Ο πρώτος που άρχισε να ξηλώνει το «πουλόβερ» της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ο βουλευτής Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης, που ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο ακόμη κι αν διαγραφεί, διαφωνώντας με τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ.
Ο βουλευτής από την Ποντοκώμη Εορδαίας, μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και επιτυχημένος επιχειρηματίας στην περιοχή του, είχε, άλλωστε, προειδοποιήσει από καιρό για τις προθέσεις του.
«Δεν θα το ψηφίσω. Εχω αποφασίσει. Εχω μάθει να υπηρετώ τις αξίες μου και τα πιστεύω μου (…). Είμαι έτοιμος να αναλάβω και τις ευθύνες μου» είπε (στον Βήμα FM), διευκρινίζοντας ότι «γνωρίζω ότι θα διαγραφώ». Δηλώνοντας άγνοια για το αν υπάρχουν και άλλοι που θα καταψηφίσουν, σημείωσε ότι «πολλοί βουλευτές μού λένε ότι η στάση μου είναι ειλικρινής, ξεκάθαρη και προς το συμφέρον της χώρας». Επί της ουσίας χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «ατμομηχανή της ανάπτυξης», υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να δοθεί σε ξένο επενδυτή», προβλέποντας εκτόξευση των τιμολογίων και στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν λέγεται δημόσια ότι ο ξένος που ενδιαφέρεται για τη ΔΕΗ είναι «οι Γερμανοί και η RWE, που εδώ και επτά χρόνια ενδιαφέρεται να μπει στο σύστημα καύσης λιγνίτη και για τα νερά, τα υδροηλεκτρικά που παράγουν ρεύμα με μηδενικό κόστος». «Πουλάμε μία κερδοφόρα επιχείρηση αντί πινακίου φακής» είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για περιουσιακή αξία μεγαλύτερη των 16 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στον Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε μη ικανοποιημένος από τις αλλαγές που έφερε στο Μεσοπρόθεσμο και ότι το Μνημόνιο 2 δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή του και τη χώρα. «Μπορεί να ανέβει στην Κοζάνη» σχολίασε, εκτιμώντας ότι δεν θα έχει πρόβλημα, καθώς… «έχει πολλούς φίλους και το όνομα Παπακωνσταντίνου είναι βαρύ στην περιοχή, με τον θείο του που άφησε καλό όνομα ως υπουργός».
«Δεν είμαι τοπικιστής» υποστήριξε (στο Ράδιο 9), δηλώνοντας ότι πρωτίστως τον ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον. «Ως πολιτικός δεν μπορώ να είμαι θεατής» είπε για τις διαμαρτυρίες στις πλατείες, ζητώντας το Μεσοπρόθεσμο να μην έρθει ως «πακέτο» στη Βουλή, αλλά το θέμα κάθε ΔΕΚΟ να εξειδικευτεί χωριστά. Επαναλαμβάνοντας ότι θα καταψηφίσει και θα παραμείνει όσο χρειαστεί στη Βουλή για να εξειδικευτούν τα μέτρα, στηλίτευσε τη διαδικασία κατά την οποία πρώτα ψηφίζεται κάτι και μετά εξειδικεύεται. Διακήρυξε πάντως την πίστη του στον Γ. Παπανδρέου, που όμως «άργησε» να κάνει πράγματα, καθώς «δεν είχε καλούς συμβούλους».
Επίσης, ο ίδιος σημείωσε (στον Σκάι) ότι δέχεται ήδη οχλήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για τους λόγους που τον οδηγούν στην απόφασή του. Επισήμως, διά του Γ. Πεταλωτή, η κυβέρνηση συνέστησε «νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σύνεση…»
Μαριτίνα Ζαφειριάδου