Στα χέρια ξένων παραδίδει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επιβάλλοντας στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα ακαδημαϊκούς της αλλοδαπής, οι οποίοι θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν τους Ελληνες καθηγητές. Στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατατίθεται τον ερχόμενο μήνα στη Βουλή υπάρχει ρύθμιση που ορίζει ότι στην επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει για την εξέλιξη των διδασκόντων, θα συμμετέχουν και ξένοι πανεπιστημιακοί! Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας επιστρατεύει ακαδημαϊκούς της αλλοδαπής, με το αζημίωτο φυσικά, για να αξιολογήσουν τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ και το διδακτικό προσωπικό τους.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής που αποφασίζει για την εξέλιξη των καθηγητών. Θα απαρτίζεται από επτά μέλη, εκ των οποίων τα τρία θα προέρχονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού και τα υπόλοιπα τέσσερα από ελληνικά Ιδρύματα ή ΤΕΙ. Μάλιστα, για να μη χρειαστεί να μεταβούν οι ξένοι ακαδημαϊκοί στη χώρα μας για να συμμετέχουν στην επιτροπή, έχει προβλεφθεί να κρίνουν τους Ελληνες συναδέλφους τους μέσω τηλεδιάσκεψης!
Η εν λόγω ρύθμιση συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με πρωτοβουλία του υφυπουργού Παιδείας, δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, συνέχεια στην κόντρα του με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Αφού ο υφυπουργός Παιδείας Γιαννης Πανάρετος κράτησε στο γραφείο του για οκτώ μήνες τους φακέλους των υπό εξέλιξη καθηγητών με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να επανελεγχθούν, γεγονός που κρίθηκε παράτυπο, αναγκάστηκε να συμφωνήσει στις εξελίξεις των διδασκόντων, θέτοντας νέους όρους. Μεταξύ αυτών και η συμμετοχή ξένων ακαδημαϊκών στην επιτροπή που κρίνει τους καθηγητές, κάτι που έχει ενοχλήσει ιδιαιτέρως τους Ελληνες πανεπιστημιακούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για «παράνομη και ακυρωτέα απόφαση».
Ξένοι ακαδημαϊκοί, όμως, καταφτάνουν στη χώρα μας για να αξιολογήσουν και τα δημόσια Ιδρύματα και τους καθηγητές που διδάσκουν σε αυτά. Με απόφαση που έλαβαν τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, τα μέλη κάθε επιτροπής θα αναλάβουν να αξιολογήσουν τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για κάθε πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό Ιδρυμα η διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις έξι ημέρες, ενώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους θα πληρώνονται αδρά: Οι απολαβές τους θα κυμαίνονται από 65 έως 95 ευρώ ημερησίως. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται η διαμονή, τα αεροπορικά εισιτήρια και οι μετακινήσεις τους, τα οποία είναι έξτρα.
Εύη Πανταζοπούλου