Κλειστά επιλέγουν να κρατούν χιλιάδες διαμερίσματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο λόγος; Φοβούνται «φέσια» από ενοικιαστές που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για «κανόνι». Μάλιστα πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ήδη «φεσωθεί» από ενοικιαστές οι οποίοι είτε έμειναν άνεργοι είτε είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κάθετα με αποτέλεσμα να αφήσουν απλήρωτο και το νοίκι. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση να έχει αρχίσει να μειώνεται, ενώ και τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κατά 15% έως 20% την τελευταία τριετία, ποσό το οποίο, όμως, δεν θεωρείται μεγάλο δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
«Σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εκτός από τα απλήρωτα ενοίκια, αναγκάζονται να επωμιστούν και τα χρέη που αφήνουν πίσω τους οι μισθωτές τους» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς. «Το φαινόμενο αφορά τόσο μισθώσεις επαγγελματικών χώρων, όπου οι μισθωτές αφήνουν απλήρωτα κοινόχρηστα και λογαριασμούς ρεύματος, όσο και κατοικίες». Η «γραμμή» που περνά μέσα από την ΠΟΜΙΔΑ προς τους ιδιοκτήτες είναι να διατηρήσουν αγαστές σχέσεις με τους υφιστάμενους και συνεπείς ενοικιαστές τους και εν ανάγκη να προχωρήσουν ακόμη και σε μείωση ενοικίου προκειμένου να διατηρήσουν έναν φερέγγυο ενοικιαστή. Υπογραμμίζει δε ότι «αυτή τη στιγμή στην αγορά σημαντικό μέρος της ζήτησης για ενοικιάσεις κατοικιών προέρχεται από εκείνους που ήδη έχουν υποστεί έξωση λόγω μη καταβολής ενοικίων».
Σ’ αυτούς τους «ασυνεπείς» συγκαταλέγονται άνθρωποι που βρέθηκαν σε ξαφνική αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών τους, όπως άνεργοι, αλλά και εκ συστήματος «μπαταχτσήδες». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενοικιαστή, ο οποίος μισθώνει πολυτελή μεζονέτα αλλά δεν καταβάλλει ούτε ενοίκια ούτε κοινόχρηστα, φορτώνοντας το βάρος στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, καθώς κάθε χρόνο εγκαταλείπει το διαμέρισμα για ένα νέο και κατά βάση καλύτερο ακίνητο.
Πάντως, όπως παραδέχονται εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων, οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων για ενοικίαση δεν είναι μεγάλες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις κατοικίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών ακινήτων από το 2008 έως σήμερα η μείωση στα ενοίκια κατοικιών κυμαίνεται στο 15%-20% κατά μέσον όρο, ποσοστό μάλλον μικρό σε σχέση με τη μείωση που παρατηρείται, για παράδειγμα, στις τιμές ενοικίασης επαγγελματικών χώρων, που κυμαίνεται μεταξύ 25% και 40%. Παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς εκτιμούν ότι η «φούσκα» στις τιμές των ενοικίων δεν έχει ακόμη σκάσει και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες. Πέραν των παραπάνω, από τις αρχές Ιουλίου έρχεται εκτός από τη φορολογία και νέο χαράτσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς θα εφαρμοστεί η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για κάθε κτίριο που θα πωλείται ή θα ενοικιάζεται. Ετσι κάθε συμβόλαιο θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό που εκδίδουν ειδικοί επιθεωρητές, με κόστος που θα κυμαίνεται από 1-2 ευρώ ανά τετραγωνικό για τις κατοικίες και 1,5 έως 2,5 ευρώ για τις λοιπές χρήσεις, χωρίς να υπολογίζεται και ο ΦΠΑ 23% για το σύνολο του κονδυλίου. Για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων η αμοβή του επιθεωρητή γαι την έκδοση του σχετικού ενεργειακού πιστοποιητικού θα διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 150 ευρώ.
Πέννυ Κούτρα