμως ήταν μοναδική και πλήρως ορατή.

Η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης ανάλογης διάρκειας παρατηρήθηκε τον Ιούλιο του 2000 (107 λεπτά), ενώ η επόμενη, τον φετινό Δεκέμβριο, δεν θα είναι ορατή από την Ευρώπη, ενώ θα είναι και μικρότερης διάρκειας.

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα